Вижте ни кои не сме

сп. Тема | Ясен ЛЮЦКАНОВ, Йордан МИЧЕВ | 08.10.2011

Партийните щабове опитват да изпъкнат на предизборната сергия с нови технологии и оригинални акции. Много от пиарските хрумвания обаче никак не отиват на кандидатите

В кампанията за Избори 2011 плакатите и билбордобете вече изглеждат демоде, листовките и брошурите минават за отживелица, а сайтовете и профилите във фейсбук са задължителен аксесоар. Традиционните рекламни уловки и задължителните обиколки сред електората продължават да се използват, но щабовете въведоха и нови модерни агитационни технологии. Послания изскачат
от смартфони, лозунги атакуват от тротоарните плочки, кандидатите прожектират 3D анимации, танцуват хип-хоп, екскурзоводстват от двуетажни автобуси…
Усмивката на Росен Плевнелиев отскоро грее не само от телевизионните екрани, вестникарските страници и компютърните монитори, а и от дисплеите на мобилните телефони. Това става посредством традиционен агит-материал, комбиниран с модерна технология: картичка в 100-хиляден тираж беше разпространена чрез познатите
от заведения, молове и магазини стелажи на famecard. На гърба й има QR бар-код, които се разпознава от четец през камерата на смартфон и отваря мултимедийно съдържание. Услугата е съвсем нова, използвана е за пръв път от дистрибутор на автомобили преди два месеца. По думите на мениджъра на рекламната компания Борислав Велков кандидат-президентът на ГЕРБ я харесал моментално.
"Здравей! Ти сканира успешно моят QR код (правописната грешка е на щаба на ГЕРБ, бел. ред.). Бъди модерен и се
информирай в движение", усмихва се от дисплея Плевнелиев. Отдолу са разположени линкове към сайта на кандидата и фейсбук профила му. Имиджмейкърите на управляващата партия предпочитат да не акцентират върху факта, че за преглед на посланията е необходим не само модерен телефон, а и интернет връзка. QR кодът в картичката на Плевнелиев съдържа и един голям гаф. Той препраща към телевизионен репортаж, качен в YouTube. Сайтът за видео-обмен обаче предлага заедно с него и други сродни популярни клипчета. Като например "Кой е изнудвал Росен Плевнелиев", "Росен Плевнелиев: помощ, не искам да съм президент" и "Росен Плевнелиев – кукла на конци".
Самият кандидат вероятно би се затруднил да прегледа собствения си агитматериал. Плевнелиев ползва смартфон, но от бизнес тип, с gwerty клавиатура и малък дисплей, каквито са предназначени за писане на имейли и преглед на документи, а не от предвидените за мултимедия телефони с голям тъчскрийн и почти без бутони.
В опит за инвазия в интернет пространството от ГЕРБ създадоха и цяла социална мрежа. "A3 съм ЗА" беше представена като "платформа за споделяне на граждански позиции, свързани с местното и държавното управление". Идеята й беше да надхвърли теснопартийните рамки. Но в дискусиите на адрес azsumza.bg цари почти пълно единомислие – което отличава сайта от всеки истински онлайн форум.
В БСП също са в крак с технологичните новости. Столетницата изненада с най-авангардния похват в цялата предизборна кампания – 3D анимация, проектирана върху Паметника на
Съветската армия. Шоуто беше гвоздеят при старта на кампанията на кандидата за кмет на София Георги Кадиев. Технологията, чрез която монументът оживя, се нарича 3D mapping. Анимацията се прожектира при пълно затъмнение върху точните контури на даден обект чрез два мощни проектора. Използвана е за пръв път това лято в промоция на нов модел 3D телевизори. Първата прожекция е върху фасадата на Народния театър, създатели са MP studio. Същата компания е ангажирана и от щаба на Кадиев. Сътрудниците му се добрали до нея през рекламна агенция (Megaboard), която организирала и предишния 3D mapping. В анимацията на БСП паметникът проблясва в ритъм е техномузика клати се, завърта се, разпада се и отново се сглобява под формата на играта "тетрис". Накрая Супермен повдига монумента на ръце и излита с него, а Капитан Америка пуска бюлетина с N=8. Намигването към младежкия електорат е очевидно, точно тези два комиксови героя бяха сред избраните за оцветяването на скулптурите на съветските войници, което разбуни духовете преди четири месеца. "Не посягайте на паметниците ни, защото те са корективи на нашето бъдеще", призова тогава Кадиев и обеща на графити артистите специални места за рисуване. Анимацията от неговата кампания също преобрази паметника, макар и по доста по-безопасен начин. А кандидатът я нарече "символ на нашата отвореност към света, символ на нашата готовност ние самите да променяме себе си, запазвайки морала и ценностите на предните поколения". Провокацията е напълно преднамерена. От щаба на БСП са имали свои изисквания към проекта, които само били доразвити от съдружниците в MP studio Марин Петков и Станислав Петков. Шоуто се оказа толкова успешно, че беше организирано още веднъж: в кампанията заедно с парти на холандския диджей Мартин Тен Велден. Видеозаписът на анимацията вече има близо 2000 прегледа в YouTube.
Кадиев не е единственият кандидат, който експлоатира настроенията около Паметника на Съветската армия. Конкурентът му от Синята коалиция Прошко Прошков взе лозунга от рисунката "В крак с времето" за основен девиз на кампанията си. Щабът му пък намери деликатен начин да го популяризира още преди началото на официалната надпревара. Ликът и слоганът на Прошков се появиха на билбордове, но не като предизборна реклама, а като промоция за корицата на ново списание.
Екипът на синия кандидат за президент Румен Христов също се прицели по оригинален начин в най-младата част от електората. Клипът на песента "От теб зависи", промотирана на националната конференция на СДС преди месец, вече е гледан в сайтовете за видеообмен над 7 хил. пъти. Привличането на рапъра Спенс за проекта е най-голямото попадение на шефа на синия предизборен щаб Борис Марков. Двамата са измислили и някои от строфите за хип-хоп речитатива:
"Какво ни говориха, какво построиха./ Свободата желаехме, а те Тато преоткриха." Други рими са заимствани и префасонирани от стари песни на Спенс: "Побъркали са всички с тая крива демокрация./На магистрали да живее цялата нация." Аранжиментът на "От теб зависи" е на Дани Милев. Режисьор на клипа е Борис Радев, той е убедил финалистката от "Мюзик айдъл 2" Нора Караиванова да изпее припева. От СДС уверяват, че всички герои във видеото, където са представени хора от няколко града с различни професии, са реални. В клипа има познато за много младежи лице – един от барманите в нашумелия плажен "Баш бар" в къмпинг "Градина". В ролята на манекенка участва дъщерята на Румен Христов – Мила. Възпитаничката на University of Arts в Лондон настина има фотосесии за няколко списания. Появите на самия кандидат за президент в клипа обаче не са особено сполучливи. Христов сковано се поклаща, пляскайки е ръце.
Той признава, че режисьорът е първият човек, който го е убедил да танцува. От синия щаб са подготвили друго видео за телевизионна реклама, а предизборната песен ще опитат да лансират в музикалните канали.
Новатор във външната реклама се оказа кандидатът за кмет на София от "Атака" Николай Пехливанов. Хората на строителния предприемач разлепиха по пешеходните плочки стикери с призив "Да си върнем тротоарите". Чрез това послание Пехливанов искаше да фокусира вниманието на гражданите върху темата за липсата на паркоместа в града. Но си докара солидна глоба от Столичния инспекторат, тъй като тротоарите са публична общинска собственост. Щабът му не само не премахна стикерите, но продължи да лепи с още по-голяма настървеност. "От една страна, общината заслужава адмирации за дълбочината на контрола върху изпълнението на наредбите. Възникват обаче много въпроси, един от които е какво направи ГЕРБ за 7 години управление за тротоарите на софиянци. Този проблем не е решен", смята кандидатът. Лепенките му обаче много често бяха поставени на съвсем неподходящи места – изрядни тротоари, оградени c колчета и с обособени зони за паркиране до тях. Пехливанов успя да привлече вниманието и с друга своя акция – обиколка из циганския квартал "факултета" с двуетажен автобус без покрив, откъдето показваше на журналисти какво представлява гетото и как ще бъде премахнато, ако бъде избран.
Гласът на Стефан Данаилов зад кадър и безмълвното лице на Ивайло Калфин – това е формулата на успеха в клипа, с който кандидат-президентската двойка на БСП атакува "Дондуков" 2. Видеото е изработено от "СИА Адвъртайзинг" (екипа зад "Стъклен дом"), а от червения щаб твърдят, че концепцията измислили сами. Обработеният тембър на Ламбо е в идеален синхрон с тъжните черно-бели физиономии на фона на минорна мелодия и посланията "Срам ме е, че…".
В текста обаче има доста некоректни моменти. Колкото и да се повтаря мантрата за прословутите 100 млн. лв. годишно за подслушване наравно с бюджета за култура, това няма да стане по-вярно. Числото се появи още в предишния мандат от изказване на Минчо Спасов от НДСВ, но сумата беше 95 млн. лв. за две години (2006-2007 г.). А бившите вътрешни министри Румен Петков и Михаил Миков разясниха, че голяма част от парите са били за купуване на техника. В края на миналата година Цветан Цветанов назова сумата от 20-24 млн. годишно. Кандидат-президентската двойка на БСП се състои от бивш вицепремиер и ексминистър на културата, които би трябвало добре да познават тези числа. "Срам ме е от пенсията на майка ми" в клипа на БСП пък напомня мухлясалия лозунг за "социалния президент"
Твърдението, че "бюджетът за здравеопазване е половината от този на МВР" е откровена манипулация. Най-нелепо обаче е изречението за срама от събирането на пари за операции на деца чрез SMS-u. Не само заради "Българската Коледа" на Първанов, а защото самият клип е издържан точно в стилистиката, позната от рекламите на благотворителни кампании.
Двойката на БСП всъщност залага предимно на срещите с избиратели. Прави впечатление, че кампанията на Данаилов е по-скоро паралелна с тази на Калфин. В щаба на БСП са преценили, че кандидатът за президент е подходящ за срещи в по-тесен кръг и с хора с по-профилирани интереси, докато за подгласника му остават културномасовите мероприятия.
След почти всяка обиколка из села и малки градчета Ивайло Калфин разказва в блога си лични истории. Така след посещение в кооперацията "Успех" в Търговище поддръжниците му разбраха, че има разностранен земеделски опит от дядо си, който работел в ТКЗС-то в Божурище. Знаел как се бере грозде и тютюн, как се коси трева и се пласти сено, наясно е как да се оправи и в един краварник. Най-голямата изненада дойде от задълбочените му познания по консервирането и продажбата на замразени плодове. През 90-те години на миналия век, докато работел в различни търговски дружества, той се занимавал като мениджър с изкупуване, производство и износ на семена и билки. Ето един съвет от специалиста Калфин: "Когато берете малини, не ги нареждайте една върху друга, защото се смачкват и повреждат. Най-добре е да ги събирате в пластмасов съд, на един ред. Сложете ги във фризера до два часа и следете да не се слепват. Тогава малините стават като бонбончета, а експертите наричат тази технология "соло". Така се правят най-скъпите малини, които имат добър пазар в Европа."

Стефан Данаилов е в стихията си на масовките, на които е посрещан от тълпи почитателки. Близо 2000 души, повечето активистки на соцпартията, приветстваха големия актьор при стартирането на турнето му в аквапарка на пловдивския хотел "Санкт Петербург" през тази седмица. Мероприятието бе озаглавено "Дами канят с № 8 на чаша вино с Ламбо", а мотото на кампанията -"Сърце до сърце". Всички задаваха въпроса защо го няма Калфин. Проф. Данаилов обясни отсъствието му шеговито: "Ивайло е много по-срамежлив от мен. Като разбра, че имам среща с 1500 жени, хвана обратния път."

Стр. 14 – 15, 16 – 17, 18 – 19, 20

Leave a Reply