Уважавай тръпката на жена си, ако се влюби в друг

 в. Труд | Валентина ПЕТКОВА | 2009-12-19

Нидал АлгафариУважавай тръпката на жена си, ако се влюби в друг. Нидал е рожба на студентска любов между българка от гара Левски и сириец от Дамаск. Родителите му се развеждат, когато той е на 7 г. , а брат му на 5 г. Момчетата учат в интернати, по-късно Нидал заминава за Сирия. Връща се в София и първо учи в МЕИ, но напуска и започва работа като хамалин в ЦУМ. Чете като луд, самообразова се и записва режисура във ВИТИЗ. След "Ла донна е мобиле, днес мечтае за нов игрален филм. Бивш изпълнителен директор на БНТ. 
Нидал Алгафари и съпругата му Мадлен са от онези млади българи, които сами изковаха успеха си през последните 20 години. Също и провалите си. Днес всеки гони своя бизнес. Неговата фирма прави тв предаването "Акция" и "Елит" за БНТ. За добро или не офисите и на двамата са в една и съща сграда. Няколко месеца психотерапевтката Мадлен пленяваше от екрана с палав сексапил и танци, а Нидал не й пречеше. Дори се напъна да й партнира, но очевидно дансингът не е негова територия.

- Нидал, не кипваше ли българо-сирийската ви кръв, като гледахте как Мадлен се кърши в ръцете на танцувалния си партньор?

- Не. Участието й в "Денсинг старс" за нея беше приятна терапия и й се отрази добре. По принцип не познавам ревността, а и никога не съм възприемал Мадлен като някаква собственост, върху която мога да имам особени права. Тя е създадена от майка си и баща си и е такава, каквато е. И Мадлен е човешко същество с емоции от… до. Така че или трябва да приемеш жена си с всичките й кусури, или в един момент стигаш до добър бракоразводен адвокат.

- Минавала ли ви е такава мисъл?

- За развод – не, но за раздяла може би. Но като се огледам наоколо и видя толкова много разпадащи се връзки, разводи и т.н., разбирам какъв голям късмет съм имал с Мадлен. Защото тя не е само жена, съпруга, гадже или приятел, а е много повече – тя е мъдра. Че е умна и красива, всички го виждат. Така че най-големият ми успех в живота е да имам точно нея, както и да ни се родят точно тези две деца.

- Писанията, че й изневерявате, само жълта клюка ли са?

- Е, не може да няма и доза истина?

- Признавате, че кръшкате?

- Думата не е кръшкам. Понятия като брак и подпис са предназначени повече за бабите, които искат да видят детето с бяла рокля. Това, че тя е решила да живее с мен по някакъв начин, не ми дава правото да смятам, че ми е робиня. Със сигурност днес, във века на комуникациите, все някъде с някого ще й трепне сърцето. Това не означава, че тя мене ме обича по-малко. Напротив, на нея й се е случило нещо много красиво и аз трябва да го уважавам, ако истински я обичам и държа на нея.

- Случвало се е тя да се влюби в друг и вие да уважите чувствата й?

- Да, така съм го приемал. И това е въпрос на мъдрост. Другото какво е? Като съм с половин сирийска кръв да извадя ножа и да я заколя, да й лисна киселина в лицето, или да потроша краката й?

- Винаги сте шокирал публиката с нестандартното си мислене. Като почнем от "атомното Ку-Ку" и свършим до идеята ви Азис да пее на предизборни митинги на БСП на първите евроизбори. Тогава обаче Сергей Станишев не остана особено доволен?

- Смятате ли, че бих могъл да докарам който и да е певец на митинг на БСП, без да имам съгласието на най-висшето ръководство? Така че Станишев прие този вариант като нелош. За съжаление цялата схема се провали, но не от мен.

- А от кого?

- От много фактори. Включително и от водача на листата Кристиян Вигенин, от когото получих есемес да направя така, че той да не се появява един до друг с Азис.

- Вие какво целяхте да постигните с чалга певци?

- От пътуванията из страната и срещите с хората преди първите евроизбори установих, че те нямат абсолютно никаква представа защо трябва да гласуват. Не бяха наясно какво означава да изпратят свой евродепутат в Брюксел. От друга страна, тогава БСП нямаше какво да каже на избирателите си. Погледнах програмата й, която се оказа толкова сухарска, колкото всички предишни.

- И решихте да изкарате на площада мало и голямо по нестандартен начин?

- Нямаше друг начин. Вече малко хора се интересуват от видните политици на БСП. Когато видят по екраните на телевизиите физиономията на моя приятел Румен Петков или на Румен Овчаров, повечето превключват на друга програма. А ако нещо ги интересува, то е само дали няма да влязат в затвора. Така че наложително беше да накараме цялата структура на БСП да се раздвижи. Както и да се опитаме да хвърлим мост към тези, които са родени след 1989 г. и които не знаят какво е купонна система и Луканова зима.
Точно по това време Азис излезе с изключително положителен рейтинг от "ВИП брадър" и с голямо одобрение. Хората започнаха да го приемат не само като гей, травестит или каквото и да е, а в съвсем друга светлина.

- Вие харесвате ли чалга?

- Докато бях изпълнителен директор на БНТ, бях забранил чалгата в националната телевизия. В момента обаче съм почти убеден, че тези певци са по-добри от повечето попмузиканти у нас.

- Чувствате ли се пренебрегнат, че не ви поканиха в последната предизборна кампания на БСП?

- Ако кажа, че не се чувствам пренебрегнат, ще излъжа. От друга страна, знам, че в БСП не са венчани за мен, нито аз за тях. Проблемът е, че на предишни избори поне съм участвал в някакви обсъждания, а сега – никъде не ме взеха, дори ме излъгаха.

- В смисъл?

- Имах твърдата дума на Кирил Добрев, един от основните играчи в кампанията, че ще работим заедно, но до този момент никой не ми се е обадил.

- Страдате ли от това, което се случва напоследък в БСП?

- Да ви призная през последните четири години, при последното управление на БСП, разбрах, че това не е за мен. Като че ли много късно прогледнах, че висшите органи на партията нямат нищо общо политиката на онеправданите. На онези изключително бедни и честни хорица, които съм срещал по площадите и които дълго бяха лъгани по отвратителен начин.

- Чак сега ли го разбрахте?

- През тези 20 години винаги съм смятал, че да, този или онзи човек не е най-добрият вариант за партията, но съм очаквал, че той ще се махне и ще дойде по-читав. Оказа се обаче, че след него идват още двама-трима, които са още по-зле.

- Какво ви отдалечи от Сергей Станишев?

- Вероятно властта. Докато той беше шеф на международния отдел на "Позитано" 20, бяхме в перфектни отношения. След което някъде по пътя нещо се случи. Дали това, че той повярва на ласкателите около него. Или че нямаше нужния характер да сложи до себе си поне един, който независимо дали е прав или не е, да му казва критичната си гледна точка. Не че Станишев трябваше да го слуша, но беше длъжен да знае какво става на улицата. Вместо това той се обгради с хора, които се опитваха всячески да преследват собствените си интереси. Раздели ни и друго. Когато имах да му казвам нещо, му звънях по телефона. Ако нямаше възможност да говори, по-късно ми се обаждаше. В един момент обаче до него можех да стигам само чрез посредници. Другото, което ни отдалечи, е, че изстинаха отношенията му с президентството.

-А вие минавахте за президентски човек, за приятел на Първанов?

- Не мога да кажа, че съм приятел с Първанов, защото приятелството е много тежка дума. Но че бяхме много добри познати, преди да стане президент, е факт.

- Откъде дойде разривът между Първанов и Станишев?

- Според мен от различното им виждане за развитието на БСП и на цялото ляво пространство.

- Умението ви да се ориентирате бързо в обстановката от детството ви ли идва? Известно е, че сте израснал в дом за сираци?

- Много хора са минали през това, през което аз, че и по-лошо. Сигурно сред тях е имало и по-умни, и по-кадърни, но просто не са имали възможността да попаднат на точното място в точното време. А аз се оказах там. С политика не съм се занимавал независимо от това, което изкараха с досиетата. Но това са други работи.

- А откъде идва увлечението ви по лявата идея?

- За мен социалистическата партия винаги е била нещо голямо и респектиращо. Може би защото мен държавата ме е отгледала.

Снимка Пламен Стоименов

Стр. 24

Leave a Reply