“Труд” и “24 часа” не заслужават такъв резил

www.bnews.bg | Албена Русева | 31.03.2011

 

Срам! Това със сигурност са изпитвали журналистите от "Труд" и "24 часа", гледайки резила на новите си собственици. А те, шефовете им – тъй като не става въпрос за някой завод от провинциално градче и докато не е паднал невъзвратимо авторитетът на изданията, трябва бързо да намерят решение помежду си или просто да се оттеглят.
Срам! Това със сигурност са изпитвали журналистите от "Труд" и "24 часа", гледайки резила на новите си собственици.
Гнусен скандал с обвинения за лудост, поръчкови статии срещу противници, фалшифициране на документи и измами спретнаха новите босовете на именитите издания – Любомир Павлов, Огнян Донев и Христо Грозев.
Мегаскандалът за медийна собственост започна с разкрития за тайно прехвърляне на дялове още в понеделник, но стигна своя апогей тази сутрин в студиото на "Гореща точка" по ТВ7.
Вярно, че тиражите на "Труд" и "24 часа" отдавна не са това, което бяха. Вярно е , че и влиянието им в обществено-политическия живот е вече само мит.
Вярно е, че и новите главни редактори не се приемат еднозначно нито от журналисти в редакциите, нито от родния обществен и полителит*…
Въпреки това "Труд" и "24 часа" не заслужават резила, който им спретнаха новите собственици.
В студиото на ТВ 7 Любомир Павлов и Христо Грозев извадиха на показ задкулисието на сделката – кой кого искал да прецака, кой кого искал да вкара в играта, наречена "Труд" и "24 часа", кой кого искал да резили с поръчкови статии и… кой е за специализирана помощ.
Няма значение кой пръв започна с ударите под кръста в студиото на Николай Бареков.
Чутовният скандал в ефира не може да бъде описан, но може да бъде видян. И гледан с ужас и неразбиране, особено от журналистите на досегашните колоси на вестникарския пазар – "Труд" и "24 часа", поставени в ситуация да се срамуват от собствениците си, които не те са избирали.
А те, шефовете им – тъй като не става въпрос за някой завод от провинциално градче и докато не е паднал невъзвратимо авторитетът на изданията, трябва бързо да намерят решение помежду си или просто да се оттеглят.
* Приемът за 75-годишнината на "Труд" на 1 март тази година не беше уважен нито от премиер, нито от президент. Подобно незачитане на юбилей на изданието е е за първи път в историята му.

Leave a Reply