TV Наблюдател: Какво е общото между Митко Павлов, Орлин Павлов и Светльо Витков

www.avtora.com I Георги НЕДЕЛЧЕВ I 2010-04-20 

Познахте. И тримата бяха водещи на важни предавания в национални телевизии, но за кратко. Братята по оръжие Павлови и Витков паднаха в неравен бой с най-големия враг на един водещ – цифрите от рейтинга. 

И тримата получиха крайно недостатъчен шанс да се докажат. Прибързаното им отстраняване от ефира обаче говори не толкова за някакви техни минуси като водещи, колкото за чудовищното напрежение и нарастваща мениджърска нервност в условията на все по-ожесточена тв конкуренция.
Новината от тази седмица е, че Ани Цолова остана без партньора си в сутрешния блок на bTV. За Митко Павлов може да се каже всичко друго, но не и че е начинаещ в професията. Емблематичният (и даже бих казал незаменим) радиоводещ премина през рейтингови телевизионни шоута като “10-те най”, “Това го знае всяко хлапе” и Dancing Stars 2.
Остана лоялен към bTV, въпреки че можеше да се трансферира в Нова телевизия заедно с екипите на Иван и Андрей и Нико Тупарев. Сякаш за да му се отблагодарят, от телевизията решиха да го сложат в освободения от Бареков стол. Дали са знаели плюсовете и рисковете на този ход? Би трябвало.
Димитър Павлов в "Тази сутрин" по bTV – един майстор на монолога, принуден да води диалози.
Силата на Митко Павлов е в бързата мисъл, умението да реагира адекватно и да се самоиронизира. Минусите му са свързани най-вече с това, че той е по-скоро монологичен, отколкото диалогичен водещ. При това предпочита да говори свои собствени думи, отколкото да чете нещо, написано от сценарист (както например беше в Dancing Stars 2). По принцип никога не е добре, когато водещият има по-голям интелектуален потенциал от сценариста. Но това е друга тема.
Митко Павлов със сигурност не е най-добрият задавач на въпроси, нито е всепризнат майстор на диалога. И това шефовете на bTV трябваше да са го разбрали доста преди да експериментират с него в сутрешния си блок. С бързото му отстраняване те дефакто признават най-вече своя собствена грешка. Тя ще остане в зрителското съзнание дълго след отшумяването на неговия специфичен тембър.
Подобна беше и ситуацията със Светльо Витков, на когото миналата есен възложиха амбициозното ток-шоу на PRO.BG “Точно така” от 17.30 ч. Преди това хиподилецът имаше не особено добри спомени като водещ на фиаското “Пей с мен” по Нова. Там вината изобщо не бе негова – и концепцията, и сценарият, и въобще всичко беше тотален хаос, дирижиран от Павел Станчев. А комбинирането на Витков в тандем с Камен Воденичаров бе далеч от върховете на телевизионната стратегия и тактика.
Светльо Витков в "Точно така" – чешит хиподилец в часовия пояс на домакините и пенсионерите.
В “Точно така” Светльо получи точно толкова шанс за импровизация и изява на остроумието си, колкото и Митко Павлов в Dancing Stars 2 и сутрешния блок. В калъпа на лъскаво предаване с ранен час, предпочитан най-вече от домакини и пенсионери, г-н Хиподилски беше буквално обезоръжен от най-силните си козове – ирония, сарказъм и интелигентно поднесена гавра с всичко възможно. Принудиха го да води диалози по теми, които са му чужди и далечни, да разпитва гости, които на драго сърце би подигравал в някоя своя песен (Ицо Петрофф, Краси Аврамов, мургави чалга изпълнители и т.н.). Личеше от километри, че не се чувства комфортно в тази роля.
Тук също е учудващо как шефовете на PRO.BG не са били наясно с натурата на Витков далеч преди да го тропосат върху луксозния си диван. По-късно в него седна Орлин Павлов и видимо се чувстваше по-уверено. Рейтингът обаче не се вдигна решението не закъсня. От 1 май “Точно така” пада от ефира на PRO.BG. Така и бившият вокалист на Каффе последва съдбата на предшественика си и на своя съфамилник от bTV.
Не само за Светльо и Орлин, но и за цялата публика на въпросната телевизия задълго ще остане един особен горчив вкус в устата – че нещо в цялата й програмация не е наред.
Новината от последния ден: от 1 май и Орлин Павлов слиза от ефир, заедно с цялото шоу "Точно така", завинаги.
Конкуренцията в период на финансова криза е голяма и спасение не е гарантирано за никого. Експериментите с водещи ще продължат и то далеч не само в bTV и братската й PRO.BG. Тепърва предстои развоят на събитията в сутрешния блок на Нова телевизия и в съботния мастодонт “Станция Нова”. Не спират и експериментите с нови и нови красавици във викторините с думички и числа. В PRO.BG имат две нови предавания през уикенда, по bTV ще следим как Диана Найденова се адаптира към “Нека говорят” с Росен Петров, а Милен Цветков се завръща с гръм и трясък в нискорейтингова кабеларка… Остава само отнякъде да ни изненада и Азис.
В пренаселената телевизионна джунгла става все по-трудно да бъдеш обикновен хипопотам или крокодил. Но още по-трудно е за хиподилите, защото остроумието изисква по-специална публика, време и място. И съответно – по-далновидни програмни шефове. А те явно са по-дефицитни и от талантливи сценаристи на сериали.

Оригинална публикация

Leave a Reply