Витомир Саръиванов: Първанов се опита да ликвидира Иво Инджев, вендетата му продължава

www.blitz.bg I Никола КОСТАДИНОВ I 4.07.2010

Водя „Здравей, България” като летен експеримент, шефовете ще решат дали да продължа

Витомир Саръиванов е роден на 14 април 1976 г. Наричат го "Българския Фродо" заради удивителната си прилика с главния герой от кинохита "Властелина на пръстените". Вито започва телевизионната си кариера като спортен коментатор в БНТ, а по-късно и в Евроспорт. Прехвърля се в риалити-формата "Островът на изкушението", преди да поеме юздите на шоуто "Цената на истината". Именно с него той участва в "Биг брадър фемили", където тества съквартирантите с детектор на лъжата. 
Саръиванов често е и извън кадър – като продуцент на "Сделка или не", "Стани богат", "Music idol 3", "Животът на другите", "Хванати в изневяра". От 14 юни той влезе в нова роля – водещ на сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България".

- През последните 2 години в сутрешния блок на Нова се изредиха Георги Коритаров, Милен Цветков, Павел Владимиров и Коко Стойнов. Мястото изглежда ветровито. Дългосрочни ли са плановете ти като водещ на "Здравей България"?
- Въпросът не е в моите планове, а в тези на ръководството на “Нова”. Разбрали сме се, че това е летен експеримент. За всичко останало трябва да питаш тях.

- Има ли нещо вярно в слуховете, според които Лора Крумова и Коко Стойнов са отпаднали окончателно от сутрешния блок?
- Аз съм последният човек, който би могъл да ти отговори точно на този въпрос. Ако аз взимах решенията за това кой да бъде на екран, кой да си тръгва, или остава – бих могъл. Но това не е моя работа. 

Когато шефовете на телевизията имат ясна идея, предполагам, че ще ни уведомят. 

Тогава ще ти кажа.

- В какъв аспект ще изразиш своята индивидуалност, ако се опрем на общоприетото мнение, че интервютата на Коритаров бяха по-скоро разпит, на Милен Цветков – надприказване, а на Коко Стойнов – изслушване? 
- Знаеш ли, няма никакво значение как точно ще наречеш стила на даден водещ. Важното е, хората пред екрана да харесват това, което той прави. Моето желание е зрителите на Нова да се събуждат с приятно усещане, да има ведро и усмихнато настроение и не на последно място – да разбират това, което се говори на екрана.

- Още в първото си предаване даде трибуна на Иво Инджев. Така работодателят ти стана единствената от трите най-големи наши телевизии, дръзнала да покани журналиста-символ на опозицията срещу Георги Първанов.
- Нова е свободомислеща медия и, слава Богу, никой не ни се бърка в избора на гости и теми в предаването. Мисля, че това, което се случи на Иво Инджев, никога не би се случило в тази медия. И преди да ме репликираш с "изгонването" на Милен Цветков, искам да ти кажа, че никъде не съм чул Милен да е признал, че е имало политически натиск около решението за напускането му. Така че всякакви аналогии между историите на Иво и Милен са напълно несъстоятелни.

- Ти обаче подчерта, че си почитател на творчеството на Иво Инджев, а в последно време то е насочено предимно срещу личността на Първанов. Каква е твоята гражданска позиция?
- Творчеството на Иво Инджев е насочено срещу един човек, който се опита да го ликвидира. Не физически, а духовно и морално. Което е още по-болезнено. Президентът реагира като обидено хлапе и напомпа мускули срещу беззащитния журналист. И което е още по-смешно – вендетата на Първанов продължава и до ден-днешен.

- "Биг Брадър фемили" завърши. Много мръсотия имаше в него – ти с какви чувства оставаш?
- Както се казва – „с чувство за добре изпълнен дълг”. В интерес на истината се радвам, че всичко свърши. Сезонът беше дълъг и изморителен.

- Успехът на Кузмови предизвика полемики около образа на българското семейство…
- Нормално. Това щеше да се случи и при победа на всяка една от другите двойки. 

- Коя двойка беше твоят фаворит?
- Реално никоя. Но при четирите останали на финала семейства лично аз бях именно за Кузмови.

- "Цената на истината" породи конфликт между теб и Павлин Чипев. Поговорихте ли си на четири очи след края на надпреварата?
- Не. Не съм се виждал с никого след финала. Между нас конфликт не е имало, просто Павлин е типичният българин – говори много, когато срещу него няма никой. Да обиждаш зад гърба на човека е недостойно, да се правиш, че не си го правил, е лицемерие. Аз каквото имах да казвам на Павлин, му го казах, така че с него всичко е о`кей.

- Павлин Чипев обвини продуцентите в манипулация. Има ли истина в неговите твърдения, че не му е била позволена защита в ефир от футболната легенда Христо Стоичков?
- Това е пълна смехория! Напротив екипът на предаването многократно се опитваше да се свърже със Стоичков и да го покани да участва в шоуто. Мисля, че само колеги, които са попадали в същата ситуация – да издирват звездата, могат да ви опишат какво точно се случва. Да не говорим, че аз съвсем не съм сигурен, че Стоичков си спомня ясно кой точно е Павлин Чипев.

- Самият ти се тества с полиграфа. По лични съображения ли го направи, или за да освободиш част от напрежението в Къщата на финалната права?
- Единствените съображения, които имах, бяха свързани с непрестанното мрънкане на Съквартирантите, които се надпреварваха да говорят, пак типично по български – „ех, що не седне той на детектора, аз какви въпроси ще му задам; той да даде пример, после ние” и още, и още, и още. Накрая какво стана? Аз им показах, че не ме е страх и мога да го направя. Те обаче се уплашиха и пак не посмяха да зададат въпросите, които им се въртяха в главата. 
Скриха се като мишоци. 

Оригинална публикация 

Leave a Reply