Валери Тодоров, шеф на БНР: БНР трябва да е с приоритет при криза

в. Труд | 26.05.2012

- Г-н Тодоров, как ще коментирате идеята на премиера полицейски патрули да информират с мегафони хората при бедствие?

- Смятам, че има по-лесен и ефективен начин да се информират хората за ситуацията и мерките за сигурност при бедствие. Програма "Хоризонт" на БНР има 100% покритие на дълги вълни в цялата страна. Именно националната сигурност е причината за излъчването в този диапазон. В момента изграждаме и 100% покритие на "Хоризонт" на средни вълни. "Хоризонт" и "Христо Ботев" покриват между 80 и 90% от територията и населението на УКВ честоти, като достигат и до всички гранични райони. Имаме и 7 действащи регионални станции, които са с 24-часово излъчване, покриват по няколко области и са с дежурни новинари нонстоп.
Освен това във всички радиоточки из цялата страна са включени нашите програми. Те са и в мрежите на всички кабелни оператори. Излъчваме и в интернет, и в мобилната платформа на "М-Тел". Така на практика се гарантира не 100%, а 200% покритие и достъп на информацията до хората, независимо от това как и чрез какъв приемник слушат радио. Готови сме при бедствие от двете страни на границата веднага да създадем кризисен център в съответната наша регионална станция и в партньорско радио от другата държава.

- А как ще получавате информация?

- Имаме горещи телефони, свързани с пожарната, геофизичния институт и МВР. Освен това разполагаме и с подземен обект, който може да се включи и да излъчва при извънредни обстоятелства. Но най-важното е, че не са необходими нито допълнителни инвестиции и особено усилия. Просто трябва приоритетно да се подава информация към нас. Заради спецификата на радиоизлъчването ние можем на мига да включим всяка от тези служби в ефир, като свържем всички наши програми в обща мрежа.

- Не трябва ли всички медии да имат равен достъп до информация?

- Тук става дума за бедствия и национална сигурност, а не за реклама. Това е функцията на обществените медии – те са част от националната ни сигурност.

Стр. 7

Leave a Reply