Трите стъпала на Ирена Петрова до директорското кресло

в. Утро, Русе | Габриела СТЕФАНОВА | 14.08.2012

Тя е красива и успяла жена. Зад гърба й стои стабилен съпруг – известният бизнесмен Валентин Петров, но тя никога не е светила с отразена светлина. Всички, които познават Ирена Петрова, знаят, че тя беше едно от лицата на Дарик радио в Русе, и то в най-силните му години, когато негов шеф бе известният журналист Сил-ви Стефанов. Раздели се с журналистиката, за да плува във водите на частния бизнес, стъпи и на слабо познатата тогава територия на европейските проекти. През 2001 година беше сред учредителите на Съюза на свободните демократи, а през 2006 и 2007 г. бе председател на русенската структура. Зад гърба си има и един мандат като общински съветник.
Въобще кариерата на Ирена Петрова наподобява източния знак Ин и Ян – бялата и черната "запетая", обединени в един кръг. Тя не се вписва в обичайния образ на общински чиновник, но от 5 месеца оглавява дирекцията по хуманитарни дейности
Когато нейни познати се удивляват на решението й, тя не се сърди, а признава, че е минала през дълги колебания дали си заслужава да прекрачи от своя свободен свят в администрацията, където куп правила и строга йерархия определят ежедневието й. Една част от близките й я окуражавали с думите, че е крайно време в общината да влязат по-широко скроени хора като нея -ходили, видели, направили. Други пък скептично я питали защо си причинява това.
Е, тя просто е от онези хора, които търсят предизвикателствата и не се боят да експериментират. Не обръща внимание и на злите езици, които
свързват поста й единствено с политически договорки
Защото на последните местни избори Съюзът на свободните демократи и още няколко партии в коалиция "Обединени демократични сили" на втория тур подкрепиха настоящия кмет Пламен Стоилов. Новият градоначалник още не беше седнал в креслото на властта, когато се заговори, че хуманитарните дейности ще поеме Ирена Петрова. Така и се случи, разбира се – след конкурс.
За всички, които я познават, е ясно, че общинската служба за нея не е нито материална необходимост, нито трамплин.
В известен смисъл дори слязох надолу, споделя Ирена Петрова и добавя, че намерението й е да помогне с опита си Русе да излезе от летаргията.
Макар в началото да й е трудно, не съжалява, че се е впуснала в ново приключение. Харесва екипа, с който работи, защото всеки стои зад всеки. Кметът Стоилов е знаещ и много деен човек, задава такова темпо, каквото и в много частни фирми няма, споделя Ирена. Иначе не крие разочарованието си от голямата политика
За 10-те години в нея е установила колко вярна е поговорката, че на цяла каца мед една капка катран стига.
За съжаление, винаги се намират хора, които използват партиите само за своя изгода и във вреда на всички останали, обобщава Ирена. И с това откровение ме изненадва, защото зная колко близки бяха отношенията й със Стефан Софиянски и с колко хъс тя се зае да гради структурата на ССД в Русе.
Вярно е, бяхме близки със Софиянски, така е и до днес, но той не ми е идол, прекалено вярва на хората, а това не е добре за един политик. Провалите му не са малко и повечето са от предоверяване, повдига малко завесата Ирена. Но посочва заслугите му като служебен премиер. Инфлацията беше изстреляла долара до 3500 лева, но той и неговият екип овладяха положението, напомня тя и разкрива факт, който малцина знаят – че за този успех заслуга има и покойният кмет на Русе Димитър Калчев. Именно той дал съвет как да овладеят скока на долара, и то за една нощ
В качеството си на финансов консултант в сянка на служебното правителство той предложил две мерки – първо да се изолира от финансовия пазар НЕК, после и "Лукойл".
Впрочем самата Ирена Петрова пази добри впечатления от Димитър Калчев от журналистическата си практика в Дарик радио. През 90-те години на миналия век все още властва опиянението от демократичните свободи, медиите са нахъсени и провокативни. Точно в такава обстановка кметът на Русе всеки понеделник застава пред микрофона на Дарик за 15 минути. Бях разбрала, че на седмата-осмата минута Калчев изключваше, че е в ефир и започваше да говори съвсем открито и емоционално, точно за това време оставях неудобните въпроси, спомня си Ирена. Така градът гръмвал от поредната новинарска бомба. Нито веднъж обаче Калчев не е отказал да бъде включен в ефир.
През 2000 година Ирена напуска Дарик и слага точка на журналистическата си кариера
Причината са местните избори през 1999 година. Тогава за първи път екипът получава политическа поръчка – да работи срещу кандидатурата на Димитър Калчев.
Това е против морала и съвестта ми, чувствах се адски некомфортно, разказва Ирена. И обяснява, че тогава си казала: "Употребиха ни, щом веднъж го направиха, значи пак ще го направят". И решила да затръшне вратата, въпреки страхотния екип начело със Силви Стефанов. Впрочем година по-късно той става неудобен и го махат от шефския стол, а всички журналисти си тръгват с него в знак на солидарност.
Всъщност, към журналистическата професия Ирена тръгва случайно. След Математическата гимназия завършва микроелектроника в Русенския университет. Студентите от техническите вузове по онова време получават шанс да завършат и хуманитарна специалност. Повечето й колеги се насочват към педагогиката, тя се ориентира към журналистиката. След като завършила университета обаче, инж.Петрова започва работа в завод "Найден Киров"
където има поточна линия и за електроника. Бяхме млад екип от специалисти, там се запознах с Емел Етем и Валентин Церовски, спомня си Ирена. Идва обаче драматичната и хаотична 1989 година и това производство се срива. Тогава се появява възможност да приложи
на практика наученото в курса по журналистика. Когато се създава първото частно радио в Русе "Пристис", тя се явява на конкурс за водеща. Задържа се малко там, а после кариерата й на радиожурналист минава през "Темпо" и "Дарик".
След романтичната журналистическа ера Ирена потегля в съвсем различна посока – заема се с търговия на добавки за фуражи като подизпълнител на лидера в световната търговия на зърно "Луи Драйфус". А от 2005 година се отдава на европейските проекти. Разкрива, че е работила предимно директно с Брюксел, специализира във възобновяемите енергийни източници. Прави го чрез фирмата на мъжа си "Рубикон шипинг". Има три отличени сертифицирани идейни проекта. Един от тях е разработван съвместно с община Русе – за улично осветление на фотоволтаици, който така и не се осъществява.
Докато в професионалната си кариера Ирена Петрова обича да експериментира, то в интимен план тя е традиционалист. Среща любовта на живота си още като студентка в университетската дискотека.
Той е 6 години по-голям и по онова време кара влака
Не, не се шегувам, Валентин беше машинист, казва Ирена. В неговата компания й става интересно и забавно и така до днес остава в нея. Ние просто се намерихме, споделя тя. Затова, когато една вечер някак между другото той я пита дали ще се омъжи за него, тя без да се замисля, казва "да".
О, не мислех, че нещата ще се развият толкова бързо, смятах, че първо ще завърша, но Валентин е от хората, които не отлагат, спомня си Ирена. После се появява на бял свят първата им дъщеря Детелина, три години по-късно се ражда второто издание на тяхната любов – Лучия.
В началото на 90-те години Валентин зарязва локомотива и прави първата си фирма за транспорт и търговия. В началото са съдружници с Роберт Радославов, но след 5 години двамата се разделят. Радославов развива "Рубишипс", а Петров разработва "Рубикон шипинг" и когато е на върха, я продава на австрийци, за да се концентрира върху новия си проект – сервизния център на "МАН".
Онова, което през всичките години свързва семейство Петрови, е тръпката към новите начинания и риска. Стремежът към необичайното изглежда се предава по наследство, защото и голямата дъщеря Детелина прави настандартен избор, когато се врича във вечна вярност на човек, чийто живот буквално виси на косъм
Каскадьорът Калин Керин е първи дубльор на Брус Уилис във филма "Непобедимите 2" и е много луда глава. Може би затова многократният шампион на България по мотокрос печели сърцето на тъщата от раз. Ирена се възхищава на уменията му и с гордост споделя, че е получил покана да работи в Холивуд. Като всяка майка е доволна, че не е приел, защото е дал приоритет на семейството си. Благодарение на Калин обаче Ирена влиза в кухнята на киното. Прекрачва и прага на Киноцентъра в Бояна, където младата двойка прави фотосесията от сватбата си.
Ирена може да разказва с часове за филмите с участието на Калин, последният от които е хитовият тв сериал "Под прикритие". Но предпочита да говори за едно друго "произведение на изкуството", което наскоро промени живота й – малкият Валентино, който я направи баба, макар че такова определение по никакъв начин не може да се свърже с нея. Ирена Петрова не само не се вписва в класическата представа за баба, а и на сватбените снимки изглежда като сестрата на булката. Истината е, че общинар-ката много се радва на новото попълнение в семейството и се кани за втори път да помага в отглеждането на първия си внук. Вече нетърпеливо си стяга багажа за София, за да го гушне.

Стр. 5

Leave a Reply