ТВ плюс, ТВ минус

www.capital.bg I Поли МИХАЙЛОВА, Весислава АНТОНОВА i 9.01.2013

Икономическа полиция влезе в свързаната с Булсатком телевизия на показна акция

Проблеми, и то големи. Прогнозата, която всички наблюдатели на телекомуникационния пазар направиха за "Булсатком" още когато сателитният оператор даде заявка да навлезе на пазара на мобилни комуникации, изглежда се сбъдва.

Две седмици след като "Булсатком" остана без bTV заради търговски спор и броени дни преди да изтече срока, даден от TV7 на доставчика да изпълни условията й за нови цени, "Булсатком" получи още един, при това шумен, удар.

Служители на отдел "Икономическа полиция" към СДВР влязоха днес в редакцията на свързваната с "Булсатком" телевизия ТВ+. На сайта на дирекцията беше обяснен и повода: "извършват се процесуално-следствени действия по образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура. Обект на проверка е частен телевизионен канал в София. Насоката на работа е по линия на данъчни престъпления".

"Това са рутинни действия на прокуратурата и СДВР" коментира зам.-градският прокурор Роман Василев пред "Капитал". Той каза, че "засега" няма задържани лица и че досъдебното производство е образувано по чл.255 от Наказателния кодекс, който криминализира укриването на данъци. Разследването е образувано тази година. Роман Василев каза още, че фирмата не е провервана за нелегален софтуер, каквато информация се появи по-рано.

Маркетинг директорът на Bulsatcom Тинко Тотев не беше наясно какво се случва. "Самите ние не знаем какво се случва в телевизията, която е самостоятелно търговско дружество. В информационните агенции видяхме текстове по темата. За момента не знаем какъв е повода", коментира Тотев.

Служители на TV+ отказват да коментират случилото се, а програмният директор Милена Данева не отговаряше на телефона си.

Опасни връзки

Въпреки, че няма преки доказателства през търговския регистър, каналът ТВ+ е свързан със собствениците на сателитния тв-оператор "Булсатком". Заради ограничение в Закона за електронните съобщения, компанията не демонстрира свързаност с канала, защото ако притежаваш разпространителска мрежа, нямаш право да имаш и телевизия (предприятие, произвеждащо съдържание).

В момента "Булсатком" е в тежки преговори с най-гледания тв канал bTV. Проблемът между двете компании е търговски и е заради настъпили промени в размера на таксите, които bTV иска Булсатком да й плаща за правото да разпространява шестте й канала.

В битката се включи и ТВ7. Каналът, близък до банкерът Цветан Василев, също поведе преговори за нови условия в договора със сателитния оператор. С ултимативен тон от ТВ7 обясниха, че дават срок на Булсатком до петък, за да приемат условията им.

Най-големият проект на кабелния оператор обаче е навлизането на пазара на мобилни комуникации. Компанията има лиценз от КРС за това от повече от година, а отскоро го активизира. Затова и според доста от наблюдателите в сектора сегашните проблеми на старозагорската компания са във връзка именно с тези им намерения. Според тях, "Булсатком" е обект на интерес на новия съсобственик на БТК – банкерът Цветан Василев. Никой официално за момента не потвърждава, че групата около Василев има връзка със скандалите около сателитния оператор.

Повече по темата в "Капитал Daily"

Оригинална публикация 

Leave a Reply