В страницата на неограничените възможности

сп. Тема | Светослав СПАСОВ | 31.10.2010

Във Facebook BG медиите не са това, което са. Особено вестниците. Там печели този, който разсмива аудиторията и умее да я изслушва

"Мимка, ако може да го купиш и да го дадеш на майка" – писа преди дни на сестра си Във Facebook българка, живееща в Лондон. "Веси, ако до понеделник излезе, ще ти го пратя, ако не успея – по пощата" – отговори тя. Диалогът се проведе в личната страница на Любен Дилов-син под съобщението, че след дълга пауза следващият брой на списанието, на което той отскоро е главен редактор, излиза на пазара. Новината бе илюстрирана с рядко срещана снимка на Владимир Ленин. Подобни илюстрации са една от запазените марки на изданието. "На снимката – тъжен читател, несигурен дали световната икономическа криза ще му позволи да си купи новия брой – пошегува се в текста под снимката новият главен редактор. – В пристъп на раздразнение въпросният човек дал нареждане на някакъв крайцер да стреля по някаква сграда…".
Шегата бе посрещната от десетки коментари и стотици "Харесвам". Имам вече над 53 000 уникални прочитания на страницата си дневно, похвали се миналия уикенд бившият кукувец в интервю за "ТЕМА".
Чувството за хумор и образното мислене на автора вече превърнаха страницата на Любен Дилов в една от най-търсените и четени медии в българоезичния Facebook. Вероятно затова анонсът за новия брой на списанието излезе първо в неговото социално пространство, а не на официалната страница на изданието. От създаването си
досега сайтът на Дилов-син вече е събрал около 19 000 почитатели – горе-долу колкото са събрали всички родни всекидневници, взети заедно. За разлика от хартиения вариант, най-попурярен във Facebook е "Дневник" с повече от 8300 почитатели. "Труд" и "24 часа", които отскоро се активизираха в мрежата, имат по около 1000 приятели, а "Стандарт" – около 3300. "Сега" изобщо няма страница във Facebook.
.Дневник" води пред останалите с това, че не препечатва 1:1 статиите си от онлайн изданието. Редакторите първо сбито преразказват есенцията им с 1-2 изречения, след което провокират читателите с въпроси. В книгите за интеграция между традиционни и социални медии с дебели букви пише, че потребителите на Facebook непрекъснато трябва да се питат и да бъдат насърчавани да казват мнението си. В "Дневник" вече и не крият, че уебсайтът им става все по-важен и че вестникът постепенно се подготвя за момента, в който хартиеното тяло ще изчезне или ще стане луксозен аксесоар към интернет секцията. Затова във Facebook страницата на вестника има и препратки към карикатурите на Иван Кутузов, и линкове към снимките на фоторепортерите. Подобни екстри "Труд" и "24 часа" засега не предлагат. По-старото издание още дори не е смогнало да качи на профила си галериите с момичетата от прогнозата за времето. В рубриката са снимани и се снимат едни от най-красивите жени в България.

Старите медии печелят аудиторията на новите, когато забравят, че са

стари, и започнат да я разсмиват и да я питат какво мисли. В отговор потребителите се скупчват около тях с викове: "Аз да кажа!". Всяка седмица дискусиите в страницата на "Референдум" по БНТ във Facebook започват в понеделник, когато авторите му обявяват темата за следващата вечер. След това те загряват чата с въпроси и призовават зрителите да задават свои с обещание, че някои от тях ще намерят приложение в същинския разговор. В часа на живото излъчване екипът продължава да държи човек пред компютъра, който следи коментарите в уеба и от време на време пренася емоциите им на телевизионната сцена. В резултат много от зрителите виждат сбъдната мечтата си да не спорят с телевизора, когато не харесват нещо, а думите им да стигат до ушите на тези, за които са предназначени. С подобна тактика за три години ефир "Референдум" вече поприближи по брой на почитателите си по-старата и по-известна рубрика на БНТ "По света и у нас" – около 1000 срещу около 2400 харесвания във Facebook.

Най-популярната тв марка от родния ефир там все пак си остава bTV.

Официалната страница на телевизията вече има над 30 000 почитатели. В нея медията показва не само репортажи от новинарските си блокове, но и видео от рубриката "Аз, репортерът", секция "На ти с лицата" и т.н. Нова телевизия няма собствена страница, такива са направили само отделни предавания в програмата й -"Календар", "На кафе с Гала" и т.н. Телевизията
като че ли няма стройна концепция за стратегическо присъствие в мрежата, затова и резултатите й досега са доста по-скромни. "Календар" към момента се харесва от около 1200 души, "На кафе" – от още по-малко.
Най-популярният вестник във Facebook в САЩ към средата на октомври е The New York Times със 781 000 Like it, показва класация на блога от www. journalistics.com. Десетина дни по-късно те вече са над 850 000. Изданието е лидер и при потребителите на Twitter, който става все по-популярен отвъд океана и по света. Вторият вестник в класацията -The Wall Street Journal, е c доста по-скромните около 140 000 почитатели. Facebook – стратегиите на The New York Times отдавна вече са влезли в помагалата за изучаване на печелившата онлайн журналистика – предлагане на видео, лайвблогинг и т.н. Любопитно е, че основният конкурент на The New York Times в Щатите – USA Today, и досега не е сложил банер "Стани приятел във Facebook" в своята интернет страница. Въпреки това изданието има там над 30 000 почитатели. Вестникът печели много с това, че развива блогърска мрежа сред читателите в своята общност.
Освен тези с чувство за хумор и с разнообразно съдържание, българският Facebook толерира и още едни медии. Вестник "Уикенд" засега може и да няма своя страница в мрежата, но въпреки това жълтият подход към събитията не е просто жив, а процъфтява. Над 19 000 почитатели вече е притурила към съдържанието си светската страница "Хайлайф". Профилът живее от снимки на конкурси в чалга заведения, партита с участието на Евгени Минчев и Денди, руси и черни Златки, попфолк певици и т.н. Нивото на нейното одобрение се покачва с по-голяма скорост, отколкото на всички останали българоезични нюзстраници във Facebook.

Стр. 48 – 49

Leave a Reply