Тошо Тошев на 68 години – сървайвър №1

в. Show | 08.12.2010

• Ако някой в България трябва да носи титлата "Сървайвър" (оцеляващ), това е Тошо Тошев, който навърши 68 г. на 7 декември. Той е най-дългогодишният действащ главен редактор в България – ръководи "Труд" почти две десетилетия. Той е първият българин, оцелял след трансплантация на черния дроб. Миналата година пък оцеля след злокачествено заболяване и химиотерапия. Освен това е преживял вече 5 брака и безброй връзки извън тях.
•Роден е на 7 декември 1942 г., в село Дриново,Търговищко. Завършил е българска филология в СУ "Климент Охридски". Работил е във вестниците "Средношколско знаме", "Народна младеж", "Вечерни новини", в отдел "Пропаганда" на Градския комитет на БКП в София, след това в програмна редакция на БНТ През 80-те години става зам.-главен редактор на вестник ‘Труд", а от 1991 г. е главен редактор. На следващата година вестникът става частен – приватизират го група журналисти начело с Тошо Тошев и трима синдикални лидери, чиито дялове после са изкупени. След като ВАЦ купува "Труд"-овете, Тошев остава акционер – към сегашния момент притежава 7% от акциите, по собствените му признания пред сп. "Шпигел".
•Той: "Живях в много бедно семейство, което не е комплимент. Но така се сложиха нещата, че останах без баща още на 13 години, баща ми беше пратен в Белене за 3 години и после беше изселен от София. Той вече нямаше право да живее в София. Разведоха се с майка ми. Завърших училище криво-ляво. Започнах работа още във втори курс, като студент. Започнах веднага журналистическа работа. Още като ученик исках да стана журналист… Дълги години живеех с чувство на потиснатост, че нещо може да попречи на работата ми: да не се разбере за баща ми, за да не ме изхвърлят от работа…"
• В средата на 90-те развива тежко чернодробно заболяване. По собствените му признания в автобиографичната книга "Лъжата", през 1998 г. положението му се влошава, на моменти е неадекватен. В началото на 2000 г. претърпява чернодробна трансплантация в Германия. Донор става неговият шофьор Николай. Говори се, че му е дал 100 000 марки за това. Връща се от Германия "на бял кон" и започва Да
раздава шамари, за да си спомнят подчинените му кой всъщност е шефът. Някои твърдят, че дори е заявил на всеослушание пред тези, които вече му палеха свещите: "Аз вас ще ви надживея!" Миналата година отново е на ръба между живота и смъртта по собствените му признания. Навръх рождения си ден е в клиника във Франция и почти си отива от тежко злокачествено заболяване. Правят му химиотерапия и – второ чудо! Оправя се.
• Той: "Живея с чужд черен дроб. В продължение на 10 часа бях на среща горе с Висшите сили. Няма да издам какво съм видял и с кой съм говорил. Не пожелавам на никого да изживее ужаса, който аз изживях….Убеден съм, че с мен се случи нещо божествено. Защото професорът извади моя болен черен дроб и го изхвърли, а на негово място сложи половин черен дроб на моя донор и сега живеем и двамата. Не може да не е имало Божествена благословия за всичко това. Това е магия!"
•Има 5 брака, два от тях с една и съща жена – дългокраката зъболекарка Рени. Тя беше и основното оръжие на главния му конкурент Петьо Блъсков във вестникарската им война. През 1996 г. в. "168 часа" публикува огромни снимки на Рени в компанията на различни мъже по време на някакъв коктейл с двусмислени намеци.
Последната му съпруга е Ваня – модел нa "Плейбой". Тя е по-млада от най-големия му син. Двамата се ожениха в кабинета на Георги Гергов в хотела му "Палас" в курорта "Св. Константин и Елена" край Варна. Олигархът и жена му кумуваха, гости на сватбата нямаше.
Това лято се понесоха слухове, че двамата се развеждат, но Ваня ги опроверга.
Тошев е известен е с увлечението си по хубави жени, поради което ‘Труд" в последните няколко години публикува прогноза за времето с разголени модели. На тази страница около 10 пъти са публикувани снимки на фаталната Цеци Красимирова, любовница на убития и разследван за контрабанда и трафик на наркотици Косьо Самоковеца. Красимирова води на посещение Самоковеца в редакцията на вестника, при което той се снима с Тошев за спомен до бюрото му. Снимката е изнесена от вътрешни хора от редакцията и е публикувана няколко пъти в различни издания, включително и чуждестранни, като илюстрация за срастването на организираната престъпност с медиите и властта.
•Има трима синове от три различни съпруги. Най-големият (от Таня) е Радослав Тошев, на 42 г. – общински съветник в столицата, първо от "Гергьовден", а сега – от ГЕРБ. Върти бизнес с недвижими имоти, издава и български вариант на известно еротично списание. И на него му се носи славата на плейбой като на баща му.
Вторият син (от Цветана) – Ангел, има рекламна агенция и пицария. Най-малкият – Васил (от Рени) е пълно копие на Тошо. Съдружник е в издателската къща на батко си Радо, от когото е по-малък с 20 години.

Стр. 28

Leave a Reply