TV Наблюдател: Световното – все така без звук (част II)

www.avtora.com | Георги НЕДЕЛЧЕВ | 22.06.2010

"Не знам дали ти си писал това в Avtora.com, но определено не ти прави чест! Някак не ми е ясно за каква запалянковщина и спряло време говориш и ще се радвам да ми обясниш!".
Получавали ли сте писмо от Кедър? Аз вече да. Ето така спортният водещ на БНТ Камен Алипиев реагира на статията от TV Наблюдател миналата седмица. Интересно дали е написал подобни писма и на десетките читатели, цъкнали Like it под нея във Facebook.
А после нека някой да каже, че тв критиката в Avtora.com не си тежи на мястото.
Впрочем, в предишния коментар за спортните водещи на БНТ бяхме пропуснали важна тяхна характеристика – чувството за безнаказаност, ненаказуемост, непогрешимост, неподатливост на критика.
Какъв човек и от коя епоха трябва да си, за да тръгнеш да пишеш писмо на непознат журналист, с което да му търсиш обяснение за отправена професионална или пък даже непрофесионална критика? "Сан Стефано" да не е в Пхенян?
Самият Алипиев обича често да цитира Волтер: "Не съм съгласен с теб, но съм готов да умра, за да можеш да защитиш мнението си". В случая никой не иска каквито и да било жертви от Камен. Достатъчно е да не размахва пръст към нас, сякаш сме направили нещо лошо, изразявайки позиция.
На доста хора в БНТ им се иска часовниците да са спрели и да не сме в 2010 година. Ако може телевизията все така да е една-единствена, във ведомствения стол пържолите да струват стотинки, всички да въздишат по "Робинята Изаура", а спортните коментатори да обикалят света в несекваща поредица командировки.
Все още доста служители на БНТ не могат да приемат никакво мнение, различно от тяхното. Бойко Василев например също се разсърдил от наша статия отпреди 2 седмици. Даже коментирал, че с критиките си срещу неговата работа в "Големият избор" правим целенасочена PR-кампания в полза на Добрина Чешмеджиева от "Референдум".
Що за душица трябва да си, за да отричаш качествата на свой колега и да търсиш извънредни обяснения за изтъкването им, както и за отправени към теб забележки? В коя епоха живееш? В епохата на кедрите и сребърните шишарки.
Ако телевизионните коментари на Avtora.com бяха немотивирани или тенденциозни, едва ли щяха да предизвикат и една одобрителна реакция в социалните мрежи. Не десетки, даже една. И едва ли щяха да ги препечатват в най-четените български вестници.
Ако пък една телевизионна звезда е напълно невинна, а нападките срещу нея – лишени от смисъл, нима е нужно да им обръща внимание, че чак и да иска обяснение за тях?
"Юпитер, ты сердишся, значи – виноват", се казваше в един руски детски филм от юношеските години на Алипиев и Василев. Явно не са го гледали.
Но нека се върнем на Кедъра и му дадем обясненията, които иска. Какво значи времето за един човек да е спряло? Ами например да се изненадва, че зрители може да не са щастливи от начина, по който държавната телевизия харчи данъците им. Или да се държи в ефир сякаш навън е 1994-а, а не 2010 година.
Какво значи запалянковщина? Например това да коментираш с интонация на фен. Да натякваш непрекъснато пристрастията си и да се кефиш или ядосваш, все едно не си на работно място, а на стадион. Да фамилиарничиш с гостите в студиото и нонстоп да разказваш свои преживявания и емоции, сякаш някой се интересува от твоя живот и чувства по трибуни и скамейки.
Все Библейски истини. С изключение на Алипиев, тези обяснения не бяха нужни никому. Повечето хора отдавна знаят как не бива да се коментира световно първенство. Който не знае, не е нужно непременно да чете Avtora.com. Достатъчно е да си пусне БНТ 1 и да чуе Кедъра или Петела.

Оригинална публикация

Leave a Reply