Успешната PR кариера започва в M3 College

PRinBulgaria.com I 2010-01-14

Анета НедялковаЕкипът на М3 College се гордее с курсистите си. Една от тях е Анета Недялкова. Анета е успешно реализирала се дама, намерила своето професионално поприще. Нейното CV е дълго. Пет години работи в „Алианс Франсез” във Варна, първо като член на управителния съвет, а после и като директор. През 2006 заема позицията директор маркетинг във френско-българската компания „Лагард“ ООД, а през 2007 основава собствена PR компания Anettevents в гр. Варна. През 2009 става член на световната асоциация на PR специалистите IPRA и подписва договор за партньорство с една от най-успешните PR агенции в България – М3 Communications Group, Inc. С нея разговаряхме за предизвикателството да управляваш собствен бизнес, за необходимите качества, за да се „случват нещата” точно на теб, за нуждата да не спираш да се образоваш и за впечатленията й на бивш курсист от M3 Communications College.

1. Кое е най-голямото предизвикателство като управител на собствена агенция?

Всекидневната работа в този вид бизнес е свързана с постоянни контакти с много хора – и от екипа, и с партньори и клиенти. Неслучайно ние правим „комуникация“. Координирането на много хора, мнения, идеи, изискванията на отделния човек в тази комуникация е голямо предизвикателство. Неговото успешно преодоляване всъщност носи успеха или го спира.

2. Кои са най-важните моменти от автобиографията Ви, които са указали най-силно влияние върху Вашето кариерно развитие?

Всеки един момент от професионалната ми биография е изключително ценен за мен. Важно е да подчертая, че невинаги лъскавата диплома, високият пост или сериозната обществена изява оказват нужното влияние. Често малки моменти от професионалното развитие могат да бъдат много по-ценни, много по-полезни и да доведат до сериозен успех. Но ако трябва да конкретизирам, един от най-полезните моменти беше четиригодишната ми работа като директор на „Алианс Франсез” – Варна. Срещите с представители на чужди компании, дипломати, провеждането на различен тип събития, често подчинени на сериозен протокол, ми помогнаха много.

3. Кaкво Ви даде обучението в M3 College?

Нашата професия изисква познания във всички области, постоянно усъвършенстване в множество посоки както професионално, така и лично. Необходимо е да разбираш много и различни хора, да умееш да ги опознаваш и да знаеш как да подходиш към всеки един от тях. Да бъдеш PR консултант, не е само обучение, а е сериозна практика в много насоки и за продължителен период от време. Всяка стъпка води към това да се усъвършенстваш и да предизвикваш себе си. Обучението в М3 College е една от важните стъпки на усъвършенстване, изключително полезна, която ми донесе както утвърждаване на знанията и модерно виждане за бизнеса, така и много нови идеи, познанства, впечатления.

4. Кое е най-силното Ви впечатление от обучението в първия лицензиран център за професионално обучение по PR?

Най-важното за мен бе контактът с професионалисти, докосването до различни примери от практиката, което е едно от най-важните неща във всяко обучение. Подбраният екип от лектории практици, изявени имена в съответната област, неформалната среда на обучение и колегите, с които се запознах, са наистина безценен момент в живота ми.

5. С какво Ви помагат придобитите знания по време на курса за изпълнението на работните Ви задължения в момента?

С много нови идеи, ценни приятелства, отворени врати за нови партньорства и бъдещи проекти. Разбира се, неоценими са и получените знания. В момента, в който пожелах да обогатя знанията си областта на PR и маркетинга, не се колебах и за миг кой колеж да избера. Просто влязох в сайта на M3 College и се обадих. Колежът има едно много голямо предимство – събира професионалисти на едно място, обогатява ги и създава приятелства, които не биха били същите на друго място. Колежът ни събира и е Нашата среда.

6. Разкажете ни малко повече за стъпката по подписване на договор за сътрудничество с М3 Communications Group, Inc.

За нашата агенция М3 Communications Group, Inc. винаги е била пример за безспорен професионализъм и за изключително успешно развитие на пазара. Когато от М3 се свързаха с нас, ние приехме това като висока оценка на нашата самостоятелна работа. За нас беше изключителна чест да посрещнем в офиса ни г-н Максим Бехар! Първата ни среща за мен бе изпълнена с много вълнение. Постепенно се опознахме, разбрахме, че можем да разчитаме един на друг, че можем да работим заедно, и аз с радост приех предложението за подписване на партньорски договор. Днес мога да кажа, че съчетаването на работата ни като самостоятелна агенция с възможността да бъдем партньори на регионално ниво с най-голямата PR агенция в България М3 Communications Group, Inc. е шанс и чест, които имат малцина.

7. Опишете ни какви качества търсите при набиране на нови членове на Вашия екип? Кои са най-решаващите моменти при вземането на решение дали да работите с един човек или не?

Без да звучи самохвално, но ние имаме поне по 4-5 кандидати за работа при нас на месец. Това може само да ни радва, защото също е оценка на работата ни. А и това държи „будни” всички настоящи членове на екипа, предизвиква ги да се усъвършенстват постоянно. Нови членове на екипа обаче избирам не толкова въз основа на притежавана диплома, колкото на това да видя, че очите им светят! Да бъдат такива, че да усещам как всеки ден се вълнуват, да бъдат търсещи хора, да им ври и кипи отвътре, да виждам, че приемат тази професия като своята съдба. И още: работя с млади хора, което пък е моето предизвикателство. А на фона на все по-изгубващия се в действителността ни морал в обществото, тези млади хора от екипа ми носят в себе си и една богата ценностна система, което за мен е от огромно значение.

8. Какви са предизвикателствата пред избора да създадеш PR агенция извън столицата?

Много често ми задават този въпрос. И отговорът е много лесен – трудно е. В България извън София има много малко PR агенции. Докато в столицата, за да развиеш успешно една PR компания, са необходими опит, професионализъм, контакти и т.н., тук се добавя и, аз го наричам, „образователен елемент”. Всеки ден се борим, за да обясним, да наложим, да демонстрираме предимствата и ползата да работиш с PR агенция. Все още на регионално ниво хората са свикнали да си правят сами доста от нещата, без да ценят времето си и без да разбират полезността да се довериш на професионалисти, което ще донесе в пъти по-сериозен резултат за бизнеса им.

9. Кои са най-силните страни на Аnettevents?

Една от силните страни на компанията е екипът, чиито членове са хора с много различен тип образование, интереси, опит, професионална реализация и т.н. Това дава възможност да разчитаме на различна, нестандартна креативност. Имайки пред вид, че пазарът за PR агенциите тук е труден, само много добрите или дори уникалните идеи и тяхната успешна реализация могат да привлекат клиенти и да дадат възможност да се преборим с конкуренцията и да се развиваме успешно. Страст за всички във фирмата е, което също оценявам като силна страна, създаването на различен тип събития. Много успешни сме и по отношение на лобирането за различни каузи и събития, които изискват широка обществена или корпоративна подкрепа.

Интервюто взе: Дарина Гарванова, М3 College

Оригинална публикация

Leave a Reply