УИКИЛИЙКС: ЛУКОЙЛ властва в България

в. Торнадо | 11.12.2010

Петролната компания представлявала руските служби и мафията

Нефтената компания ЛУКойл прокарва интересите на Москва в България. Тя е свързана с руските тайни служби и организираната престъпност. Това пише в поредната порция сензации, избълвани в света на Интернет от сайта Уикилийкс. Няколко дни преди това онлайн изданието тиражира документи на американски дипломати в Москва, според които руската мафия е най-силна в България и Тайланд. Френският Le Monde на свой ред отпечата сензационните разкрития, като обърна специално внимание на руската следа в България.
Секретните доклади от американското посолство в София към Държавния департамент във Вашингтон съдържат обилни сведения и за позициите на руския бизнесмен от еврейски произход Майкъл Чорни в нашата страна. Припомня се, че преди години той беше изгонен от България по съмнения за престъпна дейност. Уикилийкс съобщава, че интересите му се представляват от юриста бизнесмен Тодор Батков. Батков е наблюдаван от американците дълго време. Споменава се, че е близък на президента Георги Първанов, който дори го наградил с орден "Стара планина".
Като че ли тази порция нелицеприятна информация не бе достатъчна, та сайтът на Джулиан Асанжа досложи сол в раната, като разкри, че Хърватска е била по-подготвена от нас и Румъния за член на Евросъюза. По неизвестни причини сме я изместили и сме се настанили в ЕС през 2007 г.
От секретната дипломатическа кореспонденция лъсват донесенията на бившия посланик на САЩ в София Джеймс Пардю. (Хора от българските служби твърдят, че посланик Пардю е бил офицер от военното разузнаване на САЩ.) Над 900 телеграми са изпратени от София към Вашингтон.
В публикуваните в глобалната мрежа документи България е главен герой в доклад, кръстен ^Руското правителство използва мафията за мръсната работа". Именно към нея е прикрепено и донесението на полковник Пардю от 7 юли 2005 година.
Оганизираната престъпност е един от най-сериозните проблеми в България, пише дипломатът.Той твърди, че прането на пари, наркотрафикът и фалшифицирането превръщат България в страна от Третия свят.
Според документите Русия продължава да упражнява силно влияние върху българската икономика посредством вноса на петрол, природен газ и ядрено гориво.
"Руски мафиоти, включително и прочутата престъпна фигура Майкъл Чорни, се смята, че имат връзки с България. Българският енергиен оператор ЛУКойл, чрез ……………………………….., (името е зачеркнато, но се предполага, че става дума за Валентин Златев, шеф на ЛУКойл) е заподозрян в тесни връзки с руското разузнаване и организираната престъпност" докладва американският дипломат разведчик.
Депешата на Пардю:
Около 118 организирани престъпни групи са работили в България в края на 2004 г., според НСБОП и
МВР, въпреки че много от тези групи са сравнително малки и действат локално, но над всичко доминират няколко големи играчи.
Консулският отдел на посолството в София е изготвило списък на известни и заподозрени важни фигури от мафията, а посолството ограничава до минимум възможностите някои от тях да пътуват в САЩ.
Няколко известни бизнесмени, свързани с организираната престъпност, са препрали богатството си в собственост на спортни отбори, фирми за имоти И финансови институции. Основен източник на печалби за мафията са измамите с ДДС – българската хазна годишно се ощетява от такива измами с над 700 милиона долара.
Фалшива валута – американският долар и все повече евро, произведени в България, се разпространяват във Франция, Гърция, Италия и Испания, като се изнасят от малки групи българи, които се завръщат в България веднага след доставката.
Българските фалшификатори изработват много качествени банкноти с модерна техника.
Българи участват в транснационални престъпни групи за трафик на наркотици, управлявани от български граждани в Лос Анджелис и Тампа. Внасяли са екстази в САЩ през Амстердам, Холандия и с финансовата подкрепа на израелски гражданин.
ХХХХХХХХХХХХХХ ХХХХХХХХХХХХХХХХ се смята, че има връзки с руската организирана престъпност, включително с Майкъл Чорни (виж отделно руското влияние) ХХХХХХХХХХХ Преди да бъде застрелян в Амстердам през декември 2003 п, Константин Димитров (български гражданин, роден на 21 ноември 1970 г., известен още като Самоковеца) е един от най-големите контрабандисти в България. ХХХХХХХХХХХХ като най-голям играч на пазара на наркотици, ХХХХХХХХХХХХ контролира трафика, производствените мощности и разпределителните мрежи. Групата също е замесена в трафик на откраднати автомобили от Западна Европа до страните от бившия Съветски съюз. Неговите други престъпни дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, хазарт, проституция и контрабанда. Групата се смята, че има най-голям дял в София в осигуряването на компаньонки и други интимни бизнес услуги, които се използват като прикритие за проституция и трафик на жени с цел сексуална експлоатация. ХХХХХХХХХХХХ незаконни дейности включват пране на пари, измами в приватизацията, заплахи, изнудване и рекет.
РУСКОТО ВЛИЯНИЕ
Русия продължава да упражнява значително влияние върху българската икономика чрез вноса на енергия, включително суров петрол, природен газ и ядрено гориво. ХХХХХХХХХХХХ Въпреки факта, че той вече не е собственик на ХХХХХХХХХХХХ, за руския мафиот Майкъл Чорни се смята, че е запазил влиянието си върху дружеството чрез връзките си с членовете на ХХХХХХХХХХХХ.
По време на избори през 2001 г. редица влиятелни "бизнесмени", включително и ХХХХХХХХХХХХ ХХХХХХХХХХХХ, силно финансират и по друг начин подкрепиха кампанията на ХХХХХХХХХХХХ.
КОМЕНТАР
Въпреки постоянния натиск от страна на САЩ и ЕС, последните български правителства не са направили почти нищо за ограничаване на наличието на организираната престъпност. В резултат на това мафията увеличи влиянието си и е недосегаема. Българската общественост признава мафията и корумпирането на властта, хората са разочаровани от правителството, което е неспособно или не желае да се справи с проблема.
ЗА 9 МЕСЕЦА: 0,8 МЛРД. ДОЛАРА ПЕЧАЛБА
Чистата печалба на ЛУКойл по US GAAP за 9-те месеца на 2010 г. е нараснала и достига 6,8 млрд. долара. ЛУКойл съществува от 1991 г. От 2004 г. е частна компания. Щаб-квар-тирата на петролната империя се намира в Москва и в сграда в покрайнините на Ню Йорк. Мажоритарен собственик на компанията е Вагит Алекперов. Американската нефтена корпорация ConocoPhillips държи около 12%.

Стр. 10

Leave a Reply