Успешният БГ блог

сп. Sign Cafe | Любен ДИЛОВ-СИН | 04.12.2010

Сравнението на интернет с будка за вестници все повече ми допада – влизаш и избираш. Както се казва – кеф ти сериозно издание, кеф ти жълт клюкарник. Особено интересна е аналогията, когато визираме конкретно блоговете. Когато авторът на блога има какво да каже в него, а не си го е направил само "защото е модерно" или "защото всички имат", тогава нещата са наистина различни. Точно при тях въпросът за учредяването на награди "Черноризец Храбър" за блогъри изобщо не звучи абсурдно. Какво би променила една такава награда и как би изглеждал достойният за нея блог, ще ни разкаже човекът, автор на идеята никак небезизвестният в онлайн пространството Любен Дилов-син.

"ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР" ЗА БЛОГЪРИ

Трябва да се учреди "Черноризец Храбър" за блогъри, защото явлението е вече достатъчно значително, за да се превърне не само в коректив на официалната журналистика, но и – самото то – в напълно приета журналистика, но по-интимна, по-близка до потребителите си, разкриваща нови хоризонти като медиа. Егоистично погледнато, от камбанарията на Съюза на издателите в България -това е и начин да се журира едно явление, което е породено и от официозността на самия съюз…

БГ БЛОГЪТ

Определено разлика има между българските блогове и тези от Запада. Тукашните все още имат характеристиката на съпротивително движение, те са ъндърграунд на официалната журналистика и – в условията на известна политическа и икономическа несвобода на официалните медии – ще стават все no-важни. В Западна Европа, и особено в Америка, сякаш вече са се институционализирали като форми на оценка и публично общуване.

FACEBOOK VS. БЛОГОВЕТЕ

"Лицевата книга" само доказва твърдението ми, че аудиторията се стреми към силно индивидуализирана журналистика, разказ от първо лице единствено число, който да съдържа оценки и мнения. И това е съвсем очаквано, в постмодерния период на българските медии. Те все още робуват на марксистко-ленинското разбиране за журналистиката като колективен организатор, агитатор и пропагандатор за колкото се може по-големи маси. А хората искат персонално отношение. Всъщност, в момента Facebook е основната среда, в която блоговете се авторекламират.

СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ VS. КОНВЕНЦИОНАЛНИТЕ МЕДИИ

Конвенционалните медии са застрашени от социалните мрежи заради скоростта, с която се разпространява информацията в тях. Те помитат традиционните писма на читатели, зрителски и слушателски обаждания и т.н. Традиционните медии са застрашени и от собствената си невъзможност да общуват индивидуално.

УСПЕШНИТЕ ПРОФИЛИ

За Facebook профила е важно на първо място той да бъде интересен, да докосва лично потребителите си, да ги дразни и провокира да бъдат активни, да осъществява постоянен диалог. Да бъде дневник на едно и също време, което обитават блогър и читатели на блога, респективно профила. Абсолютно същите неща са важни и за успешните блогове, плюс изискванията за грамотност, визуална атрактивност и известна завършеност на публикациите. Във Facebook можеш да си позволиш да оставиш многоточие, а блогът предполага точка. И в смислово, и в емоционално отношение, и като форма на журналистическа мимолетност…

Стр. 84

Leave a Reply