TV Наблюдател: “Код: Криминално” – хитът на лятото

www.avtora.com | Георги НЕДЕЛЧЕВ | 03.08.2010 

Рядко се случва ново предаване да стартира точно в разгара на лятото. Още по-рядко пък става така, че още същото лято то да се превърне в хит, за който всички говорят.
Последният такъв случай беше преди не по-малко от 6 години. Тогава именно през лятото, противно на всякаква логика, набра скорост продуцираното от Евтим Милошев “Вот на доверие”. Стана хит, заради който народът се прибираше преждевременно от плаж. За да не изпусне “вота”.
Стартиралото преди месец “Код: Криминално” се излъчва в далеч по-късен часови пояс, но предизвиква още по-голям интерес и коментари. В епохата на интернет-бума това е и едно от най-гледаните предавания във видео-сървърите.
От понеделник до четвъртък от 22.45 ч ефирът на PRO.BG става място за истински разследвания. Наемните убийства, търговията с жива плът и наркотици, проституцията сред манекенките, черното тото, защитата на важни свидетели… Все фундаментални криминални теми, които се разчепкват детайлно и с възможно най-актуална информация.
Половинчасовото предаване е първият съвместен проект на PRO.BG и bTV, откакто двете телевизии са под обща медийна шапка. За “Код: Криминално” работят репортери, които сме свикнали да гледаме със самостоятелни разследвания или разработки в рамките на новините: Миролюба Бенатова, Канна Рачева, Асен Иванов, Румяна Попова, Мая Костадинова, Мариета Николаева и Димитър Стоянов.
За разлика от “Темата на Нова”, тук на прицел са не толкова далавери и злоупотреби, а най-вече тежки криминални престъпления. Това превръща предаването не просто във важен обществено-политически коректив, но и в шоу, конкуриращо се по зрителски интерес с крими-сериалите от холивудски тип.
За това допринася и добрият студиен декор, както и стегнатата режисура. Въобще, “Код: Криминално” е нетипичен за българските стандарти телевизионен продукт, при който претенциите са по-малко, а резултатите – по-добри от очакванията. В този си вид той е без аналог и конкуренция в нашия ефир.
Когато преди половин година се разчу, че собствениците на PRO.BG купуват и bTV, тръгнаха всякакви спекулации – как и двете телевизии щели да пострадат от това сливане, как по-некомпетентните щели да управляват и уволняват по-талантливите, как щяло да настъпи обезличаване и на двата канала…
Засега нищо такова не се случва. Без да отстъпва рейтингови позиции, в момента bTV ловко създава още един силен конкурент на Нова телевизия – своята братска PRO.BG. И “Код: Криминално” засега е най-силното оръжие в тази тактика.

Оригинална публикация

Leave a Reply