Весела Димова, директор “Продажби” в “Би Ти Ви медиа груп”: Печелим реклама с добра програма

в. Труд | 09.01.2013

- Госпожо Димова, как кризата с "Булсатком" ще се отрази на развитието на "Би Ти Ви медиа груп"?
- Смятам, че това не е битка само на Би Ти Ви, но и на целия тв пазар. Като най-голямата и отговорна медия в България, върху нас се пада и тежестта за отстояване на интереса на зрителя. Дълги години бяхме потърпевши от наложеното ни статукво, но във време на криза не можем да толерираме част от разпространителите да укриват абонати, особено когато по-малко от 20% от приходите от абонатите се инвестират в тв съдържание. Именно съдържанието е това, за което абонатите плащат такса. Вярвам, че в дългосрочен план успешният изход от тази криза ще бъде ползотворен най-вече за зрителите и българските творци в областта на тв производството. Очакваме не само за нас, но и за всички телевизии тази битка да доведе до положителен развой и се радваме, че голяма част от операторите у нас осъзнават това.
- Ако се приемат вашите нови условия, ще повишите пазарната стойност на медийната група. Тя продава ли се?
- Спорът няма нищо общо с намеренията на собствениците на която и да било медия, а е въпрос на установяване на работещ пазарен механизъм. Не случайно тези дни АБРО излезе с общо становище по темата на своите членове. Това означава ли, че всички телевизии се продават?
- С кои оператори имате нови договори и всички ли приеха новите ви условия и повишени цени?
- Договорите ни с доставчиците почти в цялата страна са автоматично подновени или успешно преподписани. Едва 10% от договорите в момента се предоговарят. 
- Какво става с "Евроком-Царевец" и „Телекабел"-Пазарджик, които не излъчват Би Ти Ви? 
- И с двата оператора текат активни преговори. 
- Има ли други оператори, с които нямате договори и които в момента не излъчват Би Ти Ви и другите ви канали?
-
 Да, има такива. Те са приблизително 10% от съществуващите договори.
Защо не пристъпихте към решение в съда в случая с "Булсатком"?
- Вече пратихме сигнал за проблемите на сектора на КЗК и КРС и на компетентните органи на изпълнителната и законодателната власт.
Бяхме толерантни към "Булсатком" и ги изчаквахме да изчистят задълженията си, но те до последно не предприеха съответните действия. Спорът няма как да не е публичен и да не рефлектира върху абонатите, когато "Булсатком" събира приходите на зрителите с предплата за всеки месец, но ги лишава от услугата, като не заплаща правата. 
Твърдите, че "Булсатком" крие абонати. Колко е официалният им брой, обявен пред вас и колко смятате, че е реално?
- Твърденията ни за броя на абонатите се основават на проучването на АБРО, а декларираните от "Булсатком" данни в преговорите ни са конфиденциални. Със сумите, задържани от "Булсатком" от укритите абонати, можехме да произведем този сезон най-малко два нови сериала.
- Защо не предлагате варианти за операторите, в които да изключите канали като Би Ти Ви лейди от пакета си, след като каналът дори не присъства в челната десетка на най-гледаните телевизии?
- Каналите ни се предлагат и самостоятелно, и в пакет. Това е обичайна търговска практика, която "Булсатком" и другите оператори също прилагат, но абонатите на доставчиците нямат думата за избора на канали и начина, по който операторите ги пакетират в мрежата си. Последното дава възможност на оператора да упражнява натиск върху телевизиите, а в същото време не е задължен по никакъв начин да удовлетвори желанията на абонатите. Така операторът има възможност да подбере онези канали, които удовлетворяват само личния му финансов интерес.
- Каква част от приходите от оператори, които получавате, влагате в собствена продукция?
- Абсолютно всички, но те са крайно недостатъчни. Под 20% от приходите на операторите от таксите на зрителите се отделят за телевизиите. За сравнение, в другите страни платформените оператори отделят за съдържание близо между 30% и 40% от приходите от абонати. В България не само че официалният дял от приходите е много малък, но и допълнително се задържат средства от укрити абонати. Този модел на работа обрича развитието на подобни телевизии в бъдеще.
Имате ли планове за пускането на нов нишов канал и какъв?
- Проучванията ни установиха, че пазарът има нужда от най-малко един нов нишов канал. За съжаление, без промяна на модела на работа между телевизията и "Булсатком", стартът на нов канал, независимо от тематиката му, е крайно рискован.
- Установихте ли промяна в аудиторията си за последната седмица, откакто Би Ти Ви не се разпространява в мрежата на "Булсатком"?
- Пипълметричната агенция отчита промяна в резултатите, но тази разлика не е драстична. Това е така, защото в панела на ГАРБ участват както зрители, които гледат ефирно, така и абонати на всички останали кабелни и сателитни оператори в страната.
- Имате ли проблеми с рекламодателите заради това?
- Успеваемостта на планирането на кампаниите на рекламодателите  е 100% гарантирана благодарение на политиката за продаване на ефирно време на база рейтинг точки. От друга страна, абонатите на "Булсатком", които нямат достъп до каналите на Би Ти Ви, масово се възползват от алтернативата за приемане на ефирния канал по аналогов път, или предприемат мерки за смяна на оператора.
- Какви промени се наложиха в стратегията ви за привличане на рекламодатели след спора? 
- От основен интерес за рекламодателите е новото ни много силно програмно съдържание. Предстои стартът на новия ни сериал "Фамилията", втори сезон на "Гласът на България", нови предавания през уикенда, подготвяме и съвсем нов за зрителите комедиен формат, изключително успешен риалити формат… 
- От "Булсатком" смятат, че искате да прехвърлите тежестта на цифровизацията върху тях, как ще го коментирате? 
- Това е неоснователно и нелогично.
 
Стр. 21 

Leave a Reply