Вестникът, който е кауза

в. Земя | 20.05.2013

Вестник "Русия Днес – Россия Сегодня", познат на българската публика като единственото специализирано издание, посветено на съвременна Русия, както и на българо-руските отношения, навърши 15 години. Редакционният екип, заедно с многобройните свои приятели, съмишленици и сподвижници отбеляза юбилея си със скромно, но стилно тържество в залата на Руския културно-информационен център в София. Сред гостите на събитието бяха интелектуалци, политици, посланици и дипломати, представители на гражданското общество, както и редакционните екипи на вестниците "Земя" и "Вестник за дома", които заедно с "Русия Днес" са част от семейството на "Коопмедия" ООД. Още в началото на тържеството издателят на "Русия Днес" д-р Светлана Шаренкова отбеляза, че издаването на "Русия Днес" е започнало в едно трудно време, но медията се е утвърдила категорично сред читателската аудитория, че е позната добре и в Русия. Тя подчерта, че да правиш такъв вестник, е преди всичко кауза, защото България и Русия са завинаги свързани от общия славяно-православен цивилизационен модел, от много обща история, от неразрушими културни и духовни връзки. На гостите бе представен екипът на "Русия днес", начело с главния редактор Димитрина Гергова.
Многобройни бяха писмените и живите приветствия до колектива на "Русия Днес". Сред тях се открояваха поздравителните адреси на посланика на Русия у нас Н.Пр. Юрий Исаков, както и на президента на републиката (за периода 2002-2012) Георги Първанов, който днес е съпредседател на Българо-руския обществен форум, от лидера на БСП Сергей Станишев, както и от руския съпредседател на Обществения форум, големия руски журналист и общественик Виталий Игнатенко, на големия руски държавник и бивш министър-председател на Руската федерация акад. Евгений Примаков, както и на члена на Горната камара на руския парламент Александър Дзасохов.
Много топло прозвучаха думите на посланик Исаков, че дълбоко цени заслугите на издателите и журналистите от вестника, както и отличната работа на техническия му екип. За нашите съотечественици, за сътрудниците на посолството на Русия в България вие сте в пълния смисъл на думата "свои" вие сте почти роднини, подчерта посланик Исаков. "Вашият вестник премина дълъг и сложен път. За годините, преминали от основаването му, вестникът влезе в живота на нашите съотечественици в България, стана ефективен инструмент на народната дипломация, пише Негово превъзходителство посланик Исаков до колектива на "Русия Днес".
"Всяка седмица Вашето издание стопля сърцата на многобройните си читатели с информация за необятна Русия, за нейните успехи, за невероятните хора, които са близки по душевност и бит на голяма част от нашия народ", пише в приветствието си председателят на ЦКС Петър Стефанов. "Кооперативните организации в България и техните членове имат възможност да държат в ръцете си в. "Русия Днес" и да бъдат информирани за действителността в Русия. В нашите кооперации има много членове, които са завършили своето образование в Русия и винаги ще носят в сърцето си част от руския дух. За тях вестникът е и ще остане верен приятел и извор на актуална информация", пише ръководителят на Централния кооперативен съюз.
Писмени приветствия направиха също така заместник-председателят на ИБ на БСП Евгени Узунов, ректорът на УниБИТ проф. Стоян Денчев, председателката на Фондация "Устойчиво развитие на България" Станка Шопова, генералният директор на БНР Валерий Тодоров, както и от името на Българския медиен съюз и от Всемирната асоциация на рускоезичната преса. Специално послание участниците получиха от народния артист на Рф и фронтмен на група "ЛЮБЕ" Николай Расторгуев, от председателката на Координационния съвет на федерацията на руските съотечественици Марина Дадикозян, от председателката на Женското дружество "Славянка" Ирина Кръстева, от директора на Дома на Москва в София Борис Громов.
Приветствия направиха ръководители и представители на многобройните движения и организации у нас, работещи за каузата на дружбата между България и Русия като проф. Захари Захариев -председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и на Фондация "Славяни", Георги Минчев – заместникпредседател на Българо-руската търговскопромишлена палата, заместник-председателя на Движение "Русофили" Георги Дуков.
С приветствие към юбиляря се обърна и Виктор Баженов. Като представител на "Россотрудничество" у нас и директор на РКИЦ г-н. Баженов дари на редакцията 120 тома ново издание на руска класическа литература. Наред с безценния подарък редакцията на вестника получи и почетни знаци и плакети от Съюза на българските журналисти в лицето на председателката на Съюза г-жа Снежана Тодорова, от Национално движение "Русофили", от федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД. Признание за успехите и достиженията през тези 15 години бе и награждаването на проф. Димитър Иванов и на главния редактор Димитрина Гергова с орден "Самарски кръст" от Националния комитет за честването на 135-та годишнина от Освобождението, оглавяван от проф. Андрей Пантев.
Поетесата Елка Няголова, която е председател на Славянската литературна и артистична академия, обяви официално издателя на в. "Русия Днес" д-р Светлана Шаренкова за почетен член на Академията.
Екипът на "Русия Днес" бе поздравен и от името на вестник "Земя". Главният редактор на "Земя" Теофан Германов подчерта, че "Русия Днес" е марка за качество и професионализъм в рамките на българското медийно пространство.
След официалната част гостите се насладиха на уникален спектакъл, изнесен от децата и младежите от Школата за естетическо развитие към Руския културно-информационен център, както и на песните на оперния певец Владимир Маринов.
Страницата подготви екип на "Земя"

Текст под снимка
Националният комитет за честването на 135-годишнината от Освобождението от турско робство, начело с проф. Андрей Пантев, награди с медала "Самарски кръст" председателя на редакционния съвет на вестниците "Русия днес-Россия сегодня", "Земя" и "Вестник за дома" проф. Димитър Иванов и главния редактор на в. "Русия днес-Россия сегодня" Димитрина Гергова. Наградата бе връчена от зам.-председателя на НД "Русофили" Милен Чакъров и председателя на БРТПП Желю Добрев

Стр. 19 

Leave a Reply