Вестници пишат за Борисов 260 пъти само за 10 дни

в. Дума | Павлета ДАВИДОВА | 22.09.2011

Няма равнопоставеност между отразяването на кандидатите за президент в медиите, алармират неправителствени организации

В периода от 7 до 17 септември министър-председателят Бойко Борисов е влязъл общо 261 пъти в събитията, отразявани от 6 основни печатни медии. За сметка на това лидерът на БСП Сергей Станишев е споменат едва 77 пъти. Данните са от междинната статистика от медийния мониторинг на предизборния процес в България, осъществяван от Института за социална политика (ИСИ) и Фондация за европейски прогресивни науки – Брюксел.
Докато Борисов е част от печатния пейзаж средно 26 пъти дневно, лидерите на останалите партии не могат да се похвалят със същото. За 10-дневния период на извадката Иван Костов е отразен общо 52 пъти, Волен Сидеров – 46, а Ахмед Доган – 39. Лидерите на останалите партии се класират едва с по двайсетина дописки. С присъствието си в печата ГЕРБ отново води с присъствието с цели 327 места, БСП е с 249, ДПС – 80, а останалите партии са споменати едва в по 5-6 публикации дневно. Кандидатите за президент също са получили различно отношение – двойката Плевнелиев/Попова е спомената в печата близо 179 пъти, Калфин/Данаилов – 100, останалите кандидати са с по-малко от 30 дописки за всеки в периода от 7 до 17 септември.
"Данните показват неравнопоставеност в медийното отразяване на партии, лидери и кандидати. Това поставя под въпрос демократичността в изборния процес и след като навлезем в активната фаза на изборите", алармира Катя Колева от ИСИ. От института си запазиха правото да коментират по-подробно и евентуално да критикуват с напредване на времето и анализа на данните. Те обаче обещаха да сезират ЦИК, ОИК и СЕМ за всички констатирани нарушения.
В мониторинга са ангажирани много доброволци и неправителствени огранизации. Следят се както националните медии, така и местни печатни издания, телевизии и радия. "Може би сме и първите, които наблюдаваме и личните интернет страници и блогове на кандидати за изборни длъжности", изтъкна Стефан Георгиев, който е координатор на екипа за медиен мониторинг.
От 1 юли се следи за отразени в медиите недемократични актове, свързани с насилие от и към кандидати за изборни длъжности. Под мониторинг попадат и опитите на медии да дезинформират или подвеждат населението. Следи се и за равнопоставеност в отразяването на политическите фигури. До момента са регистрирани около 180 случая, които говорят за потенциално застрашаване на демократичността преди изборите, алармираха от ИСИ.
Вече са констатирани случаи между разминаване на заглавие и информация в печатно издание, което определено подвежда потенциалните избиратели. Медиите са отразили случаи на натиск върху кандидат-кметове, боеве между симпатизанти на партии, неясни мотиви за арест на кандидат-кмет от ЕНП за София. Всичко това говори за застрашаване на демократични процес при предстоящите избори, категорична бе Колева.

Стр. 4

Leave a Reply