Вестниците са далеч от апокалипсис

в. Телеграф | ХАЙДЕРАБАД, Мая МЛАДЕНОВА, ПРАТЕНИК НА „ТЕЛЕГРАФ" | 2009-12-04

Вестник 1Ще убие ли интернет вестника в обозримото бъдеще? В горещи дебати по най-наболелия проблем на печатните медии влязоха световни издатели на 62-рия вестникарски конгрес в индийския град Хайдерабад.
Вместо върху традиционната болка – безплатните издания, този път глобалният форум на вестникарите се фокусира също така върху друга гореща тема с отрицателен знак -спадът в печатната реклама. Заради финансови сътресения конгресът вече бе отложен веднъж с шест месеца. През март тази година издателите трябваше да се съберат в Индия, но огромната част от тях предпочетоха да останат в редакциите си в неравна битка с финансовата криза. Затова пък междувременно Индия задмина Китай и във време на световна икономическа криза зае първо място в света по продажби на вестници -107 милиона копия всеки ден. Цели 60% от световните тиражи се продават само в три страни – Индия, Китай и Япония. Страната на изгряващото слънце е недостижим рекордьор по четящи жители – 91 от 100 японци ежедневно се информират от пресата.

Промяна

Не край, а промяна-така може да се обобщи общата нагласа на гилдията за бъдещето на печата. "Смъртта на вестника е далеч и макар той да се нуждае от адаптация, ще продължи да бъде основна платформа за разпространение на информация, върху която ще окажат влияние електронните медии и интернет", се обобщава в годишния доклад за развитието на вестникарския бизнес. Да, гражданската журналистика, блоговете, социалните мрежи като Facebook и Twitter все по-често изпреварват традиционните медии, но винаги ще има търсене на добре написани и достоверни новини. Дори в пренаситените западни пазари добрите професионалисти ще оцелеят. Проблемът е как бизнесът да остане печеливш, добавят от гилдията.

Реклама

"Въпреки спада в рекламните приходи и прогнозите за още по-голямото му намаляване, цифрите говорят в полза на пресата. 34% от населението на планетата (1,9 млрд. души) четат вестник всеки ден, докато едва 24% -интернет, посочи един от съизпълнителните директори на Световната асоциация на вестниците и издателите на новини (WAN-IFRA) Тимъти Болдинг.
Не толкова оптимистични са прогнозите на "Прайс Уотърхаус Купърс" за рекламата в печатните медии. Според агенцията през 2013 г. в световен мащаб общите приходи от печатна реклама и реклама в онлайн издания няма да надвишат настоящите приходи само от печатна реклама. Заради гиганти като Google и Yahoo! за създателите на онлайн съдържание остават само трохи от пая на интернет рекламата, допълниха участници на срещата.

Среща

Над 900 участници от цял свят взеха участие в срещата от 1 до 3 декември, открита лично от президента на Индия Пратибха Патил. По време на церемонията бе връчена и годишната награда за свободна журналистика Golden Pen ("Златната писалка"). Лауреат тази година е пакистанецът На-джам Сети, рискувал живота си неведнъж заради критики срещу местни крайни групировки и правителството в родината си. С минута мълчание делегатите засвидетелстваха съпричастността си към 30-имата загинали свои колеги във Филипините по време на най-кървавата атака срещу журналисти в световната история, станала само седмица по-рано.

стр. 18
 

Leave a Reply