Тяхната голяма телевизионна сватба

сп. Тема | Светослав СПАСОВ | 07.05.2011

bTV спечели зрителското "преброяване 2011" по време на венчавката между Уилям и Кейт. БНТ обаче вложи повече старание

Три национални телевизии отразяват два часа едно и също събитие – ето това критиците наричат неочаквано добра комбинация. Миналия петък три от четирите ефирни канала насочиха цялото си внимание и капацитет към сватбата на първородния син на британския престолонаследник. Преди това bTV и БНТ убеждаваха аудиторията седмици наред, че точно те ще излъчат ексклузивно венчавката на Уилям и Кейт и точно те ще го направят по най-подробния и интересен начин. От държавната медия поясниха, че като част от европейската асоциация на обществените телевизии EBU ще получат напълно безплатно картината на гиганта ВВС. Частната bTV пък контрира, че също ще бъде жив свидетел на церемонията в Уестминстърското абатство благодарение на сигнала на "Асошиейтед прес" (АП), с която е в дългогодишни партньорски отношения. На финала в битката за зрители се включи и Нова телевизия, чийто сигнал също дойде от АП.
Резултатите: в 12.30 ч студиото на Мариана Векилска no bTV стартира пред 535 000 зрители, удълженото издание на "На кафе" с Гала по "Нова" започна пред 263 000 души, а блокът на държавния канал – пред 126 000 (виж карето на 47 стр.). Два часа по-късно bTV каза довиждане на Лондон и на знатните особи пред 536 000 души, БНТ1-пред 264 000, а "Нова" продължи да работи пред 164 000. Около 13.00 ч, когато започна същинската церемония, аудиторията се увеличи значително и достигна 750 000 в ефира на bTV, 290 хил. – на БНТ1, и 213 000 – на "Нова".
Така от двата милиарда зрители по света, които на 29 април гледаха сватбата на живо, около 1 250 000 се бяха скупчили пред екраните у нас. Въпреки това церемонията остана извън първите 20 най-гледани събития през април.
bTV и този път не изпусна жълтата фланелка при традиционната телевизионна обиколка из домовете на българите. БНТ обаче облече трикото за най-полезен състезател. Държавният канал покри събитието по начин, който повече се хареса на аудиторията. Това може лесно да се види от коментарите на онази част от зрителите, които прескачаха с дистанционното из програмите на трите канала.
Основната забележка към по-рейтинговата програма е, че в нейното студио се говореше дори тогава, когато трябваше да се мълчи. Водещата Мариана Векилска и гостите й не спряха да обсъждат гостите и облеклото им и докато духовният глава на Англиканската църква и кентърбърийски архиепископ Роуан Уилямс венчаваше двойката. За разлика от тях всички в студиото на БНТ1 млъкнаха и единствено преводачката казваше по някое изречение, когато на сцената се случваше нещо. Това позволи на зрителите да чуят с ушите си както изумителния тембър на духовника, така и песните на хоровете, които бяха поканени на церемонията.
Втората битка, която комерсиалната телевизия загуби, беше в селекцията на коментаторите bTV остави основната тежест да изнесат водещата на "Огледала" Радост Драганова, журналистът Георги Тошев и дъщерята на Сашо Диков Петя Дикрва. Нейното присъствие в студиото бе обяснено с това, че тя дълго е живяла и учила на Острова. Срещу тях БНТ1 "хвърли" историка Явор Сидеров, пожизнения почетен член на британската кралска фотографска асоциация Иво Хаджимишев и специалиста по етикет и протокол Кристина Крънчева. В хода на церемонията Хаджимишев разказа няколко истории за други емблематични събития, като особено грабна тази за папарака, прекарал преди погребението на Уинстън Чърчил 12 часа на тавана на църквата. В определени моменти прякото предаване на БНТ бе прекъсвано от разказа на главата на англиканската църква за Балканския полуостров Патрик Ъруин, обяснил разликата между наблюдаваната и останалите християнски сватбени церемонии. Като минус на отразяването по БНТ може да се отчете това, че микрофоните на гостите често оставаха отворени и извън ефира и зрителите чуваха как участниците се договарят за какво ще си говорят при следващото включване.
Третият сблъсък, който БНТ спечели, бяха съпътстващите сватбата видеа. Както личи и от таблицата с рейтингите, интересът към bTV намаляваше почти всеки път, когато тя изключваше картината от Лондон и се фокусираше върху родните пейзажи. Всички български телевизии в този ден искаха да са поканени на празненството в резиденцията на британския посланик в София. Затова там имаше репортер и на БНТ, и на bTV. "На терен" държавната медия прати Йоана Левиева-Соейр. Омъжената за южноафриканец дъщеря на Милчо Левиев се чувстваше по в свои води сред кралските поданици, което се отрази и на включванията й. В допълнение телевизията осигури разговор с дългогодишния иконом на лейди Даяна Пол Бърел и с бившия главен редактор на секцията на ВВС в София Ели Хауърд. "Прочетох книгата на Пол Бърел "Истинският живот на Даяна" и ми направи впечатление, че на една от последните страници авторът пише как винаги проверява мейла си и винаги отговаря на съобщенията – разказа редакторът в телевизията Татяна Тасева. – Когато денят на сватбата приближи, намерих този мейл, а колегата Цветелина Йорданова му писа. Оказа се, че той наистина отговаря. Помолихме го да ни даде интервю по време на церемонията, но той отговори, че е невъзможно, тъй като тогава е изцяло ангажиран от телевизия Fox, от CNN и от още няколко канала. Затова в крайна сметка се уговорихме да се срещне с кореспондента ни Мария Стоянова пред Бъкингам преди започването. Разговорът трябваше да трае 10 минути, но продължи около 15." В отговор bTV предложи интервю на Петя Дикова със сина на Камила Паркър – Том Паркър Боулс. Освен в британското посолство в София и из улиците на Лондон, репортери на частния канал присъстваха и на тържествата в Балчик и в родопско село, чиито жители се бяха приготвили с армаган за знатната двойка. Така на фона на позлатените каляски и на лъскавите униформи вълненията в двата края на България малко припомниха атмосферата от култовия репортаж, с който "Тази сутрин" разсмя зрителите на същия 29 април – за пловдивския ром Вълчо Иванов, който първо кръстил дъщеря си Даяна, защото принц Уилям дошъл лично на сватбата му преди 13 години, а после я прекръстил на Евгения, понеже "кръстникът" не му дал нито "Финанс" (цитат от писмото на Вълчо до Бъкингамския дворец), нито му подарил апартамент.
Нова телевизия влезе в битката за зрители като втора ефирна сила, а я завърши като трета. Както вече стана дума, в 12.30 ч втората частна национална телевизия бе предпочетена от 263 000 души. Час по-късно те вече бяха 126 000, за да приключи двучасовият пояс пред 164 000. След ефира по форумите се появиха коментари, че Евгени Минчев може и да става за мерудия на всяко светско гърне у нас, но че за коментатор на кралската сватба трябва да се търси човек, който няма да се прехласва толкова по униформите на гвардейците.

Стр. 45, 46, 47 

Leave a Reply