Традиционните медии ще съществуват още поне 400 години

www.argent-bg.com I 10.12.2015

Мартин Ратъл (вляво) и Андрю Маклейн“Нюзуик” спира печатното си издание след 80-годишната си история и в края на 2012 г. се превръща в онлайн медия. Като такава изданието е толкова успешно, че година по-късно в интервю за “Ню Йорк таймс” главният му редактор Джим Импоко обявява, че планира връщането на печатното издание през януари или февруари 2014 г. Така и става и сега политическото списание е по-добро от всякога. “Историята показва, че от 1600-ата година традиционните медии съществуват и ще съществуват още 400 години.

В същото време трябва да се напаснат към новата действителност, да има конвергенция.” Това обясни Даниела Каранджулова, която е изпълнителен директор на MEDIA Overland – една от големите медийни full-service агенции. Тя започва кариерата си в тази област в българската агенция “Аргент” през 1995 г. “Тогава беше тежко – клиентите не знаеха за силата на рекламата. Нашата основна работа беше да ги убеждаваме в силата ѝ. Сега сме се сблъскали с нова реалност”, обясни тя.

Даниела Каранджулова и Мат Хокинс – търговски директор за Европа на японската издателска група “Никей бизнес пъбликейшънс”, който също беше лектор на конференцията.

Каранджулова описа и фазите, през които преминава еволюцията на медиите – дигитализация, по-евтините медии, глобализация, висока скорост, конвергенция и персонализация. “До 2008 г. традиционните медии казваха, че трябва да се състезават с дигиталните медии. Но после осъзнаха, че трябва да се съсредоточат върху съдържанието и да засилят позицията си на пазара”, разказа Каранджулова.

Направи го на научната конференция, която агенция “Аргент” организира в сряда за 20-ата си годишнина. “В последните години “Аргент” се утвърди като една от топ 5 на медийните агенции. Бъдещето е реалността, към която са насочени усилията ни. Продължаваме да работим върху нови продукти, които да отговарят на пазара”, каза на откриването на събитието управителят на медийната агенция Владимир Денев.

Бъдещето на бизнеса бе и един от фокусите на научната конференция. Той се вмести в темата – Local Beyond Borders. За да разкажат повече за нея в София пристигнаха едни от най-големите експерти от чужбина.

“В бъдеще хората в медиите ще избират да работят в независими агенции вместо в големи мултинационални компании”, обясни Андрю Маклейн от САЩ. Той е изпълнителен директор на медийната агенция “Мъркюри медия” с годишен оборот от над 800 млн. долара. Маклейн твърди, че независимите агенции растат все повече, а причините за това са няколко.

Първо – все по-голямата дигитализация. На второ място са рекламодателите, които искат да имат повече контрол върху похарчените суми. На трето място е технологията, която премахва границите в разстоянията, информацията и достъпа до всякакви изследвания. Но най-важният фактор за увеличаването на независимите агенции са хората. “Новото поколение в медиите е по-отворено и средата им е базирана на общността. Те държат да участват в по-голяма степен и да бъдат уважавани като индивидуалности”, каза Маклейн.

Той обясни и разликите между мултинационалните компании и независимите агенции. Ако за първите от най-голямо значение са акционерите, клиентите и след това хората – работници, при вторите важни са клиентите и хората. “Има липса на обособяване на мултинационалните холдингови компании. Независимостта е добродетел”, каза Маклейн.

За липсата на разграничение между различните агенции говори и Мартин Ратъл от Великобритания. Той е президент на “Кълъмбъс медия интернешънъл” – най-голямата световна мрежа на независими медийни агенции.

Основното нещо, от което се оплакват клиентите, е липсата на избор, обясни Ратъл. Той даде пример – няколко различни агенции предлагат рекламна кампания на един и същ клиент. Накрая се оказва, че единствената разлика в предложените кампании е цветът, който предлагат отделните агенции.

Най-големият проблем обаче остава в това, че в агенциите няма прозрачност, но за сметка на това има липса на доверие у клиента. “Затова ANA – Association of National Advertisers (“Асоциацията на националните рекламодатели”), нае компания, която да направи разследване за прозрачността в медийните агенции. Фокусът му беше в плащанията, трансакциите”, каза още Ратъл.

За първи път “Аргент” организира научна конференция. Но управителят ѝ Владимир Денев покани всички да се съберат отново след 5 години на същото място, в същия час.

Оригинална публикация

Leave a Reply