Три големи награди и пет приза на второто издание М-Тел Медия Мастърс

М-Тел I 28.04.2011

Сцената на НДК събра близо 400 души на официална церемония по връчването на годишните журналистически награди

Необикновена вечер на сцената на НДК събра медийния елит на България за второто поредно издание на журналистическия конкурс за материали, посветени на иновациите. Под панорамно звездно небе и с необичайно 3D шоу, излъчено за първи път на българска сцена, протече церемонията по награждаването на отличените журналисти, изкушени от темата за технологиите и тяхното влияние върху обществото.

Специален гост на събитието тази година беше Лаура Ескивел. Мексиканската писателка говори за влиянието на новите технологии върху общуването. „Обичам тишината. Обичам да я слушам. Понякога си мисля, че чувам кръвта във вените си, при това без да употребявам или да пуша разни неща”, сподели примата на латиноамериканската литература. Тя обяви, че е парадоксално, че скоростта, с която се развиват новите технологии води до намаляване, а понякога и до липсата на нормален човешки контакт. „Не съм против новите технологии, напротив, даже през 1995 година издадох първата мултимедийна книга, а сега смятам да издам „Законът на любовта” във версия за iPad”, каза Лаура Ескивел. Според нея обаче младите хора вече комуникират основно в социалните мрежи, вместо да си говорят с хората около тях. Лаура Ескивел е в България за първи път, специално за церемонията на M-Tel Media Masters с партньорството на издателство „Колибри“. Официален превозвач на писателка по време на престоя й в България е „Порше София Запад”.

Голямата награда M-Tel Media Masters грабнаха Веселина Седларска, журналист на свободна практика, за материала й „Искаме да се изгубите”, отпечатан в списание „Тема”; блогърът Никола Балов, който спечели в новата категория „Информационни агенции и нови медии”, и журналистът от Дарик радио Константин Вълков за проекта си „Иноваторите”.

Петте призови награди получиха Светослав Иванов от Би Ти Ви за репортажа „Агент 00359“; Анна Мельова от БНТ, за „Разглезените” крави, които дават повече мляко“; Начо Стригулев, списание „Мениджър“, за „Материалът, който спаси слоновете“; Николай Петров от вестник „Труд“, за статията „Нов световен ред чрез малко хаос“, Валерия Йонкова от Vsekiden.com, за публикацията й “Компютърът-убиец и учител”.

Повече от 90 материала на журналисти от 34 национални и регионални медии се състезаваха за наградите в трите категории – Печатни медии, Електронни медии и Информационни агенции и нови медии. Техните материали бяха разгледани от независимо жури в състав: утвърдените журналисти Нери Терзиева и Петко Бочаров, специалистът по онлайн медии и маркетинг Жюстин Томс, преподавателят в Софийския университет и координатор на Европейската асоциация за обучение на журналисти Мануела Манлихерова, управителят на Центъра за развитие на медиите Огнян Златев, писателят Богдан Русев, както и Йън Райт, директор на фондация „Гардиън“, кореспондент на едноименния британски вестник по време на войната във Виетнам, негов международен редактор и по-късно отговорен редактор. Той поздрави М-Тел за смелостта да организира конкурс, в който участват материали, критикуващи новите технологии. Чуждестранният член на журито подчерта и доброто партньорство с Центъра за развитие на медиите в България, с помощта на който се проведе второто поредно издание на M-Tel Media Masters.

Списък на всички номинирани журналисти от отделните категории:

Електронни медии:
Константин Вълков, Дарик радио – поредица „Иноваторите“
Светослав Иванов, Би Ти Ви – „Агент 00359“
Анна Мельова, БНТ – „Разглезените” крави, които дават повече мляко“
Марина Стоименова, Нова Телевизия – „Социална клопка“
Владислав Велев, Дарик радио – „Навигационно устройство за автомобил“
Кристина Владимирова, Би Ти Ви – „Спешно – телефон 112“

Печатни медии:

Веселина Седларска, журналист на свободна практика – „Искаме да се изгубите“, списание „Тема“
Начо Стригулев, списание „Мениджър“ – „Материалът, който спаси слоновете“
Николай Петров, в. „Труд“ – „Нов световен ред чрез малко хаос“
Елизабет Радкова, Пиер Петров, Даринка Илиева, в. „24 часа“ – „София: 80 000 лампи и мрак в малките улички“
Румен Леонидов, списание „Осем“ – „Опасност в джоба“
Искра Ценкова, списание „Тема“ – „Нямаш поща“
Стоян Везенков и Теодора Зарева, списание „Осем“ – „Кибермедитация“

Информационни агенции и нови медии
Никола Балов, nixanbal.com – “Мобилните оператори в България – обществен враг?“ и “Обзорно за Mobile World Congress 2011 в Барселона“
Валерия Йонкова, Vsekiden.com – “Компютърът-убиец и учител”
Анна Кълцева, Vsekiden.com – „Морето на интернет е за всички, дори за пиратите“
Малина Дачева, Expert.bg – “Нова вълна в дигиталното море”
Светла Иванова, indigovo.info – Преди да се роди и след това
 

 

Leave a Reply