В днешно време на компаниите им трябват лидери

сп. Мениджър | Цветелина ПЕТРОВА, | 2009-11-27 

Това казва в интервю за "Мениджър" съсобственикът на печатни къщи J-Point и J-Point+ Хари Джераси

Хари Джераси- Господин Джераси, разкажете повече за вашите компании J-Point и J-Point+. Кога и как ги създадохте?

- Компанията J-Point е създадена през 2003 г. Моят съдружник и партньор Росен Кръстев ме покани да направим обща фирма и аз се съгласих. С Росен се познаваме отдавна, още преди 1989 г., когато той беше студент в Художествената академия, а пък аз вече имах натрупан опит в полиграфията. И не ни беше трудно да се договорим. За много кратък период J-Point намери своето място. Клиентите ни се довериха и се наложи в рамките на първата година да купим не една, а две широкоформатни машини, за да успеем да се справим с всички поръчки. Днес машинният парк е многократно по-голям, фирмата на няколко пъти увеличи капацитета си. Следим продуктите на световните производители и инвестираме в нови технологии, стига да са добри и да отговарят на пазарното търсене. През 2008 г. създадохме нова фирма, J-Point+, в която отделихме дейността ни в областта на дигиталния офсетов печат.

- Очевидно имате солиден опит. Как се прави успешен бизнес в България?

- Всичко зависи от обстоятелствата. Мога много дълго да говоря на тази тема – аз съм основал и разработил няколко фирми преди J-Point, които съществуват и до днес.
Преди всичко трябва да имаш капитал, за да стартираш, защото в нашия бизнес оборудването е изключително скъпо; не по-малко важно е да успееш да подбереш качествен екип; да убедиш клиентите да дойдат при теб; разбира се, трябва и известна доза късмет. Също така бизнесът си има правила и за да си в играта, е добре да ги спазваш. Аз знам, че човек, когато му се работи и си разбира от работата, винаги успява.

- Винаги сте работили в съдружие. Очевидно според вас това е печелившата формула. Защо?

- Има една прозаична причина и тя се казва пари. Но не е единствена, истината е, че сам е много трудно. Рядкост е човек да разбира еднакво добре и от финанси, и от организация и производство. Важно е да има доверие между партньорите, но преди всичко човек трябва да вярва в себе си. Така печели уважението и на партньорите, и на клиентите си. Преживял съм много разочарования от съдружници, но винаги съм намирал сили да продължа, защото много обичам този занаят и се радвам, че мога да предам уменията си и на други.

- По време на криза, в каквато се намираме в момента, какъв човек трябва да ръководи една компания - повече лидер или повече мениджър?

- Разбира се, че трябва лидер. Хората се чувстват смутени и несигурни. Знаете ли колко депресиращо за работниците е да се притесняват за работата си. Тук е мястото на лидера – да им обясни реалната картина на пазара, но без паника, да им даде кураж, да им обещае сигурност.

- Изглеждате като човек на честта. Какви принципи следвате в работата си?

- Аз съм човек от по-старото поколение. Обичам принципни, открити и честни хора. Имам доверие на екипа си, делегирам им колкото се може повече отговорности. Винаги съм се водил от едно правило: "Уважавай хората си, защото тези хора ти изкарват хляба".

- С кое нещо в работата си се гордеете най-много?

- Сега на сърцето ми е J-Point. Това е най-успешният проект, с който съм се захващал, а най-голямата гордост са моите служители. Но като се върна в годините назад – това е работата ми с Rothmans. Аз бях единственият, който след конкурс имаше право да печата рекламите на тази марка. От компанията ми бяха предоставили тяхната "библия", където точно беше отбелязано какъв е синият цвят, какъв е златният. Тогава мастилата се бъркаха на ръка и беше трудно, но и невероятно удоволствие да видиш готовия продукт. След това, през 1996 г., в България гостува световният шампион от "формула 1" Деймън Хил, който беше спонсориран от Rothmans и всички рекламни материали по комуникацията бяха минали през мен. Такова нещо никога не се забравя.

- Каква беше външната реклама преди 1989 г. и как тя еволюира?

- От днешна гледна точка за реклама преди 1989 г. е трудно да се говори. Бяха предимно светещи кутии и обемни букви. Тогава нямаше никакви технологии, всичко правехме на ръка. Но ако трябва да бъда честен, някои цветове дори се получаваха по-чисти. Истинският преход дойде с вкарването на широкоформатните машини. Сякаш за една нощ целият бизнес се промени.

- Какво може да прави една широкоформатна дигитална машина?

- Основното й предимство е, че печата върху разнообразни медии, например хартия, винил, фолио, канаваца. В J-Point разполагаме с различни технологии. Имаме машина, която печата върху плат, и машина за директен печат върху плоскости - дърво, метал, стъкло, в размер 3 м х 1,5 м и 5 см дебелина. Предлагаме възможност за широкоформатен печат с фотографско качество и други. За нас важното е да можем да изпълним всичко, което клиентът поиска.

- Кои са основните ви клиенти?

- Работим предимно с рекламни агенции, явяваме се като техен подизпълнител. Но, разбира се, имаме и много крайни клиенти -мобилни оператори, банки, бири, хранителни продукти, организатори на културни и спортни прояви. Правим много вътрешни комуникации на обекти – рекламата вътре в местата за продажба. Имаме монтажни екипи и напълно затваряме услугата.

- Как виждате възможностите пред бизнеса ви през следващата година?

- Като цяло ще бъде трудно, но вярвам, че сме добре подготвени да срещнем несгодите. Движим се по антикризисна програма още от миналата година, имаме знание за процесите и потенциал да се справим с кризата.

***

ХАРИ ДЖЕРАСИ е завършил техникума по полиграфия и фотография "Юлиус фучик", специалност фотоцинкография. След дипломирането си започва да се занимава с химиграфия, а по-късно специализира ситопечатни технологии в Швейцария и Германия. Като член на Съюза на българските художници работи в частния сектор още от 1983 г. Изработва върху алуминиеви пана първата реклама по трамваите в България, прави първата визуална комуникация на зоологическата градина, печата плакати на известни български художници. През 90-те години внася първата машина за широкоформатен печат у нас и последователно създава и работи в няколко специализирани компании. Истински доайен в темата, днес Хари Джераси е основател и управител на J-Point и J-Point+ – едни от най-успешните български фирми в бранша.

***

ПЕЧАТНА КЪЩА J-POINT е специализирана в областта на дигиталния широкоформатен печат, a J-Point+ предлага дигитален офсетов печат. Фирмите разполагат със собствен машинен парк и модерно оборудвани зали за довършителни операции. В J-Point покриват всички нива на услугите – от получаването на файл за печат до предаването на готовия продукт. Благодарение на високотехнологичните машини с марките Jeti на канадския производител Gandinnovations, HP и Roland гарантират високо качество и кратки срокове на производство. Тук могат да ви изработят билбордове и мегабордове, транспортна реклама, тенти, ракети, интериорни и екстериорни решения, материали за светещи кутии, декорация на сцени за изложбени площи, телевизионни студиа, офсетови материали и др.

Стр. 84 – 85

Leave a Reply