“Труд” – най-четен с най-голямо доверие сред всекидневниците

в. Труд | Ваня ЕМИЛОВА | 29.06.2011

 

Това е най-сериозният и най-професионално направен вестник, казват българите в национално представително изследване
"Труд" е най-четеният български вестник. Той е на първо място и по доверие сред всекидневниците – 63,2% от аудиторията вярва на написаното в него.
Това са данни от национално представително изследване сред 955 българи над 18-годишна възраст. То е направено от агенция "Би медиа консултант" в периода 1-10 юни 2011 г.
Новите данни потвърждават резултатите от януари т. г., когато изследването бе направено от МБМД, както и от мартенското изследване на Тв план/ТНС.
Социолозите и анализаторите на "Би медиа консултант" имат дългогодишен опит с измервания на аудиторията и в продължение на десет години ръководят първата пийпъл метрична система в България – Тв план ТНС.
Юнското проучване на аудиториите на всекидневници бе финансирано от "Медийна група България" и Съюза на издателите в България.
Една пета от българите -20%, четат редовно в. "Труд". 17,9% се информират за случващото се в страната и по света от "24 часа". Следват "Телеграф" с аудитория 15,7% и "Стандарт’ със 7,9%.
"Труд" води и в класацията на най-сериозните, аналитични и професионално направени вестници. Над 60% от хората, които четат всекидневника, го оценяват като най-големия и най-четен вестник.
"24 часа" също се радва на висока оценка. Той следва "Труд" с няколко процента разлика. "Телеграф" изпреварва всички в категорията "Вестник с подходяща за мен цена", защото струва само 40 стотинки. Цената на"Труд" и "24 часа" е 90 стотинки.
"Уикенд" е най-четен сред седмичниците 13,9% от аудиторията. Анкетираните го посочват като забавно издание.
"Седмичен Труд" се радва на стабилна аудитория и е на шесто място.
Проучването показва, че към вестниците за хора над 55-годишна възраст също има интерес – "Трета възраст" (9,2%), "Ретро" (3,5%), "Над 55" (4,1%) и "Втора младост" (2,5%).
Сред седмичниците "168 часа" заема трето място – с 5,2% аудитория. 40,7 на сто го смятат за сериозен седмичник, 57,1 % – за професионален и обективен.
Българите твърдят, че рекламата във вестниците им въздейства по същия начин, както и тази, излъчвана по телевизията.
Голям процент от запитаните – 61 на сто, обаче намират, че рекламите във вестниците са по-полезни и информативни от тези на малкия екран.

Стр. 4

Leave a Reply