Twitter отвори рекламната си платформа за България

www.capital.bg I 26.08.2014г.  

Социалната мрежа разширява услугата си в Централна и Източна Европа, а официален партньор е агенцията HTTPool

Българските компании вече ще могат да рекламират в Twitter, след като днес социалната мрежа отвори рекламната си платформа за Централна и Източна Европа. Брандовете ще могат да използват трите основни платени форми – промотирани туитове, акаунти и трендове, съобщават от агенция HTTPool, която е официален партньор на Twitter в България.

В официално съобщение по повод разширяването ръководителят на търговските операции на Twitter за Европа, Близкия Изток и Африка Кати Лампе коментира, че компаниите в региона "вече използват Twitter, за да получават информация от своите клиенти и да оптимизират комуникацията с тях". Според Лампе рекламите ще помогнат за "разширяване обхвата на техните маркетингови цели."

Малка мрежа

Активните потребители на Twitter по света са общо над 271 млн. души месечно. В България обаче социалната мрежа е много по-малко разпространена от основния си конкурент – Facebook. По данни на Perceptica регистрираните в България акаунти са 30 хиляди. Между осем и десет хиляди души използват платформата за кратки съобщения активно. Всеки месец се регистрират по около 500 нови акаунта, но не всички после използват сайта. Всеки ден се публикуват по около десет хиляди туита на български език, показват още изследванията на Perceptica.

От Twitter обаче твърдят, че трима от всеки пет потребители на уебсайта следват поне една марка, а 76% използват услугата и през мобилния си телефон. "Един на всеки трима посетили марка в Twitter стига до покупка на стока от този бранд," твърдят от компанията в официалното си съобщение.

Нови възможности

До сега единственият начин на рекламодателите в България да достигнат до тази аудитория беше чрез стандартен Twitter профил. Потребителите сами избираха дали и кои брандове да последват в социалната мрежа. С отварянето на рекламната си платформа, Twitter дава много повече възможности за връзка на компаниите с потребителите.

Основните рекламни продукти на Twitter към момента са три, обясняват от HTTPool. Промотираните туитове достигат не само до съществуващите, но и до потенциалните последователи на даден бранд. Промотираните акаунти се използват за бързо изграждане на общност от последователи. Промотираните трендове поставят дадена компания или послание в списъка с най-актуалните към момента теми в Twitter. Компаниите вече ще имат достъп и до данни за поведението на клиентите и ефекта от дадена рекламна кампания, казват още от агенцията.

Според сайта на Twitter, цената на рекламата в социалната мрежа зависи от това дали потребителят е предприел действие вследствие от рекламата на даден бранд. Платформата дава възможност компаниите да задават дневни бюджети и да "наддават" за всяка реклама – т.е. да зададат максималната цена, която са склонни да платят за "действие на потребителя". Facebook и Google продават рекламното си пространство по много сходен начин.

Рекламни надежди

През второто тримесечие на 2014г. Twitter отчита приходи от 312.2 млн. долара. Компанията всъщност никога не е била на печалба, а загубата за периода април – юни е 144.6 млн. долара. Основният фокус на Twitter в момента е разработването на рекламните формати. След въвеждането на нови типове мобилна реклама, компанията вече отчита, че 81% от постъпленията й вече идват от реклама на смартфони и таблети. Пазарът на дигитална реклама за 2014 г. се оценява на 32.71 млрд. долара и се очаква Twitter да се пребори за скромните 2.8% от него. 

 

 

 

Оригинална публикация 

Leave a Reply