Туризъм пред телевизора

сп. Мениджър | Нина НЕЙКОВА, агенция "ВиВека" | 2010-02-07 

Данните за сектора са толкова различни и противоречиви, колкото теориите за края на света

СЕ ПОВЕЧЕ ХОРА пътуват в собствената си страна или в съседни държави заради кризата, сочат данните на Световната туристическа организация към ООН. Тази тенденция ще продължи и през 2010 г., казват експертите й. Както обикновено става "у нас", ние сме пълна противоположност на онова, което се случва "по света". Сигурно ръстът на пътуванията "наум" е над 100%. Но каква е реалността? Докато някои страни започват да дават първи сигнали за излизане от кризата, в България все по-често се сочат факти за навлизане в нея. Според проучвания на "Ноема" и "Естат" българите, които са прекарали летните отпуски в страната, са изхарчили средно по 138 евро на човек, или близо 3 пъти по-малко от чужденците. Половината от тях са си почивали в курортите между 3 и 7 дни, а 23% – до 2 дни. Спад на излизанията си в чужбина в близко бъдеще очаква обаче всеки втори от пътувалите през изминалата година. Според данни на Министерството на икономиката през десетте месеца на 2009 г. българските граждани са реализирали общо 4 399 418 пътувания в чужбина с различна цел. Намалението спрямо същия период на миналата година е с 11,2%. Само един процент от българите са предпочели да прекарат коледните и новогодишните празници в чужбина, съобщи неотдавна председателят на Българската хотелиерско-ресторантьорска асоциация Благой Рагин.
Тъжна статистика за началото на годината. И понеже за кой ли път и за 2010 г. не се очертават атрактивни оферти за българи – ще пътуваме само чрез малкия екран, ще откриваме дестинации само чрез сапунените сериали, ще изживяваме невероятни приключения на кино, ще подкрепяме любими отбори отново само "наум" и вкъщи. И като сме започнали с аналогията за малкия екран – експертите по туризъм все повече приличат на гост-екстрасенси в жълто предаване. Всеки един от бранша, всяка институция хвърлят в медийното пространство проценти, прогнози и догадки, които биват широко отразявани. А са толкова забавни и верни, колкото и предсказанията в някои хороскопи. През 10-те месеца на 2009 г. спадът на броя на чуждестранните туристи в България е 0,2%, но приходите от тях за деветмесечието растат с 1,2% спрямо същия период на миналата година. Това съобщават от Министерството на икономиката. Данните рязко се разминават с оценките на хотелиери и туроператори за същия период, които отчитат спад на записванията и постъпленията в сектора. След края на летния туристически сезон големите сдружения в сектора съобщиха, че броят на чуждестранните туристи е намалял с оглед на кризата, а постъпленията в сектора – с още по-голям темп. По информация на различните курорти спадът в приходите е между 10 и 30%. Към момента записванията за зимния сезон вървят с минус около 10-15% в сравнение със същия период на миналата година. Между 3 и 12% е спадът на туризма в различните европейски държави, съобщава в свое обобщение за състоянието на сектора агенция Ройтерс. Положението на Балканския полуостров, където много страни имат развит туризъм, също не е добро. Единствено Турция се движи около миналогодишните нива и отбелязва намаление на туристите от 0,9% за полугодието на миналата година. Приходите в страната обаче падат с повече – през второто тримесечие е отбелязано намаление от 9,6% – до 4,2 млрд. долара.
В България чужденците, посетили курортите, са намалели с 8%, до 2,1 млн. души, съобщава Ройтерс. А оценката на министерството звучи така, сякаш е нямало криза в туризма. В същото време националната статистика отбелязва 1,567 млн. нощувки по-малко за деветте месеца на 2009 г. В края на декември министерството отчете ръст на броя на чужденците спрямо 2008 г., като от ведомството са цитирали БНБ за приходите от международен туризъм, които са 2,271 млрд. евро (или с 1,3% повече от миналата година). В същото време от данните на НСИ за 9-те месеца на годината става ясно, че приходите от местата за настаняване са паднали с 21% – от 387 млн. лв. през 2008 г. на 319 млн. лв. за изминалата година. Изнесените данни са толкова различни и противоречиви, колкото теориите за края на света. Въпреки че кризисната ситуация налага да има по-точен анализ на резултатите от годината, защото 2010 г. се очертава като тежка за бизнеса, а организациите трябва да направят точно своите разчети. А когато от държавните институции се предлагат различни данни за дереджето на сектора, трудно могат да бъдат направени маркетинговите анализи и прогнози. Въпреки обстойното проучване не успях да открия статистика на пътуванията. Явно с влизането на България в ЕС и отварянето на гра-
ниците става невъзможно да се ползват данните от граничните пунктове, които показваха колко и какви чужденци са влезли в страната. Но този проблем не е само български, а на всички останали страни и те са намерили решението му. Правят се регулярни анкети на границата, като преминалите декларират от каква националност са, къде отиват, каква е целта на посещението им. На базата на тези извадки могат да се следят тенденциите в пътуванията към и от страната. Същата статистика може да се получава и от основните летища. Друг източник на информация за тенденциите на чуждите пазари може да са самите туроператори, които планират с точност броя на чуждите туристи.
Следенето на тенденциите и отбелязването и на най-малките промени в тях става още по-важно, особено по време на криза. Затова нека се опитаме да видим 2010 г. през призмата на няколко по-конкретни числа:
- През 2010 г. страната ни ще участва в 35 борси, със 7 по-малко от миналата година. От програмата за национална реклама ще отпаднат изложенията в Алмати, Шанхай, Барселона и Москва. България няма да се представя и на борсите в Брюксел, Сеул и Лайпциг. Участието бе анулирано заради липса на средства. Междувпрочем страната ни все не може да уцели подходящата форма, с която да се представи на международните пазари. В министерството вече се подготвя промяна на това – конкурсът за щандовете ще се провежда на две фази. Първата ще е за идеен проект и ще може да се явяват всички, които мислят идеята си за оригинална. След като се избере визията, ще се направи конкурс само за изпълнител. Това ще спести и средства, тъй като с една и съща визия може да се участва повече от една година. Подготвя се и друга промяна – ревизия на участията. Туризмът ще се представя на по-малко, но по-важни борси.
- За 2010 г. държавният бюджет ще отдели 3,4 млн. лв. за туристическа реклама на България. По неофициална информация обаче с тях ще трябва да бъдат покрити и задължения от 1,7 млн. лв., натрупани от бившата Агенция по туризъм. Рекламата и промотирането на България в чужбина е онзи проблем, който остава неизменен през годините. Икономическата криза налага определени ограничения, но съвсем не е извинение. Защото и съседите ни също са в криза, но успяват да отделят необходимите средства за ударно рекламно присъствие на чуждите пазари. Според зам.-министър Иво Маринов има надежда, че от средата на следващата година секторът ще получи допълнителни средства за реклама. Дано това да стане, защото на борсата в Лондон стана известно, че рекламният бюджет на Турция за 2010 г. е около 500 млн. долара, а на Гърция – 170 млн. евро. На този фон обещаните 3,4 млн. лв. за национална реклама на България звучат като подигравка.
- През тази година България ще усвоява и средства по Оперативна програма "Регионално развитие", като са предвидени проекти за външна, печатна и телевизионна реклама на руския, английския и немския пазар, които са ключови за нас. През декември, когато отпаднаха визите за македонци и сърби при пътувания в ЕС, българското посолство в Скопие обеща да организира промоционална кампания на туризма в Македония. Ако и това не се случи, българските курорти и хотелиери този път са готови да реагират и сами. Например хотелиерите в Банско. Те са подготвили специални пакети за сръбски и македонски туристи и презентация в Белград. Допреди членството ни в ЕС сръбският и македонският пазар бяха сред най-бързо растящите за българския туризъм. По данни на НСИ над 1 млн. туристи от Сърбия и Македония са посетили курортите в страната през 2006 г. Година по-късно техният брой се срива до 83 хил. македонци и 138 хил. сърби.
- Може би ще дочакаме написването на чисто нов закон за туризма. Или пък 21. редакция, тъй като старият вече наистина е прекалено стар, променян е близо 20 пъти и с всяко изменение се обърква все повече и повече. В него например липсват думи като "интернет" и "ваканционни селища", които от години са станали част от българския продукт. Все повече туристи организират почивката си през интернет и все повече посетители избират да спят не в класически хотел, а във ваканционно селище от затворен тип например.
- Повече хора ще пътуват през 2010 в сравнение с 2009 г. според проучване на Travelzoo, цитирано от Travel Daily News. Проучването е сред 9500 души от Великобритания, Германия, франция и Испания в периода от 22 ноември до 7 декември 2009 г. Резултатите показват, че 42% от анкетираните възнамеряват да пътуват повече през 2010 г., докато четвърт от тях смятат да извършат същия брой пътувания. Затова нека започнем новата година с надеждата на последните цифри.
Да напуснем уютните диванчета и да имаме възможност да преживеем живота си "наяве". Да се разделим с престижните отличия на поне две награди – за най-много хартия, изписана с предложения и мисли как трябва да се реформира туристическият отрасъл, и за най-много стратегии, които са морално остарели още преди да се приемат. От наблюдатели да станем участници и реформатори. Така България може да извлече дори ползи от кризата, защото предлага на туристите по-добро съотношение цена/качество, отколкото традиционните дестинации като Испания или Франция. Въпреки че броят на нощувките в българските хотели през 2009 г. е най-нисък от пет години насам, спадът на туристите все пак е един от най-малките в Европа.

Стр. 120 – 121, 122

 

Leave a Reply