В София ще се проведе Европейски ученически парламент (EUSP 2016)

United Partners I 20.01.2016

За втори път у нас ще се проведе паневропейски ученически парламент, финансиран от Фондация „Робърт Бош“ и Фондацията за наука и образование на Байер. Темата за 2016 г. е бъдещето на човека.

На 23 януари (събота) в 09:15 ч. в сградата на Първа английска езикова гимназия ще започне Европейски ученически парламент (EUSP 2016).

Проектът е част от пан-европейски цикъл от ученически парламенти. Форумът има за цел да събере между 70 и 100 гимназиста от град София на възраст от 16 до 19 години, които имат интерес към политиката на Европейския съюз (ЕС) и владеят английски език на добро ниво. Под ръководството на експерти младите делегати ще участват в обсъждане на английски език на въпроси по различни актуални теми, свързани с бъдещето на човека:

Човешкият мозък (The Human Brain)
Как да живеем и да се храним здравословно (Living and eating healthy – but how?)
Бъдещето на размножаването на човешкия вид (The changing reproduction of mankind)
Стволовите клетки – потенциалният отговор на всички въпроси? (Stem cells – the potential allrounders?)
Човек 2.0: да оптимизираме човека (Augmented human: optimising the human)

Петимата най-добре представили се млади делегати ще участват във финален европейски парламент в края на месец юли в Манчестър, Великобритания. Всички участници ще получат предметни награди и сертификати за участието си, а петимата наградени – специални грамоти.

EUSP 2016 дава уникална възможност на млади хора да разберат как се случват демократичните решения в ЕС и да участват в реална симулация по актуален въпрос, свързан с бъдещето на градската среда. Експертите във всяка една от петте области ще им помогнат да задълбочат познанията си в науката, а модераторите и парламентарните сесии ще развият уменията на младежите за анализ, подготовка на експозе и участие в дебат.
Проектът е координиран от немската неправителствена организация Wissenschaft im Dialog с финансовата помощ на Фондация „Робърт Бош“ и Фондацията за наука и образование на Байер. Координатор за България е Форум „Демокрит“ със съдействието на Столична община, а медиен партньор на събитието е списание ВВС ЗНАНИЕ.

Официална страница на проекта за България: http://eusp.nauka.bg
Международна страница на проекта: http://www.student-parliaments.eu/

Leave a Reply