Три четвърти от Интернет маниаците у нас влизат в мрежата и през мобилния си телефон

PRKernel.com I 2010-02-26

76,5% от активните млади потребители у нас сърфират в Интернет и през мобилния си телефон. Това показва целево онлайн допитване сред над 1000 българи на възраст до 35 години, проведено от LG Electronics в партньорство с най-големите родни групи в социалната мрежа Facebook. Резултатите показват, че близо 40% от анкетираните влизат в глобалната мрежа през телефона си всеки ден, а 18% поне веднъж седмично. Едва 6,5% пък не проявяват интерес към този тип комуникация. Ползването на WiFi мрежи е предпочитаният начин за връзка с Интернет заради липсата на допълнително заплащане. Към него се придържат 67,5% от участниците в допитването. В същото време обаче значителен брой от анкетираните – 51% използват и 3G, HSDPA и GPRS услуги.

„Инициирахме тази анкета, за да видим какви са нагласите за ползване на Интернет през мобилен телефон от най-активните, млади потребители у нас. Над 57% ползват този тип достъп и за проверка на e-mail. 43,5% сърфират в сайтовете за удоволствие или за конкретни справки. Най-много от анкетираните или 69%, обаче са посочили, че влизат през телефона си в социалните мрежи като Facebook.”, обобщава Димитър Вълев, Мениджър маркетинг и продажби „Мобилни комуникации" в българския офис на LG Electronics.

В съответствие с тези нагласи LG Electronics и VIVACOM пускат от март на българския пазар първия модел смартфон, разработен специално за младите потребители на социални мрежи – LG GW620. Устройството работи под операционна система Android и има уникално приложение за директен комбиниран достъп до най-популярните световни социални мрежи като Facebook, Twitter и Bebo. Участието на потребителите в тях се улеснява допълнително от комбинацията между 3-инчов сензорен дисплей и QWERTY клавиатура, което позволява бързо и ефективно писане и управление. Фокусът върху социалните мрежи е отразен дори в контактното меню на телефона, където освен стандартната информация са достъпни за директен избор и профилите във Facebook и Twitter.

В пакет с абонаментния план на VIVACOM Unicall XL собствениците на LG смартфона ще могат да ползват над 100 MB на месец за мобилен достъп до Интернет. Уникалното на предложението е, че предлага и 100 часа разговори с всички мрежи в България. Така клиентите на пакетната услуга от LG и VIVACOM няма да се съобразяват с никакви ограничения в мобилната си комуникация – отпада грижата на кой мобилен оператор са абонати техните приятели и дали наблизо има wi-fi мрежа, за да проверят профила си в Facebook или Twitter през мобилния телефон.

Според онлайн проучването най-популярните социални мрежи у нас са именно Facebook и Twitter. Активни профили в първата имат 96% от анкетираните, а 21,6% са абонати на втората. След тях в класацията с 12,9% се нарежда LinkedIn, която има по-скоро бизнес насоченост. Българските социални мрежи изостават, като с най-много почитатели са сайтовете за онлайн запознанства (Flirt4e, Aha.bg и Elmaz), както и сайтове за споделяне на линкове (social bookmarking) – Fanopic и Svejo. Повечето потребители споделят, че прекарват повече от 10 часа седмично във Facebook (44,9%), като друга голяма част отделят на социалната мрежа между 4 и 10 часа седмично (33,5%).

„Тези цифри ни карат да вярваме, че младите активни юзъри в България имат нужда от апарат като LG GW620. 35,5% от анкетираните вече ползват смартфон или с други думи телефон, който работи под операционна система, а 61% заявяват желанието си да се сдобият с такъв. Точно за тях пускаме новия модел за социални мрежи и то на достъпна за младите цена”, обяснява г-н Вълев.

LG GW620 се оказва адекватен за българските потребители и заради разработената от Google операционна система Android, която е позната за близо две трети от анкетираните. Според тях основните предимства на Android са свързани с бързото й развитие, свободния достъп до безплатни приложения и възможността за синхронизация на телефона с услугите на Google.

Оригинална публикация

Leave a Reply