“Труд” – лидер по доверие Би Ти Ви – най-гледана

в. Труд | Албена БЪЧВАРОВА | 19.01.2011

"Труд" е лидер сред всекидневниците у нас. Това сочат данните от националното представително изследване на МБМД, посветено на медиите. То е проведено между 17 и 23 декември м. г. сред 1213 души и беше представено вчера от директора на агенцията Мира Радева.
"Труд" има най-голямата аудитория сред всекидневниците. 21 на сто от анкетираните се информират от него най-често, 16% от "24 часа", сочат данните. "Труд" е най-четеният вестник от българите и през последната седмица (17%). Сред изобилието от всекидневници и седмичници той е фаворит и по доверие. 15 на сто от хората вярват най-много на написаното в изданието с дългогодишни традиции. Българите не са се уморили от политика, сочат още данните на МБМД. Поне тези, които си купуват вестници. 31 на сто от анкетираните искат информации, анализи и коментари за политическия живот у нас.
42% от хората купуват вестници, 5 на сто ги четат в електронен вид. 52% твърдят, че са се отказали въобще да се информират чрез печатни медии.
Всеки втори българин вече присъства в глобалната мрежа, през септември 2008 г. потребителите са били 37%. Най-честата употреба е на скайп – за разговори с близки извън страната (28%).
Би Ти Ви остава най-популярната телевизия -редовно я гледат 91 на сто от българите. Следват Нова тв със 70% и БНТ1 – 47%. Би Ти Ви е безспорен лидер и в най-активния часови пояс – от 18 ч до 22 ч. Съотношението на зрителите на Би Ти Ви и Нова тв е 2,5:1, а на Нова тв и БНТ е 2:1 (силите на двете телевизии се изравняват в 20 ч, когато почва "По света и у нас"). "Реално няма пробив на четвърта универсална телевизия", отбеляза Радева. Тя припомни, че в изследване на МБМД от края на 2007 г. голямо бъдеще показвала управляваната тогава от Диляна Грозданова Тв7, която бързо влязла в десетката. Сега въпреки че вече е ефирна, телевизията е много след първите десет, обясни Радева.
Днес едва 17,8% от българите получават тв сигнал ефирно. Преобладаващата част разчитат на кабелен оператор (53,3%), а 22,8% на сателитен. Цифровизацията настъпва у нас, около 600 хил. домакинства приемат цифров сигнал, изчисли Радева.

Стр. 6

Leave a Reply