Тв правата – ябълката на раздора

в. 7 дни спорт | Костадин КРАНТЕВ | 04.03.2011
 

В Европа парите от телевизиите връзват бюджета и на грандове, и на джуджета
Около темата с телевизионните права в последните дни се завъртя такава говорилня, че всички забравихме откъде тръгна всичко. А ключовата причина за притеснения е в това, че телевизията, която навремето изсипа два чувала с пари за противоречивите достойнства на родния шампионат, сега се мотае с поредния транш от плащането. Както впрочем се мота и през лятото и изплати дължимото с около два месеца закъснение. Клубове като Сливен, Академик, Пирин и Калиакра чакат парите на bTV като манна небесна, защото реално това са единствените гарантирани приходи, които имат да взимат – останалото е въпрос на догадки и смели планове за изгодни трансфери и пробиви в силни турнири. Имайки този силен довод наум, цялата армия от футболни хора започна на висок глас да обещава и обвинява – едни взели комисиона, пък не свършили работа, други свършили сезона, пък не взели онова, дето им се полага. Като важен говорител и защитник на онеправданите се намеси и ПФЛ – борейки се за своето място под слънцето след ерата Вальо Михов,
лигата реши да използва хитруването на телевизията
и да тропне по масата за повече правомощия. Даже управителният съвет приел нарочен "Правилник за реда за упражняване на търговските права на членовете на ПФЛ", който да регламентира как Капралов и подопечните му ще преговарят вместо Батков, Гигов, Цонев, Ганчев и останалите.
В повечето от големите първенства в Европа схемата е подобна – правата са поверени на лигата и с благословията на клубовете тя решава къде, на кого и за колко да продава. Пример като за учебниците е случващото се в английската Висша лига, където през миналата година бе подписан рекорден договор за телевизионни права. Общата сума, която Скай ще плати за възможността през следващите три години да излъчва Премиършип в пределите на Великобритания, е 1,2 милиарда паунда. Простите сметки след изваждането на отчисленията към националната футболна федерация и консултантите по сделката показват, че всеки клуб ще взима по поне 1,7 милиона паунда на месец. Според повечето участници в сделката основната заслуга за тези отлични параметри е на изпълнителния директор на английската Висша лига Ричард Скъдамор. "Борихме се за този договор цяла година преди подписването му и сега условията могат само да ни радват", коментира скромно Скъдамор и няма как да е иначе, когато само от телевизионни права клуб като
Нюкасъл може да се похвали с приход от рода на 40 млн. паунда
на сезон (за сезон 2008-2009 Свраките взимат 36,1 млн., нищо че са последни и изпадат). За грандове като Челси и Манчестър Юнайтед сумите са доста по-високи – за миналия сезон сините са взели 86 млн. паунда, а Червените дяволи са получили рекордните 104,8 милиона.
В Бундеслигата също могат да се похвалят с изгодни договори – миналото лято бе подписано споразумение, според което общата цена за правата на първенството и мачовете за купата е в размер на 1,6 млрд. евро за четири сезона. Естествено, част от сумата отива в немския футболен съюз като плащане за съдии, поддържане на аматьорски футбол, разходи за съоръжения и национален отбор. Останалото ще си поделят клубовете от Първа и Втора бундеслига – по над 400 млн. евро на година, като парите се разпределят в зависимост от представянето им. Максималната печалба от тв права за шампиона на Германия може да надмине 30 милиона евро. Интересен факт е, че немската футболна лига може да прави футболния си продукт съвсем сама, Бундеслигата притежава камери и подвижни телевизионни станции, с които да обезпечи преките предавания на мачовете. Това я поставя в много изгодно положение за преговори, тъй като предлага готова картина, която може да се продаде на практически всяка една телевизия.
Бундеслигата е третото по зрителски интерес първенство в света, излъчвано глобално в повече от 130 страни.
В класацията на зрителския интерес след лигата в Германия се нарежда тази в Италия, а преди тях са Англия и Испания. Всъщност Примера е единственият шампионат, където доскоро правата се продаваха по различна схема, а именно всеки за себе си – големите договарят големи пари, за малките остават дребните. Разликата между Реал, Барса и останалите е огромна, което до някаква степен предрешава битката за титлата и води до негативното "шотландизиране" на първенството (особено ако сметнем как разликата се натрупа за няколко сезона поред). Миналата година Sport+Markt публикува изследване, от което стана ясно, че
Реал и Барселона взимат 19 пъти повече пари
от тв права от най-малките клубове в Ла лига. Само за сравнение шампионът във Висшата лига на Англия обикновено получава под 2 пъти повече средства от последния. Което не позволява драстично превъзходство на големите поне откъм пари от тв права.
С идеята първенството да стане по-интересно наскоро Барса и Реал склониха на по-малки приходи и бе подписано първото колективно споразумение за телевизионни права. Президентът на Испанската футболна лига Хосе Луис Астиасаран коментира, че след влизането му в сила през 2015 то ще даде повече възможности на малките – ще има доста пари за отборите от Сегунда, опашкарите от Примера ще взимат поне два пъти повече от сега, а ще има и бонус "подкрепа" за изпадащите. Логично е това да направи първенството по-оспорвано, а конкурентите на грандовете – по-силни.

Стр. 21

Leave a Reply