В неделя със… и без…

в. Дума | Лозан ТАКЕВ | 2010-02-24

Темата за криворазбраната цивилизация и побългаряването на българската демокрация, както и за побългаряването на много неща у нас беше и в поредното 66-то издание по БНТ на "Неделя със…" на Димитър Цонев.
Искрените ми уважения към телевизионните усилия на националната медия, в която минаха десетина години и от моята биография, макар и през миналия век, държи у мен будно чувството за справедлиост при оценката на онова, което върви на екрана в особено почивно и много гледано време.
Затова и бе голямо учудването ми от случайното присъствие поне на двама от гостите, явили се почти като арбитри и защитници на съвременното звучене и оценката за криворазбраната цивилизация и демокрация в областта на модата, литературата, журналистиката. Не бях чувал за журналиста Любомир и за писателя Любомир – нека е мое невежеството, че не познавам двете момчета, които искаха доста ерудирано и компетентно да им вярваме на думите, които произнасят в националния ефир… Твърде досадното и често повтаряне на съчетанието "лайф стайл", разбирай стил на живота, признавам, доста ме озадачи. Дори Митко Цонев искаше да ни избави от неудобството, като обясняваше какво означава купешките от задокеанския брат думички. Само си мислех как като толкова дълго, десетки години, бяхме под влиянието на СССР и руския език, нито веднъж не казвахме вместо живот "жизнь", а сега така бързо се наведохме, така бързо променихме речника си, поведението и "лайф стайла" си? Да ме извини Любомир Денчев.
Писателят, също Любомир, но Милчев, също да прости невежеството ми – не съм чел нищо писателско още от него, – но искам да му вярвам за "изтънчените" и купешки думички за водата и затова как се обличат примерно известна политичка, чалгаджийка, Азис, Китаеца, Евгени Минчев. Ако това е елитът за БНТ – всички да ме простят, ако това са интелектуалците за БНТ – всички да простят моята неподготвеност за тези изречения. Добре все пак, че се появи Владко Мурдаров по въпросите за чуждиците и новопоявилите се речникови промени във времето на криворазбраната цивилизация и демокрация.
Неудобството, което изпитваше, така поне усетих, и водещият Цонев, беше и мое зрителско неудобство и неодобрение, та затова и седнах да споделя тези свои изречения. Все пак могат да се подбират по-прецизно събеседници и гости, които ще ни възпитават в друг вкус, с друг речник, с друга ерудиция от националния ефир. Те искат да коригират нашето поведение, нашия изказ, нашето отношение към модата, литературата, културата, изкуството. "Неделя със…" спокойно може да върви в следващите си издания и като "Неделя без…" примерно подобни писатели, журналисти. За да остане уважението ни към националния ефир и в следнащите петдесет години, колкото измина Българската национална телевизия. Като сме данъкоплатци, да си кажем поне думата в ДУМА!

Стр. 12

Leave a Reply