Управлявай репутацията успешно с Весела Калъчева

M3 Communications College I 2010-02-09

Съвсем скоро в M3 Communications College ще стартира нов курс, център на внимание в който ще бъдат едни от най-важните предпоставки за успех – репутацията и нейното управление. Всичко във всеки бизнес зависи от репутацията му; дали ще изберем съответната организация, също зависи от нейната репутация. Всеки PR експерт трябва да работи постоянно и дългосрочно за отличния имидж на своя клиент. Как да направите това, ще научите по време на уикенд курса „Управление на репутацията“ с лектор Весела Калъчева, професионалист и дългогодишен  PR практик.
 
1. Какво включва съдържанието на подготвеното от Вас обучение?
 
Уикенд курсът е въведение в „Управление на репутацията“. В 12 лекторски часа ще се разяснят основните понятия и ще се даде отговор на въпросите: какво е корпоративна идентичност, корпоративен имидж, корпоративна репутация и корпоративен супербранд, както и каква е разликата между тях. Курсистите ще научат още:
-      Какво е значението на корпоративната идентичност и какво включва тя;
-      Кои са четирите фази при създаването на корпоративната идентичност;  
-      Как се избира подходящо име на марката;
-      Как се изгражда имидж;
-      Как се управлява репутация;
-      Как да разпознаем кризата на репутацията и какви техники да използваме за излизане от нея;
-      Как онлайн се управлява репутацията.
И всичко това ще е илюстрирано с много примери от българската и световната практика.
 
2. Каква е разликата между имидж и репутация?
 
Корпоративният имидж е общата оценка, която включва различни мнения и чувства на един човек за дадена компания. Докато при корпоративната репутация приписваме на тази компания ценности като достоверност, откровеност, отговорност и честност, породени от корпоративния имидж.
 
3. Колко време е необходимо да се изгради имиджът и съответно репутацията на една организация?
 
Изграждането на имиджа и управлението на репутацията започват със създаването на компанията. Често хората, които я създават, могат да привнесат личния си положителен или негативен имидж към този на компанията. При неправилно управление на репутацията тя може да бъде загубена в един миг.
 
4. Продължава ли да е в сила максимата, че „с вестник може да се убие всеки известен“?
 
Четвъртата власт определено има влияние, но ако топмениджмънтът на дадена компания е приел управлението на репутацията като основен приоритет, може да предвиди дадена криза, като управлява риска и потенциалните проблеми. Ако все пак тя се случи, има техники за излизане от нея.
 
5. Бихте ли дали примери за българска личност и организация с отлична репутация? Защо и как са успели те да си изградят тази отлична репутация?
 
Да, това е Кирил Вътев – собственик на „Тандем“. Основното, което допринася за доброто име на компанията, освен личните качества на г-н Вътев, са ясната мисия и визия за развитието й. Също така много високото качеството на продуктите, покрили всички изисквания за износ в страните от ЕС. Наблюдаваме силно корпоративно управление и отговорност, инвестиране в организационната култура и структура, стриктно изпълнение на сключените договори. В „Тандем“ не се правят компромиси с качеството на продуктите и с реализирането на поетите ангажименти. Това е една от компаниите, в които няма текучество на персонала. Прави впечатление правилното изграждане на медия профил и непрекъснатото въвеждане на иновации в бизнеса.
 
6. Кой е най-силният враг на имиджа и репутацията?
 
Идеята, че можеш да се „скриеш“ зад гърба на PR или юриста на компанията в кризисни моменти. В такива моменти топмениджмънтът трябва да поеме отговорност за случващото се, а не да остави друг „да вади кестените от огъня“. PR и юристът могат да окажат подкрепа и съдействие на мениджмънта, но не могат да го заместят.
 
7. Какъв е Вашият съвет към хората, които тепърва навлизат в публичните среди?
 
Ще отговоря с една китайска поговорка, цитирана напоследък и много точна: „Репутацията определя кои врати ще се отворят за вас и кои не“. Метафората е толкова силна, че няма нужда от коментар.
 
8. Може ли негативният имидж да има положителен ефект върху популярността и интереса и вярно ли е, че „няма лоша реклама“, както смятат мнозина?
 
Функцията на рекламата е да продава. Скандална реклама обикновено наблюдаваме в шоубизнеса, но дори в тази сфера звезди като Мадона, с провокативен имидж, правят благотворителни жестове, пишат детски книжки и определено търсят баланс между успешните продажби и добрата репутация, свързана с определени ценности.
 
9. Има ли реална възможност силно негативна репутация да бъде изчистена във времето?
 
Практиката показва, че има, но са нужни години, за да се възстанови накърнената репутация. За примери от българската и световната практика ще си говорим по време на курса.
 
10. Как се става имиджмейкър и има ли професионални имиджмейкъри у нас?
 
Ако искате да направите успешна политическа или бизнес кариера, определено се нуждаете от добър имидж. Трябва да демонстрирате добра визия, компетентност в областта на изява, да печелите симпатиите на различните публики и уважението на опонентите. Необходима е демонстрация на много качества, за да се задържите по-дълго в публичното пространство. Част от тези качества може да притежавате, а други да бъдат развити или придобити. Имиджмейкърите са хората, които персонално ще ви помогнат в това начинание. Има PR специалисти у нас, които са специализирали в тази област, и препоръчвам да се използват техните консултации.
 

Leave a Reply