Ники Кънчев: Този сезон беше най-провокативният

сп. Номер 69 | Георги НЕДЕЛЧЕВ I 2010-06-02

Водещият на Big Brother за риалити-манията, кризата в шоубизнеса и презареждането в живота на един мъж

Първото интервю в новото списание на българския мъж. Кадем ли си или кутсуз, Ники?

Първо е чест за мен. Това е поредният ми "първи път". От старта на Playboy през 2002-а до началото на много телевизионни шоута. Дори от щаба" на Азис искаха аз да им "обезчестя" диванчето, ама нещо се разминахме. Бях сефте и за Нед 6 "He-шоуто му". Хахахаха, то си стана някаква традиция. Иначе на списание "69* пожелавам на добър път и внимавайте със скоростта, защото числото е доста коварно – нещата при вас могат да се преобърнат нагоре с краката… Ще очаквам с интерес всеки брой, защото познавам високите критерии и безкомпромисност но екипа ви. Кадем или кутсуз – зависи изцяло от вас. Скъсайте си задниците от бачкане и идеи и ще успеете, сигурен съм.

- И ние сме сигурни. Сезонът на Big Brother Family е към края си. Сигурно, се чувстваш доста изморен. Доволен ли си от него като цяло?

- Да, изморен съм. няма да те лъжа. Това беше най-интересният сезон, най-провокативният. Този път нямаше
секс – тук лавината си дойде готова и изригна. Имахме страхотен кастинг -накарахме цяла България да се изчерви и да попита: Е, това ли сме ние? Ами явно и това сме. Със сигурност имаме и отличници, и професори и младши научни сътрудници, и еколози, но ние избрахме тези хора. Като екип действахме много сплотено, лайвовете ни всеки път бяха различни и се стремяхме да сме уникални. Елиминациите като съд със защита и обвинение – точно като в холивудските филми – доказателства, снимков материал, свидетели, които бяха бивши гаджета, директори на домове за изоставени деца и прочие. Имахме и разплакана обвинителка в лицето на винаги коравата Руслана. А помниш ли номинациите, когато се заливаха един друг с кал? Нима в живота като говориш гадости 3а някой зад гърба му, не хвърляш точно кал Върху него…

- Абсолютно прав си. Big Brother е класически пример за guilty pleasure – всеки се чувства длъжен да се разграничи от него, но никой не пропуска да го гледа и коментира. Как си обясняваш този феномен?

- Всеки казва "Българските семейства не са такива", "Ако аз бях там, щях …" и се опитва да се разграничи по някакъв начин, да се покаже като индивидуалност, по-различен, по-специален. Но ние хората не знаем как изглеждаме отстрани. А когато се видим, много често не се харесваме. Big Brother Family е интересно и провокативно шоу, което показва действителността. Човек просто няма как да пропусне да го коментира, а още по-малко да го гледа. Като че ли хората в България се страхуват открито да коментират нещо, което им е близко. По-лесно е да осъдиш нещо, което дават по телевизията, отколкото да се идентифицираш с него и да го припознаеш като свое. Big Brother Family постигна своята цел – провокира дебат за семейните ценности, за отношенията между мъжа и жената, за възпитание на децата, накара много хора за мислят за това.

- Кое от напусналите семейства според теб трябваше да остане до финала и защо?

- Според мен това трябваше да са Анжелика и Радо. Тайната мисия на певицата Борислава им изигра лоша шега. Анжелика претендираше за открити, разкрепостени отношения, а си изпусна нервите и я видяхме като консервативна ревнивка. И все пак, те забравиха задръжките си още първата вечер, бяха естествени. Семейство Петрови бяха истински от първия до последния си момент в къщата. Анжелика и Радо са усмихнати, лъчезарни, сплотени, хора със щедри сърца, но Затвореното общество в къщата ги изнерви и промени. Те са либерали – семейство на модерните разбирания и стандарти. Хармонията, която цари в семейството им, стабилността и доверието, което има в отношенията им, заслужаваше да стигне до финала. И там да се сблъскат с другия тип семейство – Трифонови.

- Какво най-много те изненада в този брадърски сезон? Какво не успя да предвидиш, въпреки сериозния си опит в това шоу?

- Не съм предполагал, че ще видя мъже да се целуват. Макар, че след онази тройка с Ицо Хазарта и Аео във Buna на леглото, когато ме омазаха с крем, очаквам всичко вече. Всяко едно семейство ме изненадва със своята история и с промяната, която настъпва в отношенията им след живота в къщата. Big Brother винаги е давал тази възможност на съквартирантите – да поставят себе си в екстремна среда и да се променят. Животът в изолация, мисиите и провокациите дават повод За размисъл.

- Култовият лаф от Big Brother Family, който ще запомниш?

- Много са: "паляк" и множественото му число "паляци" на Стоян Шопов, за който всички диджеи в Русе са "паляци", "шушумингата" на съпругата му Мария Шопова, която също изригна: "гледайти и зъвиждайти" както и екстрасенските възможности на Сашка Чипева, когато каза убедена "Помненете ми думата" - Антоний е баща на Елеонора". Давид, който вика за помощ в хотелската стая, също е паметен момент. Това след секс човек да вика помощ, дори и по филмите не го бях виждал и чувал. А какво ще кажете за "алиминирам" вместо елиминирам и за култовото "секс с тройка"?

- Поуката за драгия зрител от целия този необичаен сезон?

- Поуката драгият зрител намира сам За себе си. Поука ще извлече и всеки от съквартирантите. Big Brother Family е риалити, в което ще има повече от един победител. Едно семейство ще спечели 200 000 лева, кола и апартамент. Но много от изгонените съквартиранти вече спечелиха правото да научат истината от и за своите партньори. Мария Шопова спечели сила и кураж от Big Brother Family, 3а да вземе решение да се раздели със Стоян. Анджелика и Радо спечелиха увереност в себе си, защото тяхната различност и разкрепостеност беше добре приета от зрителите. Хората ги спират по улиците и ги поздравяват Заради поведението им в предаването.
Семейство Каменарови спечелиха втори меден месец, те сами определиха така престоя си в къщата. Зрителите ще спечелят най-много изводи, защото най-малкото, което могат да си кажат е: Не прави като този или онзи!

- Ти си щастлив баща на малко момиченце. Как бащинството промени живота на един дългогодишен ерген? Опиши непознатите доскоро усещания, които всеки мъж трябва да изпита.

- За усещания не се сещам, но мога да пробвам с в думи, но на английски – Everything I Do I Do It For You". Всичко, което правя, го правя за нея. Брайън е написал това парче като любовно, но според мен то е най-бащинското. Все едно в душата ти изгрява още едно слънце, все едно в сърцето ти се изливат още 5 литра свежа и пречистена кръв, все едно в мускулите ти някой е налял на бензиностанцията суперпауър енерджи гориво.

- В депресия или във възход е българският телевизионен бизнес? Как финансовата криза промени телевизията у нас?

- Уф, това е доста тежък въпрос. Всичко купено отвън излиза по-евтино на телевизиите и нашите български продукции го издухват по тази линия. Телевизиите могат и даже предпочитат да купят неща, които да им носят повече приходи с минимум усилия, отколкото да се набутват в разходи и да продуцират или да платят за бг продукция, която не се знае и дали ще има рейтинг. Финансовата криза, разбира се и тук се усеща.

- Какво все още липсва в нашия радио и тв-ефир?

Липсва ни оригиналност – и като идеи и като водещи. За колегите водещи съм си казвал многократно мнението. Това е тежка професия с нонстоп надграждане, а мнозина я взимат за лесна писта за истрелване в орбитата на известността. Но падането надолу е болезнено. Тук като никъде другаде, може би само при лекарите, при грешка ти лъсва задника автоматически.
А за идеите все още предпочитаме да краднем оттам нещо, оттук нещо… такива ми ти едни процеси. Макар че купихме официално всички големи западни формати. Примерно от бг футбола аз бих се помъчил да направя един качествен продукт – дори и с реалити шоу около него, студиа, преди и след мача… Много добро впечатление ми правят хората от "Булсатком" – хем имат правата за испанските и италианските мачове, хем си правят и тяхна продукция, а и си развиват и дистрибуторската сателитна мрежа. В радиото искам да слушам някакви отново оригинални типове, които не просто да следват вестниците и да коментират вече видяното и чутото. Слушам Аюзев и Райчев по "Аарик Юнайтед" сутрин, тройката по "Витоша", Ели Розберг, Краси Москов, Ники от "Джунглата" no Z Rock, Росен Димитров чете много свежо новините по "Меджик". В Дарик слушам и умната и аналитична Нина Александрова, която умее винаги да намери друг ъгъл към интервютата и темите си.

- Ти си голям приятел с холивудския актьор Томас Арана, който участва в "Мисия Лондон". Какво коментирате с него след триумфа на филма? Какво е неговото мнение за българското кино. За гилдията?

- Да, много странно е нашето приятелство, започна от едно интервю с него в Задния двор на Университета, защото те снимаха в библиотеката. Това се случи преди повече от 15 години. И до ден днешен сме големи приятели. Първо аз му се възхищавах, той дори ме е учил на някой хватки от занаята, като това да използваш предимно лицето си. После пък той е идвал при мен в студиото да гледа снимки на "Стани богат", защото усети че телевизията е голяма сила. Дори аз го препоръчах на Митака Митовски още за първия му филм, за "Заека".
А първото нещо, което ме попита Томас след края на премиерата на "Мисия Лондон" беше:"А бе аз кво казах накрая".Хахаха, щях да падна, човекът не си помнеше репликата! Ако си спомняш, те бяха с Алън Форд в една кола на фона на Кремъл и обсъждаха следващите си проекти. Запалиха по цигара и Томас каза: Български са! Томас е уникален човек. Излизахме от Залата и видяхме големия Никола Анастасов със сина му. И те на премиерата. Казах, му на Томас кой е бате Кольо, какъв гений е и Томас така почна уважително да му говори, направо му се поклони. А Колето пък му заприказва на френски. Супер етюд стана… Иначе Арана е респектирай от Митовски като режисьор. Готов е и за следващите му проекти.

- Интернет-пиратството ли е виновно за ми зерията в българския шоубизнес?

- 0, не! Категорично не! Много са компонентите за тази мизерия и За това, че не можеш да изкараш 2 лева от този бизнес. Певиците се върнаха н а изходна позиция от 70-те години. Веднага след първия си успех започват да търсят богат мъж-спонсор. А момчетата кретат с бандите си. Да, навремето пиратите влагаха "тия лесни и мръсни пари" в дебели замъци в Драгалевци и Бота, че и в Щатите, вместо да ги вложат в BG-индустрията.

- Чалгата ли съсипва BG-nona?

- Чалгата е по-активна и по-настъпателна защото според мен не плаща авторски права за огромната част от продукцията, която бълва. На готово прилапват доказани хитове от съседните страни.
Дори и да плащат, и пет хиляди евро, и десет хиляди си струва да дадеш за хит, който ще ти докара 50 участия по 2000 лева. Докато Д2, Руши, Орлин Павлов,Тома и другите поп-герои трябва да се напънат и да си пишат сами песните или да търсят композитори. А качествените "сонг-райтъри" у нас се броят на двете ми ръце, те се усетиха и си търсят своето… и така до победата.

- Кога U2 ще дойдат да свирят в България?

- Същата година в която ЦCKA заиграе в Шампионската лига.

Стр. 37, 38 – 39

Снимка: Ники Стойков

One Response to “Ники Кънчев: Този сезон беше най-провокативният”

  1. РАДИО ЭНЕРДЖИ « Мысли блогеров всего интернета Says:

    [...] PRnew.info Team пишет: Все едно в душата ти изгрява още едно слънце, все едно в сърцето ти се изливат още 5 литра свежа и пречистена кръв, все едно в мускулите ти някой е налял на бензиностанцията суперпауър енерджи гориво. … Какво все още липсва в нашия радио и тв-ефир? Липсва ни оригиналност – и като идеи и като водещи. За колегите водещи съм си казвал многократно мнението. Това е тежка професия с нонстоп надграждане, а мнозина я взимат за лесна писта за истрелване в орбитата на … [...]

Leave a Reply