Традициите оживяват на фестивал в Борисовата градина

ФРГИ I Ина АБАДЖИЕВА I 21.09.2010

Kолоритни кукерски и момински обичаи, каракачански и цигански танци, както и демонстрация на различни занаяти и народни обичаи ще бъдат представени на 25 септември от 15.30 ч. на лятната сцена в Борисовата градина в София по време на фестивала „Живо наследство”, който се провежда за поредна година от Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

Над 270 участника от цялата страна ще забавляват гостите на фестивала с разнообразна програма. Всички желаещи ще могат на живо да видят как се плетат шарени чорапи, как се правят шевици, бижута от мъниста или кукли от слама и декоративни дървени каручки, да пострелят със специално изработени дървени стрели или да се запознаят с някои от тайните на грънчарството.

Любителите на кулинарните изкушения пък ще могат да опитат от вкусните традиционни банатски ястия, а за най-малките ще е подготвена изложба от детски рисунки, кукли и други интересни сувенири.

Фестивалът представя 20-те инициативи от кампанията „Живо наследство” 2010 на
ФРГИ, с подкрепата на Фондация „Америка за България”, която цели да възстанови, съхрани и предаде на по-младото поколение фолклорните традиции от различни региони на страната..

Партньори на събитието са Столична община, списание National Geographic България и БНТ.

Leave a Reply