ВАЦ награди журналистка за смелост

в. 24 часа, Второ издание | Кнут ПРИИС, главен кореспондент, бюро на ВАЦ в Брюксел | 2009-11-07 

Лидия Павлова, журналистка от в. „Струма", стана снощи първата носителка на новоучредената международна награда „Смелост". Тя бе връчена на третия медиен форум за Югоизточна Европа, организиран от ВАЦ, фондацията „Конрад Аденауер" и Медийната организация на Югоизточна Европа (SEEMO).
Призът е учреден от Медийна група ВАЦ и Международната федерация на журналистите (МфЖ). Освен него Лидия -първият жител на Дупница, който се опълчи публично на Братя Галеви, получава и чек за 10 000 евро.
„Нейната изключителна смелост да вземе думата в условията на тотален страх, педантичното събиране и проучване на значимите факти и резултатите от нейния труд съответстват на главните цели на наградата", обосновава избора си международното жури. За наградата кандидатстваха журналисти, вестници и интернет издания от Австрия, Албания, България, Германия, Македония, Румъния, Сърбия, Унгария и Хърватия.
Двудневният медиен форум, на който от България участваха управителят на Вестникарска група България Аксел Шиндлер и главната редакторка на в. „24 часа" Венелина Гочева, бе приветстван от президента на Албания Бамир Топи.
„В страна, намираща се в преход, законът трябва да е валиден за всички", заяви той, коментирайки бруталното насилие, което телохранители на бизнесмена Резарт Тачи упражниха върху албанския журналист Меро Базе – главен редактор на в. „Тема". Това бе една от основните теми на форума.
„Тема" написа, че Тачи купил единствената в страната рафинерия АРМО заради връзките си с премиера Сали Бериша. Бизнесменът и двама негови бодигардове са арестувани. Нападението над Базе бе остро осъдено от Международната федерация на журналистите и медийната група ВАЦ.
стр. 39

Leave a Reply