Третото издание на състезанието FIRST LEGO League в България

ROI Communication I 29.10.2013

За трета поредна година на 23 ноември в Интер Експо Център в София ще ще се проведе регионален кръг от международното състезание за ученици FIRST LEGO League (FLL).

България ще бъде една от 70-те страни, в които се провежда състезанието. Отборът победител ще замине за следващия кръг на състезанието в Йесеник, Чехия.
Предварителният кръг, който има за цел да подготви участниците (и роботите) за истинското състезание се проведе в София на 27 октомври. За първи път предварителен кръг ще има и във Варна в началото на ноември.
Зад идеята деца и юноши от 10 до 16-годишна възраст да навлязат в света на науката и технологиите по забавен начин в България застават организаторите от Училище по роботика “Robopartans” с изключителната подкрепа на  SAP AG и SAP Labs Bulgaria, Телерик, Сиела и IIIDC.
Според Екатерина Аначкова, организатор, “Състезанието дава възможност на учениците да работят по проект в екип като истински изследователи. Вярваме, че по този начин ще се развият не само като бъдещи професионалисти, но и като личности. Нарастващият всяка година брой на участниците, ни подсказва, че сме на правилен път.”
В състезанието по роботика участват отбори от деца и юноши, които работят по изпълняването на мисии с техните роботи и изнасят презентация по научноизследователски проект. Темата на предизвикателството тази година са природните стихии. Подготвяйки се за регионалния кръг на FLL, всеки отбор е ръководен от ментор. В подготвителния етап отборите конструират, програмират и едновременно с това събират и анализират информацията, която им е нужна за презентацията по техния научноизследователски проект. Отборите изнасят своята презентация пред жури на FLL в деня на състезанието.
Самото състезание преминава през четири етапа:
Научноизследователската задача – отборите представят резултатите от своите проекти, за чиято подготовка разполагат с 8-10 седмици. Отборите трябва да си изберат въпрос в областта, в която искат да работят. След това предлагат решение, което консултират с експерти.
Работа в екип – Работата в екип представлява една четвърт от цялостната оценка. Един отбор може да постигне добър резултат само ако неговите членове умеят да общуват помежду си, да си помагат и споделят идеи и умения в състезателния процес.
Техническото интервю – Жури от представители на FLL провежда интервю по техническата част с всеки от участващите отбори. Идеята на техническото интервю е съдиите да установят доколко всички деца са взели участие в цялостната подготовка за състезанието в рамките на своя отбор и дали разбират и са навлезли в разглежданата материя.
Състезанието с роботи – Роботите трябва да бъдат конструирани единствено с помощта на LEGO части и основните сензори – ултразвуков, светлинен, звуков, за допир и жироскоп. Mладите участници могат да използват единствено софтуера на LEGO, за да бъдат равнопоставени. Отборите подготвят предварително програмирани роботи на състезателното поле. В допълнение към успешното представяне на отборите се взимат предвид дизайнът на робота и написаната програма.
В периода 2006-2010 г. български отбор участва в локалните състезания в Германия, организирани от SAP AG. Менторите на тези отбори са служители на SAP Labs Bulgaria, а участниците – ученици от Софийска математическа гимназия. Най-големият успех български отбор постигна през 2012 г., когато на полуфиналите в Словакия отборът KASAPIN40 се класира първи сред 18 отбора от 5 страни. През същия сезон на финалите за Централна и Източна Европа в Германия отборът KASAPIN40 се класира 5-ти.

За повече информация:
Можете да следите какво се случва на страницата във Facebook – https://www.facebook.com/fllbg
или да се свържете с Десислава Бошнакова, dboshnakova@roibg.com, GSM: 0888354706, https://www.facebook.com/dboshnakova, https://twitter.com/Boshnakova 

Leave a Reply