В борба за клиента

в. Пари | 08.03.2011

Доверието е ключът към дългосрочните взаимоотношения между медията, читателите и рекламодателите
 

В медийната пирамида една от най-важните връзки е медия – потребител – рекламодател. Финансовата криза обаче, комбинирана с бързия ръст на онлайн медиите, посстави пред рекламодателя дилемата дали да инвестира в една голяма реклама в месечно издание, или да даде същата сума за 10 реклами в различни сайтове. Печатните медии от своя страна започнаха да се конкурират в среда, в която основният им опонент има на своя страна бързината и актуалността. Резултатът от зародилия се сблъсък за последните две години у нас се изрази в отпадането на част от медиите от пазара и предлагането на много по-качествени и разнообразни предложения за реклама.


Въпрос на избор

Основният коз в ръцете на печатните медии е профилираното им таргетиране, както и баналният факт, че са платени. Ако читател търси безплатно съдържание, той би се информирал в по-голяма степен от онлайн медиите, отколкото би си купил вестник или списание. Факт е, че все повече и в България онлайн медиите превземат пазара. Това е и причината печатните издания да се опитват да предлагат все по-аналитични и интересни материали, така че да привличат читатели и рекламодатели.
Заради конкурентната среда все по-трудно е читателите да бъдат провокирани. За целта медиите в България се опитват да бъдат интерактивни, бързо и качествено да информират читателите, да са с интересна визия и т. н. Все повече са рекламодателите у нас, които избират микс от реклама – онлайн, в печатно издание, телевизия и др. Много зависи обаче какво се рекламира. Ако става въпрос за масов продукт – телевизията е най-бързият канал за реклама, но ако продуктът или услугата е по-специализирана, се избира медия, която е профилирана.


Доверие

Основната задача на таргетираните печатни медии е да бъдат интересни и атрактивни. Ежедневно те се занимават с вярна, задълбочена и компетентна информация. Тази информация не само информира, но и развлича, цели се както в професионалните, така и в личните интереси на читателите. Ядрото на аудиторията на всяка медия не е голямо на брой, но е изключително лоялно и важно. Таргетираните печатни медии изграждат доверие, а рекламодателите, асоциирайки се с тях, използват това доверие, за да го пренесат от статиите към своите рекламни публикации. По този начин реклама, забелязана в доверена медия, има много по-голям шанс да премине в покупка.


Нежелан хаос

В желанието си да станат по-интересни и видими медиите рискуват да станат прекалено абстрактни. Липса на систематика в рубриките и добавените продукти (списания, притурки, мултимедия) водят до риска медията да размие таргета си и да обърка аудиторията. Комбинацията на самоцелни кампании по социалните мрежи, събития с обществено значими цели, игри, ангажиране на блогъри, форуми и т. н. с единствената цел даден продукт или марка да привлече внимание води до объркани потенциални потребители. Инвестицията във всички тези каузи е толкова голяма и в много от случаите успява да привлече огромна вълна от внимание, но каква част от това внимание се конвертира в покупки -това все още е трудно да се измери.
Рекламата в печатна медия ограничава до известна степен хаоса. Тя изисква единствено добра визия, поставена в медия с подходящата насоченост и повторена с добре замислен медия план. Ако тези стъпки са изпълнени коректно, доверието на аудиторията ще свърши останалото. В отговор на конкуренцията от сайтовете много медии, осъзнали това, започнаха да издават притурки или списания към основното с и книжно тяло , които са много тясно профилирани – насочени към определена група хора с определени интереси и покупателна способност.


Пътят напред

За да бъдат конкурентни на пазара, печатните медии все повече инвестират в многоканално развитие. Около силния печатен бранд започват да гравитират електронното лице на медията, допълнителни издания, специални събития, социално и/или политически ангажирани каузи и т. н. По този начин доверието се пренася в нови и различни платформи, даващи възможност за разнообразие и по-ефективна рекламна комуникация.
Заради кризата и ограничените рекламни бюджети повечето компании много внимателно подбират къде да рекламират. Икономиката ни вече показва първите, макар и слаби, признаци на възстановяване. Това бавно ще раздвижи и рекламния пазар. Доверието обаче е ключът към дългосрочните взаимоотношения медия -читател – рекламодател.


МАНИПУЛАЦИЯ: СЛАДКАТА ИЗМАМА

- И печатните, и онлайн медиите използват дребни трикове, за да привлекат рекламодатели, като най-разпространеният е до колко читатели достигат. Печатните медии обявяват в рекламните си тарифи своя тираж. Понякога този тираж е раздут, понякога е реален – за да е сигурен, клиентът трябва да се добере до печатницата. Но никога не се казва каква част от тиража се връща като брак.
- Онлайн медиите образуват рекламните си тарифи на количество импресии на страницата на която се намира рекламният банер, никога на това колко пъти е кликнато на него – което реално определя какъв е бил интересът към рекламата. Проблемът с импресиите е, че са още по-лесно манипулируеми от броя на тиража. Дори в EBay може да се купят програми за генериране на кликове, замаскирани като инструменти за проверка на сигурността на сайта. Така наречените "Trash clicks" се генерират от ботове, които лъжат и брояча на сайта, и потенциалния клиент рекламодател за реалната му посещаемост. Проверка в Google на думата "site traffic bot" доведе до 7.8 млн. резултата.

Стр. 22

Leave a Reply