Twitter и Facebook под формата на сутрешен вестник

в. Пари | Теодора МУСЕВА | 03.02.2011

Всеки потребител на Twitter и Facebook поне веднъж си е задавал въпроса: как, за Бога, можеш да проследиш целия този информационен поток, без да изпуснеш нещо? Та нали може да се побъркаш, ако се опиташ да прелистиш за един ден цялата лента, търсейки най-вкусното и интересното? Списъците донякъде спасяват положението. Но ако сте използвали всичките 20 възможни списъка в Twitter, да ги прегледате всичките също не е лека задача.
Какво да се прави?… Обичате ли сутрешните вестници? Ей така, на чаша кафе, с пресен сандвич, в Cafe de Flore, на Сен Жермен, проследявайки с периферното си зрение прелитащите минувачи? В такъв случай paper.li е това, от което се нуждаете. Сайтът предлага (при това съвършено безплатно) да организира вашата Home лента в Twitter и Facebook във вид на удобен и свеж сутрешен вестник (електронен, разбира се), който можете с лекота да прегледате и – най-важното – без да пропуснете нищо. Съгласете се, че не е лошо, макар и за миг, да влезете в кожата на изискан английски аристократ, преглеждайки приготвения специално за вас брой на "Blogging Daily".
Станете главен редактор на своя вестник
Не всички носим името Рупърт Мърдок и да основем собствен вестник е доста сложно и рисковано начинание. Поредната играчка за любителите на социалните мрежи е създадена за тези, които предпочитат статусите на своите приятели като основен източник на новинарски ресурси. Тази симпатична услуга е интересна находка за всички, които някога са искали да издават собствен ежедневник.
Както е обявено на главната страница, paper.li обработва линкове, публикувани в Twitter и Facebook, като ги представя в удобен и лесно смилаем вестникарски формат. "Вестникът" се създава въз основа на персоналния ви акаунт, избран списък в Twitter или таг.
"Използвам paper.li за личния си Twitter акаунт и за политически теми, като Палестина. Например, използвайки #palestine, като търсене, създадох такъв вестник, че да се виждат последните и най-важни новини от този регион.", споделя Руслан Трад, президент на Форума за арабска култура в България. Той пояснява, че сайтът подрежда съдържанието по важност, по преглеждане, по различни тагове – политика, икономика и т. н., което е доста интересно и полезно. Така човек може да види акцентите от деня, а и да има автоматично обновяване. А освен това ще си спестите много време.
Как работи
Сайтът събира линковете, които обменят потребителите, отделя най-популярните по зададената тема, агрегира съдържанието и го издава в собствена опаковка. Например можете да съчетаете всички линкове, споделени през последните 24 часа от един потребител в Twitter и всички негови последователи. За всеки новинарски поток се създава отделен вестник; вие просто съхранявате адреса в браузъра си и редовно го проверявате. Да се прави акаунт за услугата не е нужно: тя е интегрирана в социалните мрежи и черпи цялата информация оттам. Собствениците на сайта обаче подчертават, че услугата не се спонсорира от Twitter или Facebook.
Потребителите могат да форматират съдържанието на бъдещия вестник, който между другото може да носи вашето име (ако го правите на базата на личния си акаунт). Вестите се групират по теми и съответните фото- и видеоматериали се включват автоматично. А ако нямате време за персонални настройки, в главния сайт се предлагат готови вестници на всякакви теми.
"Използвам paper.li в допълнение към социалните мрежи и по-специално Twitter", споделя Twitter потребителят Кирил Кирилов (krlkirilov). Той напомня, че услугата е 100% автоматизирана и не изисква поддръжка. "Вече имам редовни посетители. Другото полезно качество
на paper.li е, че прави удобен за ползване архив на най-интересните новини от хората, които следя", допълва Кирилов.
Всичко за приятелите ви със сутрешното кафе
Така че ако искате да узнаете за събития в живота на интересуващ ви човек, вече не е задължително да следите за обновления в статуса му – получавате ги под формата на вестник със сутрешното кафе.
Ако говорим за недостатъците на услугата, следва да отбележим, че на този етап потребителите изпитват редица неудобства, доколкото този "вестник" не обединява съдържанието на Twitter и Facebook в едно, а създава двe отделни версии.
"Paper.li набира популярност сред моите приятели в социалните мрежи", споделя Руслан Трад. Той е убеден, че има нужда от подобно място в мрежата: "Има голям информационен поток и в него трябва да се сложи прегледен ред. Смятам, че paper.li е по-скоро средство към социалните мрежи".
Според Кирил Кирилов тези услуги няма как да заместят напълно професионалните вестници. "Въпреки това бъдещето на онлайн изданията е все по-голямата им интеграция със социалните мрежи и допускането на потребителите до участие в създаването и разпространението на новини", категоричен е той.
А пари откъде
Близо 2.1 млн. USD успя да набере компанията SmallRivers, която е създател на Paper.li. Финансово рамо тя е получила от фондовете Highland Capital Partners, SoftBank Capital и Endeavour Vision. През 2010 г. SmallRivers е получила финансова инжекция и от германската интернет група Econa. SmallRivers започва работа през 2008 г. с начален капитал от 1 млн. USD

Стр. 24


Оригинална публикация

Leave a Reply