Удавиха ни в новогодишно тв блато

в. Торнадо | Деница БОЯДЖИЕВА, Васил ВАСИЛЕВ | 08.01.2011 

Трите национални телевизии върнаха не на шега носталгията по дългогодишното празнично творчество на проф. Хачо Бояджиев и новогодишните програми от времето на Тодор Живков. В навечерието на 2011-а родният ефир сюрпризира зрителите с истински празничен тюрлю гювеч, в който преобладаващата съставка по традиция бе чалгата. Хората пред малкия екран приеха в противопоказно големи дози скечове с необясним хумор, напомнящ повече за тъпизъм, както и незаменимото вече 40-годишно присъствие на естрадните ни величия. За пореден път вместо със забавна програма, телевизиите ни сурвакаха с мухлясала псевдо холивудска продукция от 80-те и 90-те години. Малкото пък оцелели пред екрана зрители очакваха речта на президента като спасителен пояс. Уви, поувехналото настроение стана още по-минорно, вследствие на до болка познатата "необходимост от очертаване на ясна визия за националната ни стратегия" и "конкретни ангажименти за управленските ни приоритети в контекста на европейското ни бъдеще". Така и тазгодишната празнична програма накара шепата останали зрители мазохисти твърдо да си обещаят, -че на следващия 31 декември няма да си бъдат вкъщи!
Несъмнено най-впечатляващото присъствие по празниците беше това на Миро от разпадналия се дует "Каризма". Той би всички рекорди като се изяви едновременно и по Нова телевизия, и по bTV. В първата се подвизаваше като чистач в компанията на пременената с гумени ръкавици и престилка Василка- Азис. По bTV пък ни изпя няколко от хитовите си парчета, сред които и "Ангел", което не впечатли почти никого на конкурса "Евровизия".
Новогодишно телевизионно увеселение тип "Аламинут" при Иван и Андрей продължи с анонсиране на величави гости като Андреа и Ивана, които въобще не се появиха.
Партенката с участието на U2 пък беше особено тъжно на фона на това, че по същото време руската телевизия беше поканила звезди като Стинг който пя на живо. Като цяло на фона на пищното и наистина празнично шоу на руснаците нашите програми изглеждаха като съшити в последния миг самодейни водевили.
Така новата година, уви, започна досущ като старата. С изхабени семейни филми, които родните телевизии предъвкват за кой ли път около поредните коледни и новогодишни празници. Най-ранобудните посрещнаха Васильовден с Ричард Гиър и Джулия Робъртс в "Булката беглец" по БНТ1. В последния ден на 2010 г. мнозина видяха уникалния гаф на ТВ7 и Нова ТВ които пуснаха един и същи филм – "Шантав петък", с половин час разлика, съответно в 13:00 и 13:30 ч. Не липсваха и традиционните, но вече втръснали семейни комедии като "101 далматинци", "Мисис Даутфайър", "Виж кой говори" и "Бащата на булката".
Първите часове на 1 януари се подслаждаха от традиционния концерт на Веселин Маринов по bTV. Еднотипните "хитове", които вицепремиерският любимец и приятел изпя, бяха никому непознати. Гневни фенове на славея от Полски Тръмбеш, които при състваха в Зала 1 на НДК, с разочарование заизлизаха на талази, след като Веско така и не им изпя химна на родната полиция и песните, посветени на традиционните за българската трапеза "Горчиво вино" и "Добруджански хляб". За да довършат окончателно своите зрители, от bTV пуснаха титаничния шоумен и продуцент на култовото "Аламинут" Робин Кафалиев, откъдето се лееше хумор като словесна диария
Според форумци предаването "Европчаните" на Кафалиев е било достойно да се конкурира единствено със смешкитe на легендарния с остроумието си и плоските шеги Къци Вапцаров.
Същевременно оплюваната от всички държавна телевизия удари в земята частните медии с новогодишния концерт на Виенската филхармония, който се излъчваше на живо. На него присъстваха едни от най-богатите хора в света, сред които и братът на Прамот Митал заедно със съпругата си. Това може би бе и най-смисленото предаване за целия коледно-новогодишен маратон, в който телевизиите изпилиха до край нервите на зрителите си.

Стр. 24-25

Leave a Reply