Венелина Гочева става шеф на БНТ и БНР

в. Галерия | Румен БАЛКАНСКИ | 2010-05-13

Главният редактор на "24 часа" Венелина Гочева най-вероятно ще е шефката на бъдещата Българска радио-телевизионна корпорация, която ще бъде създадена след сливането на БНТ и БНР. Това е един от най-упоритите слухове в медийните среди тези дни.
Близки до Гочева твърдят, че тя неофициално вече е приела предложението, отправено й от ГЕРБ, и дори го е обсъдила с премиера Бойко Борисов.
Запознати с процесите на вестникарския пазар не са изненадани от решението на Гочева. Изданията на ВАЦ – ‘Труд" и "24 часа", изживяват най-тежкия си период. Тиражите са паднали драстично, бракът се увеличава с всеки брой, а рекламите се броят на пръсти.
Шефовете на медийната групировка, чиято централа е в немския град Есен, са поискали драстично съкращаване на администрацията и журналистите и свиване на разходите.
Чашата преляла, когато босовете от Есен поставили ултиматум да се намалят 40% от страниците на изданията.
Главният редактор на Труд" Тошо Тошев категорично е възразил на идеята. Антикризисната мярка, която предложил, е да бъдат уволнени кореспондентите и закрити регионалните издания, защото в епохата на интернет те са излишни.
Венелина Гочева обаче засега не е изразила пубпично позицията си пред колектива, надявайки се да се спаси, като заеме новия пост.
Най-тревожният слух, който обикаля коридорите на Полиграфическия комбинат, където са редакциите на Труд" и "24 часа", е, че от 1 юни не е изключено част от отделите на двата вестника да бъдат слети, което със сигурност ще се случи с фотографите. Това, естествено, означава драстични съкращения. Останалите кореспонденти на ВАЦ в страната от няколко месеца упорито си търсят работа, защото тяхната смърт е предизвестена.

Стр. 16

Leave a Reply