Вечеря в небето

в. Пари | Ани КОДЖАИВАНОВА I 26.07.2010

Фирмените събития вече са нещо обичайно. Дотолкова обичайно, че най-често са скучни и отегчителни, защото си приличат и рядко успяват да блеснат с някаква оригиналност. Може би заради липсата на въображение от страна на компаниите, организиращи събития, а и на самите клиенти се залага предимно на стандартните процедури – презентация, музика, коктейл… Всичко обаче се променя, ако просто сменим средата. Например вместо на земята събитието се случи във… въздуха.
Иновативната концепция се нарича Dinner in the Sky и срещу сумата от 9 хил. EUR предлага уникална вечеря на платформа, издигната от кран на близо 50 метра над земята. Мобилната гонструкция позволява това да се случи във всяка една точка на България, като единственото условие е да има около 300 кв. м чисто пространство.

Летящият белгиец

Оригиналната идея е на белгиеца Дейвид Гизел, собственик на фирма за строителна логистика и фен на екстремните спортове, но атракцията се предлага вече в над 30 страни в Европа чрез фирми партньори. У нас това са две компании – Right Rental и 24-7 Event Company, които са и собственици на платформата.
Засега в България това се е случвало само два пъти – в София за рождения ден на "Глобул", както и в Пловдив, когато вечеря в небето беше организирана и за участниците в третия сезон на "ВИП брадър".

Резервирай ми облаче

Обикновено хората търсят "Вечеря в небето" като действащ ресторант и искат да запазят места за него като нещо непознато и екзотично. "Тази услуга в България ще бъде предложена след година-две, когато планираме платформата да заработи като ресторант. В момента търсим правилните локални и партньори. Сега тя се предлага само за корпоративни клиенти, като гамата от събития е много широка – пресконференции, конференции, тиймбилдинг, представяне на продукти, ВИП или работни вечери, тестинг на храни и напитки и каквото друго се сетите. Специален екип може да разработи креативна концепция за всеки клиент", казва Калоян Лалев от 24-7 Event company. Друг вариант е платформата да се наеме и за сватба, но засега това още не се е случвало на родна почва.

Нещо витае във въздуха…

Платформата има 22 места, които са монтирани около правоъгълна маса. Гостите, разбира се, са пристегнати с колани, подобно на екстремните атракциони в лунапарковете. По средата на платформата са разположени храната или техниката за презентацията (зависи каква е целта ви) и персоналът, който ви обслужва – до петима души: готвачи, сервитьор, фотограф и др. Кранът издига платформата на височина между 40 и 50 метра и…Voila! Локацията почти няма значение, но практиката в Европа показва, че най-предпочитани са туристически комплекси, паркове, крайбрежията или просто над улиците на града – навсякъде, откъдето се открива красива гледка.
Вечерята във въздуха е най-атрактивният вариант. Готви се направо горе, като не е разрешено да се ползва открит огън поради съображения за сигурност, но може да се готви на електричество или барбекю с газ. За улеснение компаниите собственици работят с кетърингова компания, но разбира се, се съобразяват с индивидуалните желания на клиентите.

Екcтpитe

Предлагат се и други екстри според нуждите на събитието – ефектно осветление, озвучаване, TV екрани, както и съдействие по цялостното организиране на събитието. Ако е студено, Dinner in the Sky предлага и система за отопление с инфрачервени лъчи.
Допълнително се предлага и още една платформа, на която може да бъде настанена някаква атракция – диджей, музикална банда или пък продукт, който компанията иска да представи – например автомобил. Друг плюс за компаниите е възможността за реклама на клиента благодарение на поставения отдолу транспарант, на който може да се сложи неговото фирмено лого.

Стр. 16

Leave a Reply