ТВ 7 и БНТ чакат за оферта на Михов

www.trud.bg | 23.06.2011

 

ТВ 7 и БНТ 1 са медиите, чакащи развитие по казуса с телевизионните права за мачовете у нас. Желаната от родните клубове банкова гаранция за 6 млн. лева бе сложена на масата от Валентин Михов във вторник на среща в БФС. И до 30 юни собствениците на клубове трябва да отговорят дали дават пак “зелена светлина” за действие на представителя на SV RSA. Тази фирма притежава с договор от десетилетие ексклузивитета да представлява футбола в разговорите за тв правата до 2013 г. Въпросните 2 медии са готови да излъчват двубоите, но в по-скромен формат от досегашния, предлаган от Би Ти Ви.
Всички в проекта пазят мълчание, защото още няма нищо официално. Прогнозира се, че новите играчи ще изберат следната схема – по Тв 7 ще текат два мача на уикенд от първенството, а един ще е в ефира на БНТ 1.
След срещата във вторник БФС е информирал притежателя на правата Би Ти Ви за наличието на конкурентна оферта. Чака се отговор от медията и евентуално предложение за нов контракт. Най-вероятно обаче между БФС и клубовете, от една страна, и Би Ти Ви – от друга, ще има съдебно дело за неизплатени 1,6 млн. лв. по изтеклия вече договор.
По сега действащия закон за радио и телевизия няма проблем да бъде блокиран часови пояс за излъчване на чужди мачове. В тези заключени 150 минути може да се предават само срещи от национално значение, а според нормативните документи двубоите от първенството са именно такива. За тяхното разпространение е нужно те да вървят в ефира на телевизия с национално покритие. Такива са БНТ 1, Тв 7 и Би Ти Ви

Leave a Reply