Тъпотията на новогодишните програми – неизтребими

в. Уикенд | Васа ГАНЧЕВА | 07.01.2011

Е, кажи ми, любезни ми зрителю, как покорната ти тв наблюдателка да е "бяла и добра", позитивно и оптимистично настроена навръх новата 2011 година и в навечерието на личния си любим Васильовден? Който ял сладка баклава – ял.Тя, клетата, направо се отрови от новогодишните тв програми и сега с усилие на професионалната си воля ти докладва за видяното, което може да се обобщи с няколко думи: скука, творческо безсилие, еднообразие от лица и сюжети, затова пък – чалга в изобилие…
Още при най-беглия преглед на новогодишната тв тетрадка на любимия "Уикенд" стана ясно, че три ще са наблюдаваните телевизии – Би Ти Ви, Нова тв и БНТ 1. Останалите просто нямаха празнични програми.
Да започнем от най-доброто сред лошото. Нова тв находчиво се бе сетила да "шпикова" програмата си с лафове и спомени на букет от най-любимите ни комици през годините. При това в много приятен монтаж: Мутафова, Полова, Тодор Колев, Джони Пенков – народни, заслужили, любими зевзеци, ни настроиха къде весело, къде носталгично по отминалата ера на голямата българска естрада. Водещият Део бе чаровно-скучноват, песенните уж хитове на десетилетието {пробутаха се доста съмнителни такива) бяха заснети грозно и в грозна обстановка.
И комай това бе и най-читаво направеното шоу през цялата новогодишна нощ.
Защото подмамилите се от неистово въртяната реклама на "Шоуто на Слави" бяха жестоко излъгани да гледат изнемощелите напъни на бездарните сценаристи и вокалните злочестия на Дългия. По време на изпълненията отдолу течаха тъпи надписи от рода на : "Ако Слави Трифонов ви се вижда двоен, не спирайте да пиете – това са братя Аргирови на млади години!" или "Вие гледате тази програма благодарение на майка ви и баща ви!". Е, извинявай, драги ми зрителю, но ако си се усмихнал на това и на подобните визуални прозрения, или наистина бая си пил, или напълно си притъпил вкуса си за забавление.
Учиндолецът се бе постарал да изстиска и невъзможното от нефелния си творчески екип от балерини, певци, актьори. Някога обичаните превъплъщения на Радков, Калев и Бачев тъкмо в новогодишната нощ доказаха колко са ни втръснали и единствено гениалната пародия на Краси Радков на министър Вежди Рашидов и "лебедът" на Виктор Калев заслужиха пълна шестица в цялата новогодишна тв програма.
Общо усещането от "Шоуто на Слави" бе, че гледаме забавна програма от 70-те години с подправки от изкълчен и омърсен език и… чалга. Слави е впримчен в собствения си чалга капан, на всичкото отгоре нивото бе отчайващо, потресаващи бяха попфолк изпълнителките с неописуеми тоалети, фризури, изкуствени мигли, зъби и бюстове, въртене на задници и репертоар от сорта на "Алармата изключена, можеш всичко да пипаш"! С напредването на вечерта кючекът се развихри, черноризците на Дългия за сетен път демонстрираха пълна творческа импотентност, но великият "Ку-ку бенд" свиреше ли, свиреше отчайващия репертоар както винаги с брилянтно умение.
Капсулирането в собствените им екипи и ровичкане в изчерпаните им недра е синдром на всички централни телевизии. Но това носи стерилност, скованост и манифактурен вкус, не винаги добре познатото е добро. Това чертае и самовлюбената орбита, по която като хамстери в барабан се въртят писнала музика, писнал хумор, писнал балет и особено писнали водещи.
Това най-вече важи за хлебарките Иван и Андрей, които за сетен път ни натикаха неспособността да надскочат дребния си ръст и дребнавия си псевдоартистизъм в безумното начинание на своето шоу. Навръх Нова година те се омотаха в усукан и тъп сценарий, пълната им безпомощност и безплодие лъснаха в цялата измишльотина, в която нещастниците се правеха и на чалга певици, и на мафиотски тв босове. Не мина без кълченето на отвратителния вече Азис a Миро се появяваше изневиделица по разните телевизии като в лош сън. Накрая като 24-каратова златна кръпка върху продрания чувал на "Шоуто на Иван и Андрей" се появиха неподражаемите Богдана и Васко и ние с теб, изтерзаний ми зрителю, им благодарихме, че ги има, че с убийствения химн "Нова годино" на Стефан Димитров и с подкрепата на гласовитите и елегантни беквокалистки Руми и Снежа вляха родолюбив и култура сред чудовищния пейзаж на глупостите на неизтребимите хлебарки.
На всичкото отгоре по време на изпълнението им емблемите на поп музиката ни бяха скрити от завеса от просташки и бедняшки фойерверки!
И тъкмо се канех да протегна ръчица и взривя напичната ми пиратка, мятайки я по екрана на Нова, то пък взеха, че взривиха хлебарките и да се молим на добрия Господ да изчезнат завинаги)
Но ч е ре ш ката върху тортата на скандално тъпата новогодишна телевизионна нощ сложи предаването на БНТ 1 "Нощни птици". Въпреки напълно затвърденото убеждение за бездарността на Искра Ангелова и като водеща, и като актриса, на безспирно кокетиращата куха лейка, барнала се с потресаваща рокличка и къдри, бе поверено домакинството на най-скучното новогодишно предаване в цялата половинвековна история на БНТ. И бедната, не съзнаваща колко е отблъскваща, инфантилно се лигавеше с пълна пара, говорейки нещо, без да казва нищо.
Явно идеята е била да се получи нещо като интелектуално кабаре (?!), но резултатът бе спуснал се над екрана мрачен саван от неясни усилия и още по-неизяснен сбор от стари и млади представители на родната интелигенция.
Мрачен архаизъм, мрачни разсъждения, мрачни размисли за мрачни творби – всичко в тон със спусналия се напоследък над цялата тотално негледаема програма на БНТ, крещящ от бездарие и безпомощност мрак.
Едничка ведра нотка и настроение внесе докосналият се до смъртта Йоско Сърчаджиев! С пламнали, изпълнени с любов към живота и близките очи, той докосна сърцата ни в рязък контраст с пълната липса на жизнерадост и отчайващата скука на отдавна изпелите песента си "Нощни птици".
Единствено, оклюмал се мой зрителю, усмивки грейнаха в душата ни от страхотните "Комици" по Би Ти Ви. Следвайки сполучливата си схема на вариете с жива, реагираща публика, те бяха наистина смешни, виртуозни артисти, музикалните им гости бяха на високо ниво и се превърнаха в истинска, класическа новогодишна програма с настроение и смях.Тук бяха и единствените фолклорни интонации от прекрасния квартет "Славей".
Обаче, омаломощената твоя покорна тв наблюдателка усети да пърха в сърцето й надежда от видяното от нашия роден свещен площад. Под чудесното водене на сполучливо облечения Камен Воденичаров се изяви младата смяна на поп и рок музиката наша. Дума да няма -прекрасни бяха, героични бяха, модерни и греещи с младостта и таланта си! И накрая хорото, ах, това дяволски раздвижващо кръвта и възпламеняващо родолюбието ни наше хоро! Сякаш изживяхме целия този тотален кошмар в новогодишната телевизионна нощ заради това хоро, заради нашия вдигащ ни на крака химн, заради грандиозното изпълнение на Борис Христов, заради мъдрите слова на нашия президент
И добре, че Нова година е само веднъж в календара, та нека се отърсим от горчилката, поднесена ни от самозабравилите се некадърници по наричащите себе си "национални" телевизии и пийнем с теб, оптимистични ми зрителю, глътка руйно за именяците този месец. Оказва се май, че животът вече силно се е отдалечил от някога любимия малък екран и неговата магнетичност отдавна не е същата.
Но за това – друг път.

ТВОЯ ВАСА

Стр. 29

One Response to “Тъпотията на новогодишните програми – неизтребими”

  1. ългарин Says:

    Доживяхме!
    Без чалга в новогодишната нощ.
    Провокиран съм да Ви напиша това писмо от многобройните коментари в пресата, че в новогодишната нощ по всички телевизии е имало само чалга. Явно, че поради незавидно финансово положение повечето хора са решили да си останат в къщи на този празник, но аз, независимо от това, че не разполагам с много средства, го посрещнах навън, в компанията на приятели, които любезно ме поканиха в столичният парк-хотел Москва. Не си мислете, че рекламирам хотела. Изтъквам само това, че в програмата, започнала към 22,00ч. и продължила до ранни зори, не прозвуча нито една чалгаджийска мелодия! Шоуто бе с потчертано българско звучене-народна музика,естрадни песни от миналото,популярни шлагери. На живо участваха танцъори и певците Гуна Иванова, Алекс, Снежина Темелкова. Дисководещият продължи с поздрави, включващи и рок музика, но никой от гостите не пожела песен от онези, от които нямаше отърваване доскоро по заведенията ни. Частните ни телевизии обаче явно още живеят в миналото, щом са залели зрителите си с душевна помия. Или пък бившите кръчмари са им станали собственици?!

Leave a Reply