Вадят темите табу в българските медии

www.sbj-bg.eu  I 10.03.2014
 
Третото издание на проекта „Теми табу в медиите” на Фондация „Фридрих Науман” и Института за модерна политика ще се фокусира върху феномена автоцензура в българските медии. Това каза на пресконференция в БТА в София д-р Иво Инджов от Института за модерна политика (ИМП). 
 
Проектът, който е започнал преди седмица и ще приключи в началото на юли, ще изследва защо българските редакции мълчат по обществено значими теми. Инджов съобщи, че тази година проучването ще разгледа основно онлайн съдържанието на вестници, радиа и телевизии. Проектът преследва две конкретни цели – да анализира причините за отстраняване на обществено значими теми от новините и да даде принос в дебатите за медийното мълчание. 

Студенти ще ровят в онлайн архивите
 
Като причини за повърхностното отразяване или липсата на отразяване на важни за обществото теми Инджов посочи слабите журналистически разследвания, погрешната преценка на журналистите, вътрешната намеса (от главни редактори) и външен натиск (политически, икономически и др.). 
 
Методологията на проучването ще се осъществи в 4 фази, обясни Инджов. В първия етап журналисти, медийни експерти, граждани ще могат да номинират на сайта на ИМП (modernpolitics) по 5 обществено значими теми, които според тях са били подценени, слабо отразени или липсващи в медиите.
 
Във втората фаза работна група ще отсее най-значимите теми и ще провери тяхната достоверност. Като трета стъпка студенти от СУ "Св.Климент Охридски" ще извършат задължителна проверка по предварително зададени критерии в Гугъл и в онлайн архивите на медиите за степента на отразяване на определените проблеми. 
 
В четвъртия етап на изследването ще бъде изготвена класация от авторитетно жури, което ще оцени неглижираните теми по степента на нарушаване на обществения интерес. 
 

Leave a Reply