Васа Ганчева отиде в по-добрия свят

в. Монитор | 02.07.2011

"Вкусът на живота" така Васа Ганчева беше кръстила едно от предаванията си. В него нижеше истории и диагнози, ровеше из злобата на деня и търсеше светли примери. От екрана показваше своя вкус към живота. Вчера от института "Пирогов" дойде вест, че телевизионната легенда е починала. По ирония на съдбата дори и в смъртта Васа Ганчева прояви вкус към живота – отиде си на 1 юли, деня, в който хиляди празнуват Джулая и посрещат изгрева на морето.
Режисьор, водещ, критик, преводач – за 40 години Васа остави отпечатък в няколко поприща. Вярваше, че във всяко от тях е внесла промяна на статуквото. И не пропускаше примера с барон Фон Мюнхаузен, който се хванал за плитката си и се измъкнал от блатото сам барабар с коня.
"Бъдете здрави и щастливи, бъдете одухотворени, обичайте майка България,
извисявайте се, общувайте, намирайте си занимание, четете, по-бедни едва ли можем да станем, но по-богати духовно – винаги", казваше приживе легендата. Животът є беше динамичен и пълен с обрати, отбелязват нейните колеги от БНТ. Завършила е история и теория на театъра и киното в Швеция. Като дъщеря на дипломат заедно със сестра си Вера има срещи със световни легенди като Франк Синатра, Харолд Пинтър и Жан-Пол Сартр. В БНТ започва работа при Павел Писарев и Иван Славков, с когото я свързва дългогодишно приятелство. Именно за Славков само преди две седмици тя даде последното си интервю пред екип на спортна редакция. Работила е за “Панорама", снима много новогодишни и забавни програми, прави документални портрети на известни българи. "Бохем, интелектуалец, човек на духа, личност с характер – такава ще запомним Васа Ганчева", казва колежката є Петя Тетевенска.
Причина за смъртта на Васа Ганчева е тежко коремно заболяване, съобщиха от пресцентъра на “Пирогов". Миналата седмица тя беше приета по спешност в "Пирогов", след като се оплаква от силни коремни болки. След прегледа става ясно, че трябва да я оперират заради преплитане на червата. Но се получили усложнения.
Според преводачката Вера Ганчева – сестрата на Васа, режисьорката не е могла да преодолее обидата. Неотдавна името на тв критичката беше замесено в скандал, след като екип засне със скрита камера как иска хонорар, за да напише похвална статия за рубриката “Съдебен спор" на “Станция Нова".
“Не е заради скритата камера. Няма връзка между събитията. Проблемът е в слабото є сърце и това, че не е издържало на поредната операция. За мен това е случайно съвпадение", коментира пред "Всеки ден" тъжната вест проф. Хачо Бояджиев, с когото Васа Ганчева делеше режисьорското поприще дълги години в БНТ.
***
ЕДНО КЪМ ЕДНО
Откъс от интервю за в. "Монитор" – 22 март 2008 г.
"У нас пиратството е неописуемо. Всеки си прави телевизия – регионална, махленска, гаражна, каквато се сетят. Окачат една антена, опънат един син чаршаф за блубокс, турят един кретен да говори и това вече го броят за телевизия. Звучи смешно, но е така. При това положение, с толкова много телевизии, не може да има абсолютно никаква обективност в рейтингите.
- Оказва се, че колкото по-интелигентно или насочено към глъбините на човешкото съзнание е едно предаване, толкова по-нисък му е рейтингът. За сметка на това обаче на Азис му е висок. Нямам нищо лично срещу него, дори ми е симпатичен. Но Азис стана мерило за противоположното на онова, за което така жаждее българската телевизионна аудитория – интелигентност, смисленост, правилен говор и език, хубави хора…
Изобщо тотална безпомощност, халтураджийство и безпределна простотия. И излиза, че там, където от балите с боклук се показва някое цветенце, нямало рейтинг. Не мога да приема подобни измислени критерии.
- Според мен именно върху манталитета на българина и неговото образование трябва да се работи. И, разбира се, преди всичко върху здравето му.
Убедена съм, че с корупцията можем да се справим, че ще ни помогнат и с организираната престъпност. Това са много тежки язви на прехода. Но образованието, здравето и манталитетът на българина трябва да са приоритетите и политиците да си опичат акъла в този смисъл.
Нелепо е институциите да воюват помежду си, вместо да се хванат и заедно, с помощта и на обществото, да излезем от кризата.

Стр. 1, 25

Leave a Reply