Виктор Саръиванов: Нямам проблеми с Лора Крумова

в. Уикенд | Любомира ТОНЕВА | 25.06.2010

Витомир Саръиванов е най-новото лице на сутрешния блок "Здравей, България". Ръководството на телевизията едва изчака водещият да приключи с "Цената на истината" в "Биг Брадър" и веднага го взе за заместник на отпускарите Лора Крумова и Коко Стойнов. Сега още от ранни зори българският фродо е в ефир и дискутира горещи теми от деня с депутати и политици. Има вид на улегнал и сериозен журналист, а от някогашния младок, коментиращ мачове, няма и следа.
Специално за "Уикенд" Вито се съгласи да отговори на всички въпроси за новото си амплоа, колегите си Лора Крумова и Коко Стойнов, интервюто с премиера Бойко Борисов и разбира се, Световното по футбол.

- Вито, защо прие да водиш "Здравей, България" цяло лято?

- Защото съм луд, в добрия смисъл на думата. Винаги съм обичал предизвикателствата, а "Здравей, България" е едно от най-големите.

- В рекламния анонс питаш: "За мен няма ли море?". Ще има ли море, или само работа те чака до есента?

- Единственият вариант и за мен да има море са уикендите
Но не се оплаквам – все пак никой не ме е бил с камъни, за да приема предложението. Така че няма проблем.

- В колко ставаш?

- Ставам точно в 5 часа. С лягането е по-сложно. Моят начин на живот от години е бил съвсем друг и да съм в кревата преди полунощ, ми се е случвало изключително рядко. И понеже такъв ритъм не може да се промени за седмица – две, сега ми се налага да свиквам с по 4-5 часа сън на денонощие.

- Броиш ли си кафетата?

- Ами, честно казано, не. Обикновено пия едно преди ефир и едно след него. Напоследък повече наблягам на енергийни напитки.

- Искаш ли да имаш екранна партньорка?

- Въпросът ти звучи доста еротично. По принцип нямам нищо против. Въпросът е коя точно да бъде, какво да прави, колко често да го прави и т.н. С други думи – да се сложат на кантара плюсовете и минусите и да се прецени.

- Лора докога е в отпуска? Ще те видим ли да водиш с нея?

- Ами не мога да ти кажа, защото не зная. По първия въпрос трябва да питаш хората от отдел "Човешки ресурси" в телевизията. А втория по-скоро трябва да го отнесеш към шефовете на Нова.

- Говори се, че ще смениш Коко Стойнов. Вярно ли е?

- Виж, знам, че е интересно кой кого сменя, с кого не се разбира, на кого е сърдит и прочее. От мен лично няма да чуеш нищо такова. Нямам никакъв проблем нито с Лора, нито с Коко. Решенията не ги взимат нито те, нито аз.

- И двамата с него сте спортни журналисти, а се оказахте на терена на политическите интервюта. Ти как се справяш?

- Малко е нескромно да се оценявам сам. Аз не се взимам прекалено на сериозно обичам да задавам въпросите така, както би искал да ги зададе човекът, гледащ телевизия. Ако това се харесва – окей, ако не – жалко. Освен това спортната журналистика е страхотно училище, тя ти дава изключителен усет за бърза реакция, чувство за време и не на последно място те учи да се опитваш да играеш по правилата.

- Притесняваш ли се от конкуренцията в лицето на Виктор Николаев?

- Защо пък да се притеснявам? Напротив, радвам се за него. Той направи крачка напред в развитието си – нещо, което аз свърших преди повече от 7 години, когато напуснах БНТ.

- Кое е по-лесно – да правиш бърз коментар на мач или да си говориш с политик?

- На мен ми харесва повече динамиката, независимо дали в спорта или в политиката. И в едното, и в другото има и от двете. Понякога един мач може да те приспи за 5 минути. А има политици, които могат да го направят и по-бързо.

- Доволен ли си от интервюто си с премиера?

- В общи линии – да. Беше странно, за щото и двамата не бяхме в кондиция подсмърчахме, кашляхме и не ни беше много комфортно. От друга страна, успях да го попитам почти всичко, което исках. От трета страна, той се държа много добре – отговаряше точно, а не отвлечено и не повтаряше едно и също, опитвайки се да избяга от неудобни отговори. По-важното е интервюто да е било полезно за гражданите на тази страна, отколкото дали на премиера или на мен ни е харесало.

- По същото време беше и интервюто с президента по Би Ти Ви. Ако разглеждаме това като мач, кой на кого вкара гол и с какъв резултат свърши мачът?

- Ами мачът започна при 3:0 за Първанов. Първо, защото неговото интервю беше промотирано все едно, че марсианец ще влезе в студиото, докато, видите ли, Бойко Борисов "го гледаме всеки ден". Второ, защото резултатите на Би Ти Ви са по-високи от тези на Нова. И трето, защото има разлика между интервю, в което гостът е поканен и ако иска, може да откаже, и разговор по желание на "госта", в избран от него точен момент, по подбрани теми. С други думи, в първия случай говорим за нормално интервю, във втория – за целенасочена политическа акция. Важното беше, че както показват резултатите от рейтингите, резултатът в мача се променяше и Борисов бързо върна два гола. След това Първанов вкара още един, а премиерът се разписа още веднъж в добавеното време. Така че аз приемам, че крайният резултат по отношение на гледаемостта е 4:3 в полза на президента.

- Досега кое ти е било най-трудното интервю в "Здравей, България"?

- Не мога да определя най-трудното интервю. За всеки един разговор трябва да си добре подготвен, да следиш посоката, да не пропускаш детайлите, независимо дали говориш с премиера, някой министър или човек от уеб асоциацията.

- Понякога не ти ли доскучава от сериозни теми?

- Ами опитвам се да не ми доскучава, защото, ако на мен в студиото ми стане скучно, това със сигурност означава, че зрителите отдавна ще са сменили канала.

- В "Цената на истината" участниците бяха пределно откровени в отговорите си. Сега ти вярваш ли на това, което ти отговарят политиците, които са на гости в студиото?

- Не на всичко, което казват. За съжаление тук не разполагам с възможността да ги подлагам на детектор на лъжата. Но пък не пречи да опитам някой път (смее се – бел.авт.).

- Успя ли да направиш някой гаф в "Здравей, България"?

- Не знам. Успях ли?

- Следиш ли Световното?

- Отчасти. Истината е, че не съм изгледал нито един мач от начало до край. Но все пак най-интересното тепърва предстои.

- За кого си?

- Винаги съм бил за Англия, още от дете. Но имам и резервни варианти, ако англичаните отпаднат. Тогава ще викам за Холандия или Дания, ако продължат напред. Въобще – за по-северните страни. Южняшкият футбол не ми е по сърце.

- Имаш ли време за децата и съпругата си?

- Не. Но те отдавна са свикнали, слава Богу.

- Те успяват ли да те гледат толкова рано сутрин?

- Понякога. В нашето семейство моята поява на екран не е свързана с всенародни тържества.

- Харесваш ли се като сериозен журналист?

- Аз съм достатъчно самокритичен и рядко харесвам изцяло това, което правя. Освен това не съм нарцис и не държа да се харесвам на всяка цена. Държа единствено това, което правя, да се харесва на зрителите.

- Би ли станал водещ на "Календар"?

- Е, стига де! Пак интригантстваш! Представяш ли си какво ще стане, ако кажа "да"? Ако трябва да съм честен, в "Календар’ нямат никаква нужда от нови лица, особено мъжки. Ники Дойнов, Косьо Филипов и Христо Калоферов се справят чудесно и са си точно на мястото!

Стр. 22

Leave a Reply