Убиецът на”Фейсбук” издъхна

в. Телеграф | Виктория ВИКТОРОВА | 12.07.2011

 

Новата социална мрежа на "Гугъл", която имаше амбицията да срази "Фейсбук", тотално издъхна. Сървърите на Google* не издържаха на наплива от страна на милионите мераклии и спряха да запаметяват последните регистрации, показа проверка на "Телеграф".
Услугата за проследяване на съобщенията, на която системата разчита най-много в настоящия си тестов период, е излязла извън строя за 80 минути заради препълване на паметта на един от основните сървъри. Именно за да се опазят сървърите от претоварване, разработчиците направиха регистрирането "затворено" – сдобиването с профил е възможно единствено с покана от вече регистриран потребител.
интерес
"Не очаквахме толкова голям интерес в толкова кратки срокове, а трябваше да сме подготвени", казва инженерът и вицепрезидент на Гугъл Вик Гундотра. Заради липсата на достатъчно място за запаметяване новите регистрации са изтрити от базата данни на Google+ и потребителите продължават да получават едни и същи писма с указания за регистриране. Гундотра се извинява и за въпросния спам, причинен от компанията му.
Администраторите на софтуерния гигант спряха да раздават покани още в самото начало на тестовия период, защото поканените потребители започнаха да се множат светкавично и още тогава стана ясно, че системата няма да издържи.
Българите, сдобили се с покана, от няколко дни не спират да пишат във Фейсбук, че ще поканят всеки желаещ в новата мрежа в знак на сътрудничество и добра воля.
Конкуренция
Една от основните причини за неистовия интерес към Google* е, че милиони потребители се разочароваха от Фейсбуk и започнаха да трият акаунтите си в сайта на Марк Зукърбърг. Недоволството идва от неясните и често подозрителни настройки на сигурността, пренаселването и съответно постоянния спам в профилите на хората и все така неинтуитивния интерфейс на мрежата.
Google* има доста различни функции от тези на конкурента си и предлага комуникация с почти всеки – приятели, познати, колеги, бивши гаджета, известни личности или състуденти. Основната разлика между двете социални мрежи е, че във втората всички контакти се класифицират в т. нар. кръгове. Информацията на стената пък може да се управлява чрез хронологични потоци на съдържанието, които се определят чрез етикети на контактните групи. Така например всичко от потребителите, вписани в кръга "колеги", ще се вижда само в работно време – от 9 до 17 часа.

Стр. 7

Leave a Reply