Ватиканът нае за PR-съветник журналист от Fox News

www.novini.dir.bg | 24.06.2012

Ватиканът нае за съветник по връзки с обществеността журналиста от телевизия Fox News Грег Берк, съобщи агенция Associated Press.

52-годишният Берк ще бъде единственият човек в пресслужбата на Светия престол, който има опит от работа в печатни медии и в телевизия. От 2002 година той работи в Рим като европейски и близкоизточен кореспондент на Fox News, а преди това в продължение на десет години е бил репортер на списание Times също в Испания.
Берк е член на прелатурата Опус Дей, която провъзгласява за своя цел да помага на вярващите да придобият святост във всекидневния живот. Член на обществото беше и Хоакин Наваро-Валс, прессекретар на Ватикана при папа Йоан Павел ІІ.
Прессекретар на Светия престол ще остане Федерико Ломбарди. Той разказал, че на Берк се възлага координацията и интеграцията между ведомствата на Ватикана и техните връзки с външния свят.
Предполага се, че професионалният журналист ще изглади отношенията на Светия престол с медиите, които се усложниха след 2005 година, когато папа стана Бенедикт ХVІ. Например през 2009 година папата сне отлъчването от свещеник, отрекъл Холокоста. А през 2006 година реч на папата беше възприета от мюсюлманите като враждебна.
Експерти са убедени, че отрицателните последствия за имиджа на католическата църква можеха да бъдат избягнати, ако Ватиканът разполагаше с ефективна стратегия за връзки с обществеността.

Оригинална публикация

Leave a Reply