Валери Тодоров беше преизбран за генерален директор на БНР

www.econ.bg | 2010-05-28

Членовете на СЕМ гласуваха единодушно в негова полза

Генералният директор на БНР Валери Тодоров остава на поста за още един мандат. Той беше преизбран единодушно с 8 гласа от Съвета за електронни медии (СЕМ). Един от членовете на съвета не гласува поради болест.
Съгласно процедурата на СЕМ, членовете на регулаторния орган предложиха първо по трима от деветимата кандидати в конкурса за генерален директор на БНР, като мотивираха номинациите си. Така Валери Тодоров събра 8 номинации, бившият генерален директор Александър Велев – 7, а другият бивш генерален директор Поля Станчева – 2. Три номинации имаше за Ивайло Малинов, Чавдар Стефанов и Анета Милкова получиха по една.
Председателят на СЕМ Георги Лозанов подчерта, че този избор е бил важен с публичните си дебати и така е фокусирал вниманието на обществото върху бъдещото развитие на БНР. Лозанов определи както като положеителен, така и като отрицателен факта, че журналистическата гилдия в радиото е оказала натиск над съвета за избора на генерален директор.
Валери Тодоров e роден на 25 август 1956 г. в Силистра. През 1974 г. завършва специализиран конкурсен клас по програмиране и изчислителна математика в местната гимназия в Силистра, а през 1981г. – Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". След дипломирането си сътрудничи в радиото и централния печат.
От 1981 г. започва работа в Главна редакция "Международна информация" на програма "Хоризонт" на Българското радио, където работи последователно като литературен сътрудник, редактор, коментатор, старши репортер, завеждащ
редакция, заместник-главен редактор. От януари 1993 г. до октомври 1997 г. е кореспондент на БНР в Москва. До началото на 1998 г. е директор на програма "Хоризонт". До началото на ноември 2005 г. е завеждащ кореспондентския пункт на БНТ в Москва и нещатен кореспондент на БТА. До избирането му за генерален директор на Българското национално радио на 11 май 2007 г. е директор на "Радиоразпространение" в БНР и изпълняващ длъжността директор на радио "Благоевград".

Оригинална публикация

One Response to “Валери Тодоров беше преизбран за генерален директор на БНР”

  1. ilian Says:

    С него или без него БНТ ще си остане най-продажната и беззъба медия в телевизионния ефир на България. Другари, така не се прави обществена телевизия. И понятието Обществена телевизия не значи подлога на властта

Leave a Reply