Утре СЕМ ще обсъжда как Радио RFI да стане “Радио Фокус”

Дарик радио, Денят | 2009-12-14

RFI RadioВодещ: На утрешното си заседание, Съветът за електронни медии (СЕМ) ще обсъжда как Радио RFI да стане „Фокус”. По информация на Асоциацията на българските и радиотелевизионни оператори (АБРО) е внесено искане за промяна на програмните параметри, собственост на RFI, това съобщи в интервю за Дарик председателя на Асоциацията Гриша Камбуров. Честота е дадена на френската държава през 1995 година без конкурс и за нея важат правилата за обществено оператор. Камбуров обаче има информация, че след решение на СЕМ, програмата ще започне да се нарича „Радио Фокус”. За това и АБРО иска да присъства на утрешното заседание на СЕМ и настоява за отлагане на гласуването на внесеното предложение, поне с месец през който казусът да се подложи на обществено обсъждане, защото според Камбуров сделката е съмнителна. Богдана Лазарова разговаря с изпълнителния директор на АБРО.
Гриша Камбуров: По информация с която аз разполагам, очакваното утрешно заседание на СЕМ, да бъде разгледано заявление което се иска промяна в програмните параметри и прехвърляне собствеността на програмния лиценз. Особено тревожно и скандално е това, че става тихомълком без какъвто и да е публичен дебат и без какъвто и да е обществено обсъждане. Честотата на радио France International е програмен лиценз, през 1995 година бе даден на френската държава именно, за да може да се утвърди демократизма, публичността и прозрачността в рамките на територията на Република България. Важно е да се подчертае, че тази честота е дадена без конкурс, следователно за нея трябва да важат едни особени условия, които в момента важат в България за националното радио, т.е. трябва програмата да бъде обществена, да се набляга повече на демократичните ценности и т.н. Много е притеснително, че това прехвърляне набързо преди празниците в 12 без пет, се случва на тъмно и не е ясно кой и защо се прехвърля тази програмна лицензия и какви ангажименти той ще поеме. По информацията която съм получил чрез различни сайтове и вестниците, става въпрос за варненско дружество, което смята да запази програмния профил и … на програмата. По друга информация, която аз разполагам. Програмата ще започне да се казва „Радио Фокус”.
Репортер: Радио Фокус е верига, която е собственост на друго лице и друга фирма, Красимир Узунов става въпрос?
Гриша Камбуров: Радио Фокус е собственик на „Фокус …” ООД, където има двама съдружници, единия от тях е Красимир Узунов наистина. Каква е връзката между тази фондация Възраждане, защо тя решава да произвежда и разпространява програма „Радио Фокус София”, само можем да гадаем по косвените улики, които са излезли. Т.е. навсякъде се чуваше, че „Фокус” стои зад тази сделка и това се потвърждава още веднъж, щом ще бъде излъчвано програма с наименованието „Радио Фокус София” с продължителност 24 часа.
Репортер: Вие предполагате ли, че има някаква предварителна договорка за тази сделка, след като сте чул ще се казва „Радио Фокус”?
Гриша Камбуров: Мисля, че е ясно, че има предварителна уговорка. Но защо това се случва може само единствено да гадаем.
Репортер: Не е ли нарушение да имаш предварителна договорка с трето лице, което да излъчва, преди още да получиш решение на СЕМ за промяна в програмната схема и за продължителността на излъчване?
Гриша Камбуров: Принципно преди да се направи съответното прехвърляне на самата лицензия, на други юридическо лице, което не е лицензен носител, ти трябва да имаш санкцията на двата регулатора. На регулатора на СЕМ по отношение програмната лицензия и на регулатора Комисия за регулиране на съобщенията по отношение на далекосъобщителната лицензия или разрешението за ползване на спектър. Едва тогава можеш да финализираш тази сделка, т.е. това е съгласно българските нормативни актове за … и за Закона за електронните съобщения. Отново потвърждавам, че тук притеснителното, че се случва явен публичен дебат как една честота отредена за обществено радио, каквото е Radio France International, отива в частни ръце за ясно какво радио, с каква функция при какви условия.
Репортер: Г-н Камбуров, АБРО ще реагира ли по някакъв начин на тази смущаваща сделка, както вие се изразихте?
Гриша Камбуров: Изпратили сме писмо до СЕМ, с копие до министър председателя на Република България с нашето желание да бъдем свидетели на утрешното заседание на СЕМ, да участваме в него, да бъде допуснати до него, за да чуем съответните мотиви на дирекция „Лицензиране” което е внесла докладната за прехвърляне. Също така и на членовете на СЕМ, които ще подкрепят или евентуално няма да подкрепят тази прехвърлителна сделка. Със същото писмо ние настояваме по възможност това прехвърляне да се отложи, докато се проведе публичен дебат и установи, защо, как трябва да се процедира с тези честоти, които са дадени без конкурс и посредством Закона за радиото и телевизията отиват в лицето на други лица, които не са първоначално лицензирани.
Водещ: И още по темата, по думите на единия от адвокатите консултирали продавача RFI Десислава Лукарова, новите собственици имат задължението по договора за продажба да спрат да използват името RFI, но имат отделни договори за сътрудничество досегашните собственици за използване на отделни ресурси, новини, програми и част от програмата на RFI. Адвоката на новите собственици от фирмата „Възраждане 2009” ООД Юлиян Гендов уточни, че всъщност не е необходима промяна в програмния лиценз, защото още от 2000-та година той е бил за търговски оператори и подновен септември през тази години, за нови 15 години. Чуйте още какво каза адвокат Гендов, с него разговаря Богдана Лазарова.
Юлиян Гендов: В програмния лиценз няма промяна, в смисъл лиценза беше подновен за 15 години от СЕМ септември месец.
Репортер: На името на RFI ли септември месец е променено?
Юлиян Гендов: Да разбира се. То беше условие за купуване на радиото, да поднови лиценза.
Репортер: На RFI до сега му пише, че има културен профил, същия профил ли си остава?
Юлиян Гендов: То си остава обществен профил, разбира се.
Репортер: Обществен профил си остава.
Юлиян Гендов: Значи радиото е с лиценз за търговски оператор, а не обществен оператор от самото начало. Още през 2000-та година лиценза е такъв и за мене беше странно, като профила на радиото ще се старае да бъде съхранен.
Репортер: Тогава за каква промяна сте подали утре?
Юлиян Гендов: Значи новите собственици се имат предвид, че задължени при промяна собствеността, знаете съгласно Закона за радио и телевизия, че уведомителна процедура, която ние сме длъжни да спазим. Т.е. уведомяваме СЕМ, че има промяна в собствеността. Това е което се прави в момента.
Репортер: А какво име ще носи, защото колегите ви, които са консултирали продавачите казаха, че по договор нямат право повече да използват името на RFI?
Юлиян Гендов: След решението на СЕМ трябва да отпадне наименованието на RFI, новото име на фирмата „Топ Медия Порулткастинг”.
Репортер: Новото радио което ще излъчва, как ще казва?
Юлиян Гендов: Собственика си решава, не ме е уведомил, точно наименованието на програмата как ще бъде.
Репортер: За име се чува, че ще се казва „Радио Фокус София”!
Юлиян Гендов: Собственика се води преговори, аз съм консултант само по сделката.
Репортер: А вие ли подадохте в СЕМ документите?
Юлиян Гендов: Не, не собственика си ги е подавал.

Leave a Reply